• Guvernul va emite o hotărâre de livrare a sistemului PATRIOT Ucrainei, după promulgarea joi a legii.
  • Un sistem PATRIOT costă peste 300 milioane euro, România va primi fonduri externe pentru înlocuirea celui transferat.
  • Rusia atacă Ucraina cu valuri de rachete și drone, ofensiva din Donețk a fost oprită.
  • Marea Britanie livrează Ucrainei 650 rachete multirol LMM, de 200 milioane euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite României să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT Ucrainei, urmând acum ca Executivul să emită o hotărâre pentru punerea în aplicare a actului normativ. Între timp, comandantul Armatei Ucrainene, generalul Oleksandr Sârski, a precizat că ofensiva rusă în Donețk a fost oprită după incursiunea în regiunea Kursk, dar țara are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de permisiunea țărilor occidentale de a lovi Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune.

Potrivit proiectului de lege întocmit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) „finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii”.

Proiectul de lege aprobat de Parlament menţionează că România va furniza unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ pe care România le-a cumpărat de la SUA.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Patru dintre sisteme sunt deja în România, iar două sunt funcționale. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada următoare.

Pentru donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost necesară modificarea Legii 222 din 2017, prin care România a cumpărat cele şapte sisteme Patriot, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.

Citește și