• Zeci de ani, SUA au fost superputerea militară principală a lumii.
  • SUA se confruntă cu noi provocări și conflicte globale.
  • Odată cu războiul din Ucraina, cooperarea dintre Rusia și China a crescut.
  • ​Comisia Congresului privind Postura Strategică a Statelor Unite a îndemnat Pentagonul să își revizuiască planurile și să se pregătească pentru posibilitatea unui război cu China și Rusia în același timp.

Decenii întregi, puterea militară a SUA nu a cunoscut concurență. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, SUA erau singura superputere militară a lumii, având trupe în toată lumea, gata să apere aliații și să oprească amenințările.

Pe măsură ce ne apropiem de finalul lui 2023, vedem conflicte în creștere în întreaga lume, precum și obiectivul comun al Rusiei și al Chinei de a submina puterea SUA, scrie Business Insider.

Xi Jinping și Putin caută să exploateze instabilitatea globală pentru a destabiliza SUA și aliații săi, apropiindu-se de formarea unei alianțe militare care ar putea reprezenta cea mai mare amenințare la adresa SUA din ultimele decenii.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

„E clar că cele două puteri se consideră parteneri militari și văd că acest parteneriat se adâncește și capătă mai multă experiență, chiar dacă nu formează o alianță formală în sensul occidental al cuvântului”, a declarat Jonathan Ward, CEO Atlas Group, pentru Business Insider.

Rivalitatea SUA cu Rusia și China se resimte în conflictele globale

China a furnizat Rusiei sprijin economic și diplomatic vital în invazia asupra Ucrainei, în timp ce SUA au ajutat Kievul cu miliarde de dolari.

În Orientul Mijlociu, Rusia și China s-au aliat cu Iranul și au criticat atacurile Israelului din Gaza asupra Hamas, gruparea teroristă susținută de Iran. În același timp, SUA au sprijinit financiar și diplomatic Israelul.

China, spun experții, urmărește cu mare atenție rezultatul războiului din Ucraina, pentru a vedea cum ar reacționa lumea dacă ar pune în aplicare planurile de a cuceri Taiwanul.

Pe măsură ce se apropie una de cealaltă, China și Rusia își coordonează resursele militare.

„Parteneriatul strategic complex dintre Rusia și China pentru o nouă eră a fost dintotdeauna despre puterea militară”, spune Ward.

În ultimii ani, Rusia și China au lansat exerciții navale comune în Marea Japoniei; Rusia i-a dat Chinei tehnologie submarină care i-ar putea asigura supremația într-un potențial război cu aliații SUA în Pacific. Xi și Putin au convenit să coopereze pentru dezvoltarea armelor de înaltă tehnologie, după cum a declarat Putin în noiembrie.

Rusia i-a vândut Chinei aeronave SU-25, elicoptere MI-17 și sisteme de apărare S-400.

Deși liderii nu au semnat un acord de formare a unei alianțe militare, acțiunile celor două țări îngrijorează SUA și aliații, scrie Chels Michta într-un articol pentru Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

„O alianță completă China-Rusia ar fi o amenințare la adresa SUA așa cum nu au mai trăit de la sfârșitul Războiului Rece”, scrie Michta.

Armata SUA, îndemnată să abordeze noua amenințare

În timpul Războiului Rece, Pentagonul și-a propus să poată fi în stare să ducă un război mare și două mai mici, în același timp. În fața provocărilor crescânde, SUA și-au schimbat strategia în a fi în stare să ducă un război mare și să împiedice alte atacuri.

Comisia Congresului privind Postura Strategică a Statelor Unite a declarat în octombrie că SUA se confruntă acum, din cauza ascensiunii Chinei și Rusiei, cu provocări „fundamental diferite decât oricare altele din trecut, chiar și în cele mai negre zile ale Războiului Rece”.

​Comisia a îndemnat Pentagonul să își revizuiască planurile și să se pregătească pentru posibilitatea unui război cu China și Rusia în același timp.

„Axa Rusia-China prezintă o amenințare enormă la adresa SUA, ținând cont că va trebui să gestionăm securitatea atât în Europa, cât și în Asia, precum și în Orientul Mijlociu, riscând totodată să fim prinși între coordonarea Beijing – Moscova, care încearcă să își atingă obiectivele regionale”, a declarat Ward.

Unii experți rămân sceptici cu privire la stabilitatea unei alianțe ruso-chineze, oferind ca argument tensiunile existente dintre cele două puteri și dorința Chinei de a-și menține legăturile strânse cu piața occidentală.

Cu toate acestea, posibilitatea unei alianțe militare între liderii autoritari este una de care experții se tem și pentru care SUA trebuie să se pregătească.

„SUA încă pot gestiona ambele amenințări, dar asta va presupune o creștere substanțială în repartizarea sarcinilor, în special între aliații europeni care au văzut acum adevăratele consecințe ale „coordonării” geopolitice Rusia-China, de la invazia Ucrainei”, a spus Ward.

Citește și