• Președintele rus spune că guvernul său ia în considerare relaxarea unor restricții privind pandemia.
  • Guvernul ia în considerare ridicarea restricțiilor pentru cei care intră în contact cu pacienții cu COVID-19.
  • Confruntate cu cel mai mare val de cazuri de până acum, autoritățile ruse au rezistat, în general, impunerii unor restricții majore și au respins în mod repetat ideea de a introduce carantina.

Rusia va relaxa o parte a restricţiilor pandemice începând de duminică, au anunţat sâmbătă autorităţile sanitare, în ciuda numărului record de cazuri zilnice. Numărul de infecţii zilnice a crescut vertiginos din ianuarie. Însă varianta Omicron, foarte transmisibilă, nu a dus la o creştere semnificativă a numărului de decese.

Potrivit ultimului ordin al autorităţilor sanitare, începând de duminică, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să se autoizoleze după ce intră în contact cu cei care au COVID-19.

La începutul acestei săptămâni, Anna Popova, şefa agenţiei de sănătate publică rusă, a declarat că unele dintre restricţii nu mai au sens, deoarece varianta Omicron se răspândeşte prea repede. Până la 20% dintre persoanele infectate din Rusia şi 40% dintre persoanele din Moscova nu prezintă simptome.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ordinul de ridicare a restricţiilor de carantină vine în contextul în care noile cazuri zilnice în Rusia au crescut la 177.282 sâmbătă, de la 168.201 cu o zi mai devreme. De asemenea, Rusia a raportat 714 decese în ultimele 24 de ore, în scădere faţă de nivelurile maxime istorice de peste 1.200 înregistrate în noiembrie.

Rusia a avut o singură carantină de șase săptămâni în 2020, iar în octombrie 2021 mulți oameni au primit, de asemenea, ordin să nu meargă la serviciu timp de aproximativ o săptămână. Dar, în afară de asta, viața în cea mai mare parte a țării a rămas în mare parte normală, chiar și cererile de a purta mască de protecție fiind aplicate cu lejeritate.

În ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de regiuni rusești au început să introducă restricții pentru cei sub 18 ani, deoarece oficialii au remarcat că actualele valuri afectează copiii mult mai mult decât cele anterioare. În multe zone, școlile fie au trecut la învățarea la distanță, fie au prelungit vacanțele pentru elevi. În Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, minorilor le-a fost interzis temporar accesul în majoritatea locurilor publice.

Rusia a început abia luna trecută să vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani cu vaccinul Sputnik M, dezvoltat la nivel național, care este același cu Sputnik V, dar conține o doză mai mică. Doar aproximativ jumătate din populația de 146 de milioane de locuitori a Rusiei a fost vaccinată până acum, chiar dacă țara a fost printre primele din lume care a lansat vaccinurile COVID-19.