• Emisarul rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a confirmat că decizia a fost luată la cel mai înalt nivel.
  • Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, consideră talibanii „puterea reală” în Afganistan.
  • Rusia a invitat reprezentanți ai talibanilor la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.
  • Eliminarea talibanilor de pe lista teroriștilor ar putea deschide calea spre recunoașterea oficială a guvernului taliban.

Rusia se pregătește să retragă talibanilor denumirea de teroriști, a anunțat emisarul rus în Afganistan, Zamir Kamulov, conform The Hill.

Decizia Rusiei

Kamulov a declarat că Serviciul Federal de Securitate, agenția de securitate a Rusiei, și „alte” agenții „pun la punct ultimele detalii juridice pentru a elimina mișcarea talibană de pe lista de teroriști a Rusiei”.

O decizie principală în acest sens a fost deja luată de conducerea rusă”, a declarat el reporterilor. „Dar procesul ar trebui să se desfășoare în cadrul juridic rus.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat că talibanii reprezintă „puterea reală” în Afganistan, iar posibila lor eliminare de pe lista organizațiilor interzise reflectă „realitatea obiectivă”.

Serghei Lavrov s-a întâlnit vineri cu ministrul de externe al talibanilor, Amir Khan Muttaqi, unde au discutat despre „cooperarea dintre Moscova și Kabul”.

FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov shakes hands with Acting Foreign Minister of Afghanistan’s Taliban movement Amir Khan Muttaqi during a meeting in Moscow, Russia, October 4, 2024. Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS/File Photo

„Ignorând criticile comunității mondiale, Statele Unite continuă să dețină ilegal bunurile naționale ale Afganistanului și mențin sancțiuni dure împotriva sectorului bancar al țării”, a declarat Lavrov la începutul întâlnirii sale.

Încă o dată, facem apel la țările occidentale cu un apel urgent să recunoască responsabilitatea pentru reconstrucția post-conflict a Afganistanului, să ridice restricțiile sancțiunilor și să returneze Kabulului activele însușite”, a adăugat el.

Lavrov a aplaudat, de asemenea, efortul talibanilor de a lupta împotriva drogurilor și în confruntarea cu Statul Islamic. Ministrul de externe a făcut apel la o creștere a ajutorului umanitar și a promis că Rusia va continua să livreze alimente și alte bunuri grupului.

Citește și