- Primarii europeni caută soluții pentru combaterea schimbărilor climatice înainte de alegeri.
- Jumătate din primari sunt îngrijorați de respingerea politicilor de mediu de către locuitori.
- Creșterea prețului locuirii a devenit o îngrijorare a primarilor europeni.
- Primarii cer un fond comun european pentru asigurarea accesului la locuințe.
Nu doar România are alegeri locale, ele se vor desfășura în mai multe țări europene anul acesta. Belgia, Italia, Polonia, Irlanda sau Cipru își vor alege și ele primarii. Încălzirea climatică și modul în care poate fi combătută este cea mai mare preocupare a primarilor europeni în 2024, arata studiul eurocities, la care au răspuns 92 de primari din 28 de tari europene.
Advertisment
Cum au de gând primarii să rezolve problemele de mediu?
Toți primarii caută soluții. Aproape un sfert din ei vor mai multa vegetație în orașe și un procent echivalent vrea sa investească în eficienta energetica și decarbonizare. 20% vor sa găsească soluții naturale, în timp ce 10% spun că adaptarea clădirilor la încălzirea globală este esențială. Cea mai mare problemă sunt banii, sunt necesare investiții majore. Dar și reticența oamenilor. Pentru că acolo unde au fost introduse măsuri pentru a îmbunătăți calitatea aerului, cum ar fi restricțiile de circulație în Londra și Bruxelles, oamenii au fost furioși.
Ce probleme mai au orașele din Europa?
Incluziunea socială și echitatea este pe locul al doilea, iar criza locuințelor îi apasă din ce în ce mai mult pe primarii europeni. Este a treia preocupare a lor, deși anul trecut era pe locul 10 în top. S-au scumpit foarte mult preturile locuințelor și ale chiriilor, ceea ce face să fie greu accesibile chiar și pentru cei cu venituri medii. Transportul este o alta problemă, iar primarii tot cauta soluții de mobilitate urbană sustenabilă și vor să îmbunătățească planificarea urbană.
Recomandări
Care sunt soluțiile?
Primarii se plâng ca le au crescut cheltuielile, au gestionat covidul, apoi refugiații ucraineni și cer mai mulți bani de la guvernele naționale și mai multe fonduri UE. Sunt conștienți de faptul că trebuie să colaboreze mai bine cu guvernele naționale, dar și că trebuie sa învețe mai mult unii de la alții și să își pună în comun experiența și bunele practici de administrare locală. Au mari speranțe și de la viitoarea comisie europeană: cer bani pentru mobilitatea urbană, un fond comun pentru locuire decentă și o strategie pe termen lung pentru cooperarea dintre orașe.
Citește și
- SUA analizează legăturile cu Georgia din cauza legii privind „agenții străini”. Declarațiile Secretarului de Stat Antony Blinken
- Compania OpenAI spune că au fost „incompetenți” în disputa cu Scarlett Johansson
- Marcel Ciolacu mărește salariile pentru unele categorii de bugetari. Declarațiile Premierului în urma grevelor din ultimele săptămâni
Partenerii noștri