• Franța organizează aniversarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia.
  • Printre invitați se numără Regele Charles III, Joe Biden și Volodymir Zelenski.
  • Macron va face anunțuri privind coaliția de instructori militari în Ucraina.

Franța organizează săptamâna viitoare ceremonii pentru aniversarea a 80 de ani de la debarcarea din Normandia, care a condus la înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Printre invitați se numără și Volodymyr Zelenski, dar surpriză, Rusia nu e invitată, conform unui comunicat al palatului Elysée. Ideea de a invita Rusia a generat o polemica în societatea franceză.

Care este argumentul pentru care Rusia nu mai este invitată?

„Condițiile nu sunt îndeplinite având în vedere războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei și care s-a intensificat și mai mult în ultimele săptămâni”, a spus președinția franceză într-un comunicat emis aseară.

Adevărul este însă că polemica în jurul invitării Rusiei, anunțată deja de către Misiunea care organizează ceremoniile a stârnit o enormă polemică. O tribună semnată de universitari a fost publicată zilele trecute în „Le Monde” denunțând o asemenea idee, în timp ce susținătorii ei spun că Rusia a participat la victoria împotrivă fascismului.

Recomandări

PUTIN ȘI KIM SEMNEAZĂ UN PACT
IOHANNIS PARTICIPĂ LA ȘEDINȚA CSAT
CIUCĂ ȘI CIOLACU NU DECID PREZIDENȚIALELE
GJASULA ÎNSCRIE ÎN MIN. 95
ZF: 75% DINTRE ȘCOLI ÎNVAȚĂ ÎN SCHIMBURI
4 ELEVI ROMÂNI IAU AURUL LA OLIMPIADA ASIATICĂ DE FIZICĂ

Cine va participa?

Este o manifestare impresionată, coordonată de fostul ambasador francez în România, Philippe Etienne. Alături de alți 25 de șefi de stat și de guvern între care și Regele Charles III, Joe Biden și-a confirmat prezența, și știm că apoi va fi primit în cadrul primei sale vizite de stat în Franța, cel mai înalt grad diplomatic, la Paris.

Volodymyr Zelenski este invitatul special în Normandia al Președintelui Macron,  care ar putea face cu aceasta ocazie câteva anunțuri importante privind sprijinul pentru Ucraina – de exemplu constituirea Coaliției pentru trupe la sol, deocamdată la nivel de instructori.

Franța este în alertă maximă de atentat, cum va gestiona protecția pentru 27 de șefi de stat?

Gérald Darmanin a dat asigurări că acesta este „cel mai mare eveniment comemorativ pe care a trebuit să îl gestioneze Ministerul de Interne din istoria sa” . Acest plan de luptă vine într-un „context de tensiuni”, a precizat Ministrul.

Nu mai puțin de 43.000 de ofițeri de poliție sunt mobilizați pentru a asigura ceremoniile de debarcare la care sunt așteptați aproape 1 milion de spectatori. Un sistem complet de deminare va fi, de asemenea, implementat de 80 de deminori și 50 de echipe de câini pentru a detecta în special explozivi.

Festivitățile Zilei Z sunt prezentate în cadrul poliției ca un test final în mărime naturală înainte de Jocurile Olimpice.

Citește și