• CNews, Le Monde, Libération, LC…Rusia anunță blocarea accesului la 81 de mass-media europene pe teritoriul său.
  • Lista publicată marți de ministerul rus include și presa germană Der Spiegel, spaniolă El Mundo și El País și televiziunea italiană RAI.
  • La rândul său, Uniunea Europeană a interzis de mai bine de doi ani distribuirea în Europa a mai multor mass-media ruse sau pro-ruse.

Rusia a anunțat marți că blochează accesul pe teritoriul său la difuzarea a 81 de instituții media europene, inclusiv site-ul AFP, ca „răzbunare” pentru decizia UE din mai de a interzice patru instituții media de stat ruse, informează Le Figaro.

„Se introduc contramăsuri privind accesul de pe teritoriul rus la instalațiile de difuzare media din țările membre UE”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, dând vina pe Bruxelles pentru aceste restricții.

Lista publicată marți de ministerul rus include și mass-media germană Der Spiegel, spaniola El Mundo și El País, televiziunea italiană RAI și alte mass-media franceze precum cotidienele Le Monde, Libération și canalele LCI și CNews. Cei Douăzeci și șapte au convenit la mijlocul lunii mai să sancționeze patru mass-media ruse – Vocea Europei, Ria Novosti, Izvestia și Rossiïskaïa Gazeta -, acuzate de Bruxelles că răspândesc propagandă pro-Kremlin.

Recomandări

NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!
UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
CUM ARATĂ ROBOTUL CU PIELE DE OM
BIDEN PROMITE SĂ CONTINUE LUPTA

„Desfășurați campanii de dezinformare”

Sancțiunile luate de UE trebuie să includă și „interdicția finanțării ruse a mass-media, a ONG-urilor și a partidelor politice din UE”, a declarat comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova. Moscova a amenințat ulterior cu represalii împotriva Uniunii Europene, cu care relațiile sunt slabe în contextul conflictului din Ucraina. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, a promis atunci măsuri „foarte dureroase”.

La rândul său, Uniunea Europeană a interzis de mai bine de doi ani distribuirea în Europa a mai multor mass-media ruse sau pro-ruse, inclusiv Russia Today, acuzând Moscova că folosește aceste mass-media pentru a „își răspândi propaganda și a conduce campanii de dezinformare”.

Citește și