• Baza de la Kogălniceanu poate gâzdui 10.000 militari
  • NATO se bizuie de România pentru securitatea la Marea Neagră
  • SUA au peste 4.000 de militari dislocați în România

Cu războiul Rusiei în Ucraina și o Turcie cu poziție duplicitară, România devine aliatul indispensabil al Statelor Unite, se arată într-o analiză The Hill. Un aspect important este modernizarea bazei militare de la Kogălmniceanu, care va putea găzdui 10.000 militari.

Ce presupune pentru securitatea României existența bazei de la Kogălniceanu?

În primul rând, Baza de la Kogălniceanu este importantă de astăzi, chiar dacă modernizarea a început de anul trecut și are un buget generos, de 2 miliarde de euro.

În acest moment, sunt acolo peste 4000 de militari americani, dar tot acolo sunt și 8 aeronave spaniole care ne ajută să ne apărăm spațiul aerian, atât al României, cât și al Alianței, în zona de est a flancului NATO.

Recomandări

ȘCOALĂ SMART ÎN CIUGUD
ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL

Avem în partea de Nord 4 țări – Polonia și cele 3 state baltice. În fiecare este câte un grup de luptă NATO. Aceste 4 țări sunt unite și cumva acționează integrat alături de Norvegia și Suedia, proaspăt intrate în NATO, dar și Marea Brtianie, Germania, SUA.

În zona de Sud-Est, avem Slovacia, care are deja o atitudine anti-ucraineană și mai degrabă pro-rusă; avem Ungaria cu o atitudine pro-rusă pe față; Bulgaria unde au fost manifestații populare cand s-a înființat prima unitate NATO, și bineînțeles, Turcia, care îl numește pe Putin „bunul meu prieten”.

Deci automat, România este aliatul indispensabil al SUA, iar după cum spune chiar Hill, construirea în România a unei baze militare care să găzduiască 10.000 de militari alături de familiile acestora, adică echivalentul unei astfel de baze în SUA, face România o variantă foarte bună, foarte ușor de luat în calcul de căre planificatorii americani.

În zona de Sud-Est a Europei, în acest moment, cea mai mare bază e la Izmir, dar au fost de multe ori discuții dupa fiecare contră dintre SUA și președintele Erdogan. SUA ar putea muta baza de acolo în România, la Kogălniceanu.

Ministerul de Externe al Israelului a făcut o solicitare expresă NATO pentru excluderea Turciei din Alianța Nord-Atalntică, după ce Erdogan a declarat o zi de doliu în Turcia, după ce liderul Hamas, un terorist căutat de mult timp, a fost ucis.

În acest moment, la Marea Neagră, polul de securitate pentru Alianță și pentru Statele Unite este România.

Citește și