• Cel puțin patru indieni au fost uciși în lupte în Ucraina, după ce au fost atrași în Rusia cu promisiunea unor locuri de muncă în armată.
  • India și Rusia au stabilit nouă domenii-cheie pentru o cooperare mai strânsă, inclusiv energia nucleară și medicina.
  • Indienii blocați în Rusia au declarat că au fost păcăliți de agenți cu momeala banilor și a unui pașaport rusesc.

Rusia a promis o eliberare rapidă a tuturor cetățenilor indieni care luptă în armata sa, a declarat Ministrul indian de Externe, conform BBC.

Anunțul a fost făcut la finalul vizitei Premierului indian Narendra Modi la Moscova, în timpul căreia acesta a abordat problema cu Președintele Vladimir Putin.

Delhi a încercat să obțină eliberarea indienilor, care spun că au fost atrași în Rusia cu promisiunea unor locuri de muncă în armată, dar au fost forțați ulterior să participe la lupte active în Ucraina. Cel puțin patru indieni au fost uciși în lupte.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Marți, Ministrul de Externe Vinay Kwatra a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Modi a „ridicat cu fermitate problema eliberării anticipate” a indienilor care au fost „induși în eroare în serviciul armatei ruse”. „Partea rusă a promis eliberarea timpurie a tuturor cetățenilor indieni din serviciul armatei ruse”, a adăugat el.

Kwatra a declarat că există aproximativ 35-50 de indieni în forțele ruse, dintre care 10 au fost deja aduși acasă. Cele două țări vor lucra acum pentru a-i aduce înapoi pe ceilalți oameni, a adăugat el.

Indienii blocați în Rusia au declarat că au fost păcăliți de agenți cu momeala banilor și a unui pașaport rusesc. Majoritatea acestor bărbați proveneau din familii sărace cărora li s-au promis locuri de muncă. Familiile bărbaților au apelat la ajutorul guvernului indian pentru a-i aduce înapoi acasă.

Ministerul indian de Externe a calificat acest lucru drept o „problemă de profundă îngrijorare” și a declarat că face presiuni foarte mari asupra autorităților ruse pentru a-și aduce înapoi cetățenii.

În martie, autoritățile indiene au declarat că au prins o rețea de agenți care trimiteau oameni să lupte pentru Rusia sub pretextul oferirii de locuri de muncă. Modi a abordat problema cu Putin marți, în timpul vizitei sale de două zile în Rusia, prima sa din 2019.

Un comunicat comun al Indiei și Rusiei după discuțiile lor a declarat că cele două părți au stabilit nouă domenii-cheie pentru o cooperare mai strânsă, inclusiv energia nucleară și medicina.

Liderii au declarat, de asemenea, că vor urmări să crească comerțul bilateral cu mai mult de jumătate pentru a atinge 100 de miliarde de dolari până în 2030.

Citește și