• Guvernul României a oferit 4% din PIB sprijin economic în 2020
  • Cehia a oferit 20% din PIB pentru economia ţării, cel mai mare procent din Europa Centrală şi de Vest
  • Analiştii se aşteaptă ca măsurile se sprijin să continue şi în 2021, potrivit Ziarului Financiar

România e la coada clasamentului în Europa Centrală şi de Vest când vine vorba de sprijinul acordat de guvern pentru combaterea efectelor pandemiei. Guvernanţii au alocat fonduri şi garanţii de circa 4% din PIB, adică 40 de miliarde de lei din 1.000 de miliarde de lei, potrivit ZF şi unei analize făcute de Moody’s, agenţie de rating.

După România, Bulgaria şi Croaţia au acordat 7-8% din PIB, Slovenia şi Slovacia circa 10%, iar Cehia a oferit 20%, cel mai mare procent.

Jumătate din fondurile oferite i-au scutit pe oameni de anumite taxe sau chiar le-au amânat pe unele dintre ele. Restul fondurilor au fost garanţii guvernamentale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Analiştii se aşteaptă ca măsurile de sprijin să continue şi în 2021. În plus, ei mai estimează şi că economiile Uniunii Europene Centrale şi de Vest vor creşte puternic anul acesta datorită cererii externe şi a unui consum mai mare.

Pandemia şi măsurile de combaterii acesteia au făcut ca economia din regiune să se contracte cu 5,1% în 2020, conform Ziarului Financiar.