• Rusia a amenințat Statele Unite cu „consecințe” după ce Ucraina a folosit rachete ATACMS furnizate de SUA pentru a ataca Crimeea.
  • Rusia a convocat ambasadorul american la Moscova și a avertizat că „asemenea acțiuni nu vor rămâne nepedepsite”.
  • Ucraina consideră Crimeea și alte zone ocupate de Rusia ca ținte militare legitime.

Moscova a amenințat America, luni, că va „suporta consecințele” pentru atacurile mortale asupra Crimeei, acuzând Washingtonul de implicare prin faptul că a livrat Ucrainei rachete fabricate în SUA, scrie Politico.

Potrivit presei de stat rusești RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus că „timpul va decide” care va fi răspunsul Moscovei la utilizarea celor 5 rachete ATACMS donate Ucrainei de către SUA și folosite în atacul recent asupra Crimeei ocupate de Rusia.

„Bineînțeles, implicarea Statelor Unite ale Americii în ostilități, implicarea directă în ostilități care au dus la moartea civililor ruși, nu poate să nu aibă consecințe”, a spus Peskov. „Care vor fi acestea – timpul va decide”.

Recomandări

BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
PORTRETELE LUI HARRY ȘI MEGHAN PRIMESC CRITICI
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
PUTIN TRIMITE LA RĂZBOI 10.000 MIGRANȚI
URSULA LUPTĂ PENTRU ȘEFIA C.E.

Ucraina s-a luptat să supraviețuiască invaziei pe scară largă declanșate de Rusia la comanda lui Putin încă din februarie 2022, cu ajutorul armelor occidentale.

Ministerul Apărării din Rusia susține că 4 rachete au fost interceptate, iar fragmente din a cincea au fost detonate în aer după o lovitură aeriană defensivă, ucigând 4 oameni și rănind 151 la sol, potrivit raportului RIA Novosti.

Anul acesta, SUA au acceptat să livreze Ucrainei rachete ATACMS cu rază-lungă de 300 kilometri.

În mai, Casa Albă și-a dat permisiunea ca Ucraina să folosească armele primite de la SUA pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și de pe teritoriul ucrainean ocupat de Moscova.

Agenția de presă a Rusiei, TASS, a anunțat luni că Kremlinul l-a convocat pe ambasadorul SUA la Moscova, Lynn Tracy, la Ministerul de Externe, ca răspuns la atacul asupra Crimeei.

Imaginile care au circulat duminică pe rețelele sociale arată oameni care fugeau de pe plajele din regiunea Crimeea. Rusia, între timp, și-a continuat atacurile asupra Harkovului din estul Ucrainei, ucigând zeci de civili.

Într-un atac separat de duminică, forțele ucrainene au lovit o stație radar militară din Crimeea, care era folosită pentru a monitoriza și a gestiona datele spațiale, potrivit informațiilor publicate de conturile open source.

Citește și