• Ucraina cumpără energie din UE, dar aceasta nu este suficientă pentru a acoperi deficitul.
  • Președintele Zelenski a solicitat în mod repetat aliaților Ucrainei să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană, în special șapte sisteme Patriot din partea SUA.
  • Oficialii insistă că Ucraina are nevoie urgentă de aceste sisteme pentru a-și proteja infrastructura critică de atacurile rusești.

Ucraina afirmă că instalațiile sale energetice au fost supuse unui atac masiv din partea Rusiei în cursul nopții, în cel mai recent atac care vizează rețeaua electrică a țării, scrie BBC.

Este a opta oară când Rusia lansează un atac asupra instalațiilor de infrastructură energetică în ultimele trei luni, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei. Sistemele de apărare aeriană au doborât 12 din cele 16 rachete și toate cele 13 drone lansate de Rusia în mai multe regiuni pe parcursul nopții, a declarat forțele aeriene ucrainene.

Doi lucrători din sectorul energetic au fost răniți și transportați la spital în regiunea Zaporizhzhia, iar echipamente energetice au fost avariate în orașul Lviv din vestul țării, au adăugat oficialii. În regiunea Ivano-Frankivsk din sud-vest, autoritățile au raportat, de asemenea, pagube la case și la o grădiniță.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Atacul de sâmbătă seara este al doilea care vizează infrastructura energetică în această săptămână.

Joi, autoritățile ucrainene au declarat că șapte angajați au fost răniți și că infrastructura energetică, inclusiv o centrală electrică, a fost avariată într-un atac major din timpul nopții.Ucraina cumpără energie de la Uniunea Europeană, însă aceasta nu este suficientă pentru a acoperi deficitul.

Aceasta înseamnă că majoritatea zilelor implică o pană de curent planificată la nivel național pentru a proteja infrastructura critică, cum ar fi spitalele și facilitățile militare.

„Trebuie să ne închidem urgent cerul sau Ucraina se confruntă cu o criză gravă în această iarnă”, a declarat directorul executiv DTEK, al uneia dintre cele mai mari companii energetice private din Ucraina, Maxim Timchenko.

Zelenski a solicitat în mod repetat aliaților Ucrainei să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană. El a solicitat în mod special șapte sisteme sofisticate de apărare aeriană PATRIOT din partea SUA.

Ivan Fedorov, guvernatorul din Zaporizhzhia, a preluat mesajul lui Zelenski sâmbătă dimineață într-un mesaj postat pe Telegram. „Putem spune cu siguranță: inamicul nu se va opri. Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat joi că Washingtonul va pune Ucraina în fruntea listei de așteptare pentru livrările de Patriot, înaintea altor țări care le-au comandat.

Citește și