• Zelenski a afirmat că Rusia trebuie să simtă consecințele invaziei, subliniind că ucrainenii știu cum să își atingă obiectivele.
  • Rusia a raportat că aproximativ 1.000 de soldați ucraineni au atacat teritoriul său.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale continuă să contracareze unitățile ucrainene.

La trei zile după atacul transfrontalier al Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că Moscova trebuie să „simtă” consecințele invaziei sale din Ucraina, conform BBC.

„Rusia a adus războiul pe pământul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut”, a declarat Zelenski în discursul său de joi seară, fără a face referire directă la ofensiva ucraineană. „Ucrainenii știu cum să își atingă obiectivele. Iar noi nu am ales să ne atingem obiectivele în război”, a adăugat el.

Rusia afirmă că cel puțin 1.000 de soldați ucraineni, sprijiniți de tancuri și vehicule blindate, au intrat pe teritoriul său marți dimineață – în ceea ce pare a fi unul dintre cele mai mari atacuri pe teritoriul rus de la începutul războiului. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat anterior Ucraina de o „provocare majoră”.

Recomandări

BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?

Oficialii ucraineni au păstrat în mare parte tăcerea cu privire la ofensivă. Situația exactă de pe teren este greu de determinat, cu puține detalii specifice publicate de ambele părți. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că monitorizează centrala nucleară de la Kursk, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA-Novosti.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că trupele sale „continuă să distrugă” unitățile ucrainene înarmate cu atacuri aeriene, rachete și focuri de artilerie. Ministerul a declarat că rezervele rusești au fost trimise de urgență în regiune.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank respectat, a declarat că imaginile geo-localizate au arătat că vehiculele blindate ucrainene au avansat până la poziții de 10 km (6,2 mile) în regiunea Kursk în primele două zile ale incursiunii.

Conducerea militară a Rusiei este supusă unui control sever pe plan intern, deoarece unele canale Telegram pro-război populare și în general bine informate au afirmat că situația de pe teren nu este atât de stabilă pe cât a sugerat Kremlinul.

Joi, în cadrul unei convorbiri video cu Putin, guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că au fost folosite autobuze și trenuri pentru a evacua oamenii către alte regiuni ruse care s-au oferit să îi găzduiască. Eforturile au fost îngreunate de bombardamentele ucrainene, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri dimineață, într-o declarație pe Telegram, că a interceptat și distrus 75 de rachete UAV, care au survolat regiuni, inclusiv Kursk. Liderii locali din regiunile învecinate cu Kursk, atât în Rusia, cât și în Ucraina, le-au spus, de asemenea, locuitorilor să plece pentru siguranța lor.

Miercuri, șeful regiunii ucrainene Sumy, Volodymyr Artyukh, a ordonat evacuarea zonelor limitrofe orașului Kursk. În regiunea rusă Belgorod, guvernatorul Vyacheslav Gladkov a declarat joi că așezările din provincia sa au fost atacate de forțele ucrainene în ultimele 24 de ore.

Principalii aliați ai Ucrainei au părut surprinși de ofensivă – secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că SUA au contactat Ucraina pentru a înțelege mai bine ce speră să obțină.

Citește și