• România primește fonduri externe pentru PATRIOTUL dat Ucrainei
  • MApN va cumpăra un sistem de rachete PATRIOT din fonduri externe nerambursabile
  • Armata Română are două sisteme PATRIOT operaționale și va executa trageri cu al treilea
  • România a comandat 7 sisteme PATRIOT pentru 4 miliarde euro

După ce donează un sistem PATRIOT Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale va cumpăra o altă baterie de rachete sol-aer, din fonduri „externe nerambursabile”, se arată în proiectul de lege trimis astăzi de Guvern Parlamentului. MApN va plăti totuși, 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor și comisioanelor.

Prin acest proiect de lege, Ministerul Apărării Naționale este abilitat să achiziționeze un alt sistem PATRIOT după donarea unei baterii Ucrainei.

Cum afectează donarea acestui sistem apărarea spațiului aerian al României

Marea majoritate a acestor bani reprezintă taxa pe valoare adăugată, adică sunt niște bani care vin de la buget și pe care îi primește Ministerul Apărării Naționale și îi plătește înapoi la buget. Deci aici nu este o pagubă foarte mare. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale nu a spus cât este valoarea acestui sistem Patriot, dar dacă noi gândim că 60 de milioane înseamnă TVA-ul de 19%, facem un simplu calcul matematic și vedem că acesta costă în jur de 315 milioane de dolari.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

România a contractat în 2017 în cel mai mare contract de achiziții din Apărare de 4 miliarde de euro șapte astfel de sisteme, a primit patru, au operaționalizat doar două, fiecare sistem cu câte o rachetă lansată. Deci până acum Ministerul Apărării Naționale a lansat doar două rachete. Urmează ca până la finalul anului săl operaționalizeze și pe al treilea, cel puțin așa a promis ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, iar al patrulea, bineînțeles, va pleca către Kiev în momentul în care vom vedea această lege aprobată.

Citește și