• NATO are probleme cu dislocarea trupelor și echipamentelor militare.
  • Forțele și echipamentele militare vor putea circula mai repede prin statele semnatare ale acordului.
  • Acordul presupune optimizarea coridoarelor de transport pentru mobilitate militară.

România a semnat ieri, alături de Bulgaria și Grecia, un acord pentru crearea unui coridor de mobilitate militară între cele trei țări. Semnat în marja Summitului NATO din Washington, acordul presupune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerinţelor de mobilitate militară, prin  crearea unor rute de aprovizionare, rutiere şi feroviare, între statele participante, reducerea birocraţiei pe timp de pace şi maximizarea eficienţei în situaţii de urgenţă şi criză, ţinând cont de iniţiativele NATO şi naţionale.

Care sunt motivele din spatele acestei decizii?

Statele aliate și-au dat seama că un posibil război de uzură pe teritoriul Europei și în special în statele NATO, ar duce la un război de logistică. Ar exista probleme cu mutarea unor forțe și echipamente militare între statele aliate în caz de război. Există astfel de probleme și pe timp de pace.

La începutul anului, șeful Comitetului Militar al NATO, spunea că există prea multe reguli în acest moment și prea puțin timp când vine vorba despre mobilitate militară.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Acest acord semnat de România, Grecia și Bulgaria prespune o libertate de circulație pe cale feroviară și rutieră și ar presupune facilitarea transferului de trupe și echipamente militare.

Citește și