• Rusia nu exclude dislocarea de arme nucleare în Kaliningrad.
  • Expert: Dislocarea de arme nucleare în Kaliningrad ar trimite un mesaj puternic Alianței.
  • Kievul a lansat o strategie maritimă. Ar vrea o prezență NATO permanentă în Marea Neagră.
  • Moscova este atentă la activitățile Bulgariei și României în Marea Neagră.

Rusia amenință statele NATO cu dislocarea unor arme nucleare la granița sa de vest. După ce SUA au anunțat, în contextul summitului NATO, că vor disloca arme hipersonice în Germania, începând cu 2026, Moscova a anunțat că ar putea, ca răspuns, să disloce arme nucleare în Kaliningrad. Mai mult decât atât, se pare că și România este luată în vizor. Dmitri Peskov a transmis că Rusia este atentă la activitățile Bulgariei și României, mai ales după ce Kievul a lansat o strategie maritimă care ar cere o prezență permanentă a NATO în Marea Neagră.

Astfel, joi, ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a spus că Moscova nu exclude posibilitatea de a disloca aceste rachete nucleare în Kaliningrad, care a „atras mult timp atenţia nesănătoasă a oponenţilor noştri”, făcând referire la Occident.

„Kaliningradul nu este o excepţie cu privire la determinarea noastră 100% de a face totul pentru a-i respinge pe cei care ar putea să aibă planuri agresive şi care ar putea încerca să ne provoace să facem anumiţi paşi care nu sunt de dorit şi care ar putea complica lucrurile (n.r. dislocarea de arme nucleare)”, a spus Riabkov.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Dislocarea de astfel de arme în Kaliningrad ar trimite, cu siguranţă, un mesaj puternic aliaţilor NATO şi ar putea duce şi la o nouă cursă a înarmării, însă experţii cred că dislocarea de astfel de arme ar fi imediat vizibilă pentru structurile de supraveghere ale NATO.

În seria declaraţiilor alarmante făcute de liderii de la Kremlin este inclusă şi cea făcute de Dmitri Peskov, ieri, care a spus că Rusia este „atentă la Bulgaria şi România” în ceea ce priveşte activităţile din Marea Neagră. Acesta a răspuns la o întrebare a unui jurnalist legată de noua strategie maritimă a Ucrainei, lansată ieri de Kiev, şi a spus că prezenţa mare a navelor NATO în regiunea Mării Negre îngrijorează Federaţia Rusă.

Citește și