• Șeful Armatei suedeze a declarat că Putin este cu ochii pe Insula Gotland.
  • Miniştrii Apărării din statele baltice propun creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB.
  • Propunerea a fost ştearsă miercuri de pe portalul oficial unde fusese postată.
  • Un mesaj spune simplu: Proiectul este şters”.

Rusia a retras un proiect controversat prin care modifica unilateral frontiera maritimă din Marea Baltică și afecta granițele mai multor state membre NATO. Generalul Micael Byden, șeful Armatei suedeze, a declarat miercuri că Putin este cu ochii pe Insula Gotland, care ar însemna sfârșitul păcii în regiune. Tot miercuri, miniştrii Apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat că la summitul NATO din iulie vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre, relatează agenţia EFE.

Propunerea a fost ştearsă miercuri de pe portalul oficial unde fusese postată. Un mesaj spune simplu: Proiectul este şters”. Nu se dă nicio explicaţie, iar Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Nu a fost imediat clar din proiectul iniţial de decret cum anume ar putea fi ajustată frontiera şi dacă a existat sau nu vreo consultare cu alte state cu ieşire la Marea Baltică. Rusia nu poate decide în mod unilateral noi frontiere”, a declarat pentru agenţia de presă TT premierul suedez Ulf Kristersson. 

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Finlanda acţionează ca întotdeauna: cu calm şi pe baza faptelor”, a reacţionat preşedintele finlandez Alexander Stubb, precizând că Rusia nu a fost contactată.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a calificat propunerea drept o escaladare evidentă” împotriva alianţei militare NATO condusă de SUA şi a Uniunii Europene. El a spus că trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător”.

Citește și