- Rusia a evitat deocamdată scenariul din 1917, evocat chiar de Putin, dar ,,rebeliunea de weekend” a lui Prigojin nu este lipsită de consecințe pentru războiul din Ucraina.
- Ea a deteriorat moralul soldaților ruși și a oferit o scuză pentru eventualele eșecuri imediate ale Armatei Ruse.
- Revolta lui Prigojin a venit într-un moment oportun pentru Kiev, a cărui contraofensivă a făcut până acum doar mici avansuri teritoriale, potrivit unei analize FT.
Financial Times analizează evenimentele de pe frontul din Ucraina, în timpul celor 24 de ore ale insurecției lui Evgheni Prigojin, pornită aparent intempestiv vineri seara și întreruptă ambiguu sâmbătă seara, cu o înțelegere pe care încă nimeni nu o înțelege.
Advertisment
Cum s-a retras Rusia din pragul războiului civil
Sâmbătă dimineața, președintele Vladimir Putin a evocat scenariul revoluției din 1917, urmată de schimbarea regimului politic și de un sângeros război civil în Rusia, fapt care a dus și la dezertarea soldaților și prăbușirea frontului. Deocamdată, acest scenariu pare a fi fost evitat, dar ,,evenimentele dramatice din Rusia au adus și vor continua să aducă beneficii și potențiale avantaje” pentru Ucraina, care încearcă să împingă forțele ruse din sudul și estul țării.
,,Moralul trupelor ucrainene este foarte puternic. Mâncăm pop-corn și urmărim îndeaproape situația din Rusia” , a declarat ironic sâmbătă, pentru Financial Times, Vitali Markiv, un ofițer al gărzii naționale ucrainene care servește în prima linie.
Recomandări
Puciul lui Prigojin a venit într-un moment oportun pentru Kiev, a cărui contraofensivă a făcut până acum doar mici avansări teritoriale, mai arată analiza FT.
,,Această situație începuse să stârnească dezamăgire și îngrijorări cu privire la capacitatea Armatei Ucrainei de a sparge pozițiile puternic fortificate ale Rusiei. Revolta lui Prigojin a scos la iveală vulnerabilitatea lui Putin și diviziarea aparatului militar rus, deschizând calea unor posibile trădări. Oficialii ucraineni au spus că lupta pentru putere din Rusia nu a adus schimbări dramatice în prima linie, ci a creat oportunități de a exploata distragerea atenției și deteriorarea moralul inamicului” .
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat sâmbătă că trupele ucrainene au lansat o ofensivă în mai multe direcții în același timp. Au existat, de asemenea, rapoarte ale bloggerilor ruși, încă neconfirmate, conform cărora forțele speciale ucrainene au traversat podul Antonovski de lângă orașul Herson, stabilind capete de pod pe malul stâng al râului Nipru.
Un înalt oficial al UE a spus că luptele interne din Rusia sunt ,,cea mai bună contraofensivă la care am fi putut spera cu toții. Între timp, Ucraina poate evalua și folosi moralul spart al Rusiei în avantajul său. ”
Dacă Prigojin și-ar fi continuat rebeliunea, asta ar fi putut forța Kremlinul să retragă cele mai bune trupe din Ucraina pentru a apăra Moscova de mercenarii Wagner. Nu va mai fi necesar, dar ce se întâmplă cu trupele Wagner de acum încolo rămâne neclar. Ofițerilor Wagner care nu au luat parte la revoltă li s-a oferit angajarea cu contract în armata regulată rusă, dar cei care au participat la marșul spre Moscova, circa 4.000, după o evaluare ISW, ar putea rămâne loiali lui Prigojin.
Va afecta insurecția Wagner războiul din Ucraina?
,,După toate aceste întâmplări, Putin ar putea simți nevoia să țină mai multe trupe aproape de casă, dacă va considera Wagner sau alte astfel de miliții o potențială amenințare. Pe de altă parte, dacă Wagner va fi desființat, Rusia ar priva Rusia de cea mai eficientă forță militară de pe frontul din Ucraina. Luptătorii Wagner au fost cei care au dus o mare parte din luptele grele din Bahmut, singurul câștig teritorial semnificativ al Rusiei din ultimul an” .
Sfârșitul Wagner și exilul lui Prigojin în Belarus ar închide, de asemenea, o voce critică la adresa corupției, incompetenței și birocrației din Armata Rusă, ceea ce ar reduce și șansele unei reforme a sistemului militar rus, mai arată FT.
Pe de altă parte, Moscova ar putea folosi rebeliunea Wagner pentru a justifica eventuale viitoare înfrângeri, arată Rob Lee, de la Foreign Policy Research Institute: ,,Încă așteptăm ca Ucraina să înceapă angajarea rezervelor și asta s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta. Aproape sigur, Armata Rusă ar da vina pentru orice pierdere teritorială pe ceea ce a făcut Wagner, iar rebeliunea mercenarilor ar putea fi un fel de linie de PR eficientă” .
În ultimul rând, există posibilitatea ca tulburările din acest weekend să submineze sprijinul pentru invazia rusească, atât în prima linie, cât și în rândul cetățenilor ruși. Prigojin, care are o influență considerabilă prin canalele sale de Telegram, a spart două dintre narațiunile lui Putin – vineri, el a susținut că Rusia a intrat în război pentru o minciună, contestând astfel direct justificarea lui Putin pentru invazie ca misiune de protejare a vorbitorilor de limbă rusă, iar sâmbătă, el a demonstrat că puterea lui Putin este mai fragilă decât crezuse oricine.
,,Marea consecință este că imaginea sistemului stabil nu mai există, chiar dacă lovitura de stat nu a avut succes” , a comentat Mariia Zolkina, de la Fundația pentru Inițiative Democratice, un think-tank din Kiev. ,,Reacția haotică a statului rus arată slăbiciunea reală a unui sistem autoritarist. Putin a devenit ostaticul propriului joc” .
Citește și
Bacalaureat 2023. Elevii susțin astăzi proba la Limba română. Ce subiecte au picat
Partenerii noștri