• 22 de rachete de croazieră și balistice au fost distruse de Forțele Aeriene Ucrainene.
  • Kievul a revendicat recent controlul a 1.294 km pătrați de teritoriu din Kursk.
  • Întreaga Ucraină a fost pusă în alertă timp de câteva ore, iar Poloniaa declarat că a desfășurat aeronave proprii, precum și aeronave aliate pentru a-și securiza spațiul aerian.

Rusia a lansat o serie de rachete asupra capitalei Ucrainei, Kiev, cu câteva ore înainte ca mii de copii să revină la școală pentru prima zi a anului academic, scrie BBC.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o stație de tratare a apei și intrarea unei stații de metrou folosite ca adăpost au fost lovite. Două școli și o universitate au fost, de asemenea, avariate.

Potrivit armatei ucrainene, 22 de rachete de croazieră și balistice au fost distruse de forțele aeriene. Autoritățile locale afirmă că trei persoane au fost rănite de resturile rachetelor distruse.

Recomandări

VENEZUELA ARESTEAZĂ
CUM TRATEZI ADHD?
IT'S OVER!
SIRENELE AU SUNAT ÎN ISRAEL
EUROPA SE SCUFUNDĂ
CE VREA SĂ FACĂ SERBIA?

Pentru elevii din întreaga capitală, bombardamentul de luni a coincis cu prima zi a anului școlar, o zi de sărbătoare în Ucraina. Profesorii și părinții au încercat să mențină un sentiment de normalitate, cu muzică în fundal, în timp ce elevii zâmbitori erau întâmpinați de o mare de flori.

O mamă, care s-a ascuns cu fiica ei acasă în timpul atacului cu rachete înainte de a o duce la școală, a spus că acest lucru dovedește încă o dată „că această națiune este invincibilă”.

„Copiii zâmbesc, dar poți vedea tensiunea pe fețele profesorilor lor, care poartă această povară”, a declarat ea pentru BBC. „Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce au făcut pentru a face din această zi o adevărată sărbătoare pentru copii”.

Pentru Yevheniia, în vârstă de 33 de ani, care își ducea fiica de șase ani la școală pentru prima dată, ziua a fost umbrită de frică. „Mâinile ei tremurau”, a spus Yevheniia pentru Reuters. „Apartamentul nostru a început să miroasă a fum, dar tot trebuie să mergem la școală, nu? Suntem ucraineni”, i-a spus ea fiicei sale.

Alina, o studentă de la universitatea avariată, a declarat pentru televiziunea ucraineană că „a început să strige” când sirena de alertă aeriană a sunat, toată lumea alergând în adăpostul antiaerian al căminului. Sirenele de raid aerian au răsunat timp de aproape două ore în timpul atacului, înainte ca cerul să fie declarat liber de către armată. „Ne-a fost foarte frică”, a spus Alina, adăugând că au văzut un incendiu în urma sunetului exploziilor.

Întreaga Ucraină a fost pusă în alertă timp de câteva ore, iar statul vecin, membru NATO – Polonia – a declarat că a desfășurat aeronave proprii, precum și aeronave aliate pentru a-și securiza spațiul aerian în timpul atacurilor rusești.

Între timp, în regiunea Kursk din Rusia – unde Ucraina a lansat o incursiune surpriză pe 6 august – progresul a încetinit, Kievul revendicând recent controlul asupra a 1.294 km pătrați de teritoriu, inclusiv 100 de așezări. Aproape 600 de soldați ruși au fost, de asemenea, capturați, a adăugat aceasta.

Președintele rus, Vladimir Putin – care vorbea cu copiii care începeau noul an școlar – a spus că incursiunea nu va descuraja avansul forțelor rusești în estul Ucrainei, afirmând că acestea avansează cu cea mai rapidă viteză din „ultimul timp”.

„Calculul lor a fost să oprească acțiunile noastre ofensive în părți cheie ale Donbasului. Rezultatul este cunoscut… nu au reușit”, a spus el.

Citește și