România rămâne pe locul al doilea în UE când vine vorba de mortalitatea în accidente rutiere: cu 81 de decese la milionul de locuitori

Anul trecut, aproximativ 20.400 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană (UE), reprezentând o scădere de 1% faţă de anul precedent, cu o rată a mortalităţii de 46 de decese la un milion de locuitori, arată datele finale publicate joi de Comisia Europeană, citate de Agerpres. Bulgaria şi Romania – în pofida îmbunătăţirilor – au avut cele mai ridicate rate – 82 şi, respectiv, 81 de decese la un milion de locuitori.

Deşi tendinţa pe termen lung arată în 2023 o reducere de 10% comparativ cu 2019, actualul ritm de scădere este sub obiectivul UE de reducere cu 50% a deceselor cauzate de accidente rutiere şi, pentru prima dată, şi a vătămărilor grave, până în 2030, ceea ce ar necesita un declin anual de 4,5%.

Progresele continuă să fie inegale între statele membre UE, Cehia, Cipru, Polonia, România şi Finlanda înregistrând cele mai scăzute cifre de când s-a început publicarea datelor. Polonia a raportat un declin de 35% al numărului deceselor cauzate de accidente rutiere între 2019 şi 2023, în timp ce Irlanda a înregistrat un avans de 32%.

Exit mobile version