• Rusia a evacuat aproximativ 11.000 de persoane din regiunea Belgorod din cauza incursiunii ucrainene în teritoriul rusesc.
  • Forțele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, marcând cea mai adâncă incursiune de la începutul invaziei.
  • Autoritățile din Kursk și Belgorod au emis alerte de rachetă, îndemnând locuitorii să se adăpostească și să evacueze zonele afectate.

Rusia evacuează rezidenții dintr-o a doua regiune de graniță, în timp ce Ucraina își continuă ofensiva surpriză de o săptămână în interiorul țării. Aproximativ 11.000 de persoane din regiunea Belgorod au fost mutate, a informat presa de stat rusă, din cauza „acțiunii inamice” în apropierea graniței. Belgorod se află lângă Kursk – unde trupele ucrainene și-au lansat atacul surpriză pe teritoriul Rusiei marțea trecută, scrie BBC.

De atunci, forțele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei – cea mai adâncă incursiune în țară de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova. Kiev susține că sunt implicați mii de militari.

Luni dimineața, locuitorilor din zonele din Belgorod – care se află la sud de Kursk – li s-a spus să nu se panicheze, dar că trebuie să evacueze. Guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov a declarat că oamenii din districtul Krasnaya Yaruga au fost mutați din cauza „activității inamice la graniță”. El a mai spus că întreaga regiune este în alertă de rachetă și le-a spus oamenilor să se adăpostească în subsoluri.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Dar tot el a adăugat că este „sigur că militarii vor face totul pentru a face față amenințării care a apărut”.

De asemenea, oamenii au continuat să fie evacuați luni din Kursk – mii de oameni li s-a spus să-și părăsească casele din districtul Belovsky.

Guvernatorul Belovsky, Alexei Smirnov, a emis și un avertisment de rachetă – spunând că oamenii trebuie să se adăpostească în camere fără ferestre și cu pereți solidi.

S-a pregătit cazare temporară, a spus el.

În weekend, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina duce războiul pe „teritoriul agresorului”. El a recunoscut atacul pentru prima dată sâmbătă seara – spunând că Rusia a lansat 2.000 de atacuri de la Kursk în această vară și că merită un răspuns. Un înalt oficial ucrainean a declarat agenției de presă AFP că mii de militari au fost implicați în operațiune, cu mult mai mult decât mica incursiune raportată inițial de polițiștii de frontieră ruși.

Acesta marchează cel mai mare atac coordonat asupra teritoriului rus de către forțele convenționale de la Kiev. Rusia s-a luptat până acum să oprească avansul ucrainean, cu peste 76.000 de persoane evacuate din regiunea Kursk, unde a fost declarată stare de urgență de autoritățile locale.

La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a descris ofensiva drept o „provocare majoră”.

Unii ruși au pus la îndoială cum a reușit Ucraina să intre în regiunea Kursk – un blogger pro-rus de război, Yuri Podolyaka, a numit situația „alarmantă”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că un răspuns dur din partea forțelor armate ruse „nu va dura mult”.

Între timp, aliatul Rusiei Belarus a declarat că își întărește propriul număr de trupe la granița sa, după ce a susținut că Ucraina a intrat în spațiul său aerian cu drone.

Citește și