• Rusia a decis să-și retragă unele trupe din sudul Ucrainei pentru a răspunde avansului forțelor ucrainene
  • Deși Rusia a retras unele unități, trupele rusești continuă să atace în alte zone, în special în regiunea Donetsk, unde se desfășoară lupte intense.
  • Într-o întâlnire tensionată de luni în Rusia, autoritățile locale i-au descris lui Putin cum forțele ucrainene au depășit apărarea slabă din sud.

Rusia și-a retras unele trupe din sudul Ucrainei și le-a adus înapoi pe teritoriul său, pentru a încerca să facă față unei incursiuni în creștere din partea forțelor din Kiev, a declarat un oficial ucrainean, citat de POLITICO.

Atacul surpriză în curs de desfășurare al Ucrainei a provocat o reacție în Moscova, unde președintele Vladimir Putin și-a exprimat furia după ce Kievul a capturat zeci de așezări și vaste zone de teritoriu din regiunile Kursk și Belgorod din sudul Rusiei.

„Rusia a relocat unele dintre unitățile sale din regiunile Zaporojie și Herson din sudul Ucrainei” a declarat Dmytro Lykhoviy, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, pentru POLITICO.

Recomandări

HARRIS VS. TRUMP
TRUMP CONTRA HARRIS
GATES E ÎNCĂ TÂNĂR LA 68
MUSK FACE O NOUĂ RACHETĂ
UNDE SCHIEZI LA IARNĂ?
A.I. DOMINĂ IFA

Kremlinul a atacat inițial regiunile Zaporojie și Herson în primele zile ale invaziei pe scară largă a lui Putin la începutul anului 2022. POLITICO nu a reușit să confirme independent câte trupe rusești au fost redislocate, deși Lykhoviy a spus că este un număr „relativ mic” de unități.

Pentru a contracara câștigurile ucrainene, trupele rusești au continuat totuși ofensiva asupra Pokrovsk și în alte zone din regiunea Donetsk a Ucrainei, conform Statului Major al Armatei Ucrainei, într-una dintre cele mai fierbinți zone de pe frontul de război, unde Rusia câștigă teren.

Lykhoviy a adăugat la televiziunea ucraineană că Rusia a relocat personal în „alte direcții, inclusiv în Kursk”.

Ministrul apărării din Lituania, Laurynas Kasčiūnas, a declarat că trupele rusești au fost observate părăsind și Kaliningrad, conform unui videoclip postat pe pagina de Facebook a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o întâlnire tensionată de luni în Rusia, autoritățile locale i-au descris lui Putin, iritat, cum forțele ucrainene au depășit apărarea slabă din sud începând de săptămâna trecută, provocând evacuări în masă a aproape 200.000 de oameni.

Pe măsură ce Ucraina a capturat teritoriu, comandanții ruși au minimizat inițial atacul, insistând că armata are lucrurile sub control. Dar, după mai mult de o săptămână, Ucraina controlează acum cel puțin 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rus.

„Forțele noastre continuă să avanseze în regiunea Kursk” a spus Zelenski într-o actualizare de seară. „74 de comunități sunt sub controlul ucrainean, unde se desfășoară inspecții și măsuri de stabilizare. Dezvoltarea soluțiilor umanitare pentru aceste teritorii continuă”.

Incursiunea a sporit moralul în Ucraina, care a suferit sub invazia pe scară largă a lui Putin timp de doi ani și jumătate, dându-le totodată un impuls aliaților occidentali care vor să vadă Kievul câștigând.

În Moscova, luni, un aliat al lui Putin a dat vina pe armata rusă pentru că nu a fost pregătită să facă față unui atac ucrainean și a adăugat că trupele de frontieră ruse au fost ultimele care au primit informații despre ofensiva ucraineană în curs, lăsându-le puțin timp pentru a acționa. Însă, în timp ce retrăgeau unele unități pentru Kursk, forțele rusești au atacat activ și au inițiat lupte pe întregul front de război din Ucraina, inclusiv în sud, de unde au fost retrase trupele.

„Cu toate acestea, rușii au acumulat un număr mare de personal, în special în regiunea Zaporojie, iar numărul unităților pe care le relochează este relativ mic” a spus Lykhoviy la televiziunea ucraineană.

Rușii au inițiat, de fapt, mai multe atacuri asupra Herson în noaptea în care și-au retras unele forțe.

„Încă trebuie să înțelegem dacă este o activitate de camuflaj” a adăugat Lykhoviy.

Citește și