• Rusia transportă soldați nord-coreeni în camioane civile Kamaz.
  • Poliția rusă a oprit un camion suspect pe autostrada Kursk-Voronej.
  • Serviciile de informații ucrainene au interceptat comunicații radio rusești.
  • Președintele Zelenski a anunțat sosirea iminentă a trupelor nord-coreene.
  • Coreea de Nord susține că orice decizie de trimitere a trupelor respectă dreptul internațional.
  • Estimările privind numărul soldaților nord-coreeni variază între 3.000 și 12.000.

Rusia transportă soldați nord-coreeni către linia frontului prin intermediul unor camioane cu numere de înmatriculare civile, a raportat agenția de informații militare a Ucrainei (HUR), conform Kyiv Independent.

Anunțul a fost făcut după ce oficiali americani și ucraineni au raportat că un contingent de soldați nord-coreeni se îndreaptă spre regiunea Kursk din Rusia pentru a ajuta Moscova să contracareze ofensiva Ucrainei în regiune.

Operațiunea secretă expusă de o oprire rutieră

Ofițerii de poliție ruși au oprit pe 27 octombrie un camion Kamaz cu numere de înmatriculare civile pe autostrada Kursk-Voronej, a declarat HUR prin intermediul canalului său oficial Telegram. Vehiculul ar fi fost încărcat cu personal militar nord-coreean, dar șoferul nu avea ordine de luptă documentate.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

Într-o comunicare radio interceptată, ofițerii Brigăzii 810 de Marină Separată din Rusia încearcă să rezolve problema camionului oprit, potrivit unei înregistrări audio publicate de HUR. Unitatea se aștepta să primească întăriri nord-coreene prin intermediul camionului Kamaz.

În înregistrarea audio, ofițerii discută despre motivul pentru care camionul a fost oprit pe autostrada Kursk-Voronej și despre motivul pentru care șoferul nu avea documente corespunzătoare.

Raportul HUR indică faptul că trupele nord-coreene sunt în drum spre unitățile rusești, aliniindu-se cu anunțul președintelui Volodimir Zelenski din 25 octombrie, conform căruia Rusia intenționează să trimită primii soldați nord-coreeni într-o zonă de luptă în perioada 27-28 octombrie.

Estimări și confirmări internaționale

Deși Rusia și Coreea de Nord au respins inițial rapoartele Ucrainei conform cărora trupele nord-coreene s-au alăturat războiului, liderii celor două țări și-au schimbat limbajul în ultimele zile, trecând de la negare la justificare.

Pe 24 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut indirect prezența soldaților nord-coreeni în Rusia, răspunzând la afirmațiile privind imaginile din satelit cu „dacă există imagini, ele reflectă ceva” și citând tratatul de apărare dintre Pyongyang și Moscova.

Ministerul de Externe nord-coreean a declarat la 25 octombrie că orice decizie de a trimite trupe în Rusia ar respecta dreptul internațional.

Estimările privind numărul de trupe nord-coreene trimise pe linia frontului dintre Ucraina și Rusia au variat. Oficialii americani au estimat că aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni se antrenează în Rusia, însă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a indicat că numărul total ar putea fi acum mai mare.

Serviciile de informații sud-coreene au informat parlamentarii că numărul trupelor nord-coreene din Rusia ar putea ajunge la 10.000 până în decembrie, în timp ce Kievul a declarat că Pyongyang a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali.

Citește și