• Nava lovită de racheta rusească se afla la 55 de km de portul românesc Sfântu Gheorghe.
  • Nu a fost cerută asistență din partea României.
  • Garda de Coastă și Ministerul român al Apărării au fost informate despre atac.
  • Nava a fost lovită imediat ce a ieșit din apele teritoriale ucrainene.

O rachetă rusească a atacat, ieri, o navă comercială care transporta, prin Marea Neagră, grâu ucrainean către Egipt. În momentul atacului nava se afla în zona economică exclusivă a României. Garda de Coastă română a confirmat ulterior că nava se afla la doar 55 de km de portul românesc Sfântu Gheorghe. Este pentru prima dată când rușii atacă o navă comercială care se află în Marea Neagră, de la începutul războiului.

Este vorba despre nava MV Aya, care transporta 26.550 de tone de grâu şi care a fost atacată de o rachetă KH-22 (cod NATO: AS-4 Kitchen) lansată dintr-un bombardier Tu-22M Backfire.  Plecase din portul ucrainean Ciornomorsk şi, în momentul atacului, nava se afla în zona exclusivă economică a României, dar nu în apele teritoriale, a transmis Autoritatea Navală Română, potrivit Agerpres. Nu există vreun dubiu că nu s-ar fi aflat Rusia în spatele atacului întrucât doar această ţară deţine armele folosite în atac.

Zona exclusivă economică se află dincolo de apele teritoriale şi este o porţiune în care România are drepturi speciale de exploatare şi utilizare a resurselor naturale, dar alte ţări au dreptul de a naviga sau survola zona respectivă, atât timp cât nu afectează activităţile economice ale ţării. 

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

Nava a suferit avarii la babord. Preşedintele Zelenski este cel care a făcut prima dată anunţul, pe o reţea de socializare.  Acesta a condamnat ferm acest acest şi a subliniat că Ucraina este una dintre principalele ţări care garantează securitatea alimentară la nivel global şi că livrările de mâncare din Ucraina către ţările sunt Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale.

Citește și