România se află pe locul 8 mondial la scăderea demografică. Sociolog: „Oamenii nu pleacă din cauza greutăților ci din cauza injustiției sociale”

În următoarele decenii, România ar putea pierde până la 30% din populație. Unde se simt efectele? În economia și structura socială. Un raport recent din cadrul World Factbook al guvernului Statelor Unite în care au fost analizate 236 de țări și teritorii din întreaga lume, arată că România se află în mijlocul unei crize demografice severe, ocupând locul 8 în topul țărilor cu cea mai rapidă scădere a populației la nivel mondial.

Conform studiului printre țările și teritoriile cu cea mai rapidă scădere a populației se mai numără Insulele Cook pe primul lor, urmate de, Samoa Americană, Puerto Rico, Letonia, Lituania, Polonia și Estonia.

Care sunt factorii care au generat această criză demografică în România, dar și în celelalte țări?

„Întotdeauna sunt o combinație de factori. Poate fi foarte bine undeva, într-o țară precum Polonia, dar în altă țară să fie mult mai bine. Este greu de spus dacă, în România, oamenii pleacă pentru că este foarte rău sau pentru că găsesc ceva mai bine. Cauzele sunt de natură politică, pentru că oamenii nu pleacă din cauza greutăților ci din cauza injustiției sociale. Greutățile sunt mai ușor de suportat atunci când există justiția socială. Este de așteptat ca acest fenomen să continue”, a declarat George Butunoiu, sociolog, pentru Aleph News.

Exit mobile version