• Luptele de stradă fac ravagii în orașul industrial din estul țării.
  • Zelenskiyîncearcă să mobilizeze trupele într-o vizită rară în linia de front.
  • Putin avertizează SUA să nu ofere Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai mare de acțiune.

Trupele ucrainene și cele rusești s-au luptat stradă cu stradă pentru controlul orașului industrial Sievierodonetsk, luni, într-o bătălie crucială a ofensivei Kremlinului în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Care dintre părți avea avantajul era neclar, „situația schimbându-se de la o oră la alta”, a declarat la televiziune Oleksandr Stryuk, șeful administrației din Sievierodonetsk.

Orașul a devenit principala țintă a ofensivei rusești în Donbas – care cuprinde provinciile Lugansk și Donețk -, în timp ce invazia Kremlinului continuă într-un război de uzură în care orașele au fost devastate de barajele de artilerie.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Eroii noștri nu renunță la pozițiile din Șievierodonețk”, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn. „În oraș, luptele de stradă acerbe continuă”.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a aruncat trupe și echipamente în campania sa de capturare a celui mai mare oraș ucrainean rămas în Luhansk. Guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai, a declarat mai devreme, luni, că situația s-a înrăutățit după ce apărătorii ucraineni i-au respins pe ruși în weekend, în timp ce aceștia păreau aproape de victorie.

Stryuk a declarat că luptele de stradă au fost violente și că niciuna dintre părți nu se pregătește să se retragă. Ambele părți spun că și-au provocat reciproc pierderi uriașe. În actualizarea sa nocturnă, armata ucraineană a declarat că doi civili au fost uciși luni în bombardamentele rusești în regiunile Donețk și Luhansk și că forțele rusești au tras asupra a peste 20 de comunități.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă. Rusia neagă că ar fi vizat civili în conflict.

Rusia afirmă că se află în misiunea de a elibera Donbasul – deținut parțial de separatiști proruși ai Moscovei din 2014 – după ce forțele ucrainene au împins trupele sale înapoi din capitala Kiev și din al doilea oraș ucrainean Harkov în primele etape ale războiului.