• Doar 15% dintre firmele din România investesc în inovare
  • România, Bulgaria și Ungaria se claseaza pe ultimele locuri la inovare
  • Fruntașe la inovare sunt Estonia, Belgia și Germania

România a mai câștigat un loc în coada Uniunii Europene, de data asta la inovare. Suntem țara cu cele mai puține companii inovatoare, spune Eurostat.

Eurostat spune ca avem cele mai puține companii care investesc in inovare, mai exact e vorba de 15% dintre firme. Mult sub media europeană de 50,3%. Inovarea este o ramură în care investesc companiile puternice din domenii ca auto, industria medicală și farmacetică, de electrocasnice, telecomunicații.

Aceste companii, desi există pe piața din România doar vând sau produc anumite componente la noi, însă investesc în inovare în companiile mamă. Pe de altă parte, antreprenorii români deschid restaurante, saloane de înfrumusețare, mici magazine alimentare sau firme de transport și service-uri auto.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Eurostat mai spune că nu orice activitate de inovare se referă la produse inovatoare care sunt noi pe piaţă. Activităţile de inovare se pot referi, de asemenea, la procese de afaceri inovatoare sau la alte aspecte, cum ar fi noi metodele de producţie, prelucrarea informaţiilor, marketing-ul sau distribuţia.

Pe primul loc este Estonia cu un procent al firmelor inovatoare de peste 70%. Urmează Cipru, Belgia, Germania, Italia si Suedia, toate au procente de peste 60%. La coada clasamentului alături de România sunt Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Țări inovatoare

Estonia – 73,1%
Cipru – 68,2%
Belgia și Germania – 67,8%
Italia – 63,2%
Suedia – 63,1%
Austria – 62,6%

Pe ultimele locuri la inovare:

Bulgaria – 30,1%
Ungaria – 28,7%
Polonia – 23,7%
România – 14,6%