• Au trecut 500 de zile de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
  • ONU a raportat vineri cel puțin 9.000 de morți în urma războiului.
  • Austria nu este de acord să se furnizeze muniție cu dispersie la Kiev.

Au trecut 500 de zile de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Din 24 februarie Ucraina a fost marcată de frică, moarte și distrugere de infrastructură. În cifre, cele 500 zile de dezastru arată așa: 354 000 de soldați au fost uciși și răniți, 9000 de civili au fost uciși, iar peste 8 milioane de ucraineni sunt refugiați, scrie The Guardian.

Generalul Virgil Bălăceanu, Președintele Asociației Ofițterilor în Rezervă din România: ,,Vom avea în continuare o vară fierbinte”

Generalul Virgil Bălăceanu îți spune ce le trebuie ucrainenilor ca să aibă succes în contraofensivă.

„Pe teren, inițitiva aparține ambelor părți, cu o notă mai de plus pentru ucraineni. Au deschis de aproape o lună mai multe direcții de contraatac. Vom vedea dacă aceste direcții vor fi dezvoltate și în direcții de contraofensivă. O acțiune extrem de dificilă. Rușii au avut la dispoziție un an de zile pentru a pregăti din punct de vedere al apărării regiunile invadate și anexate ilegal. Forțele armate ucrainene și celelalte care participă la efortul de eliberare al teritoriului național se confruntă cu o pregătire a apărării făcută din timp de ruși și cu deficite din punct de vedere al echipamentelor militare. Tema aviației militare pentru acoperire și sprijin aerian direct a livrării de F-16 este o temă de actualitate.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Vom avea în continuare o vară fierbinte. Asistăm la un razboi de uzură. Nu știm dacă trece în anul următor său în anii următori”. „Sancțiunile econimice nu au fost eficiente. Rusia a continuat să producă muniție inteligentă și unele din componentele principale se primesc și din afara Federației Ruse, inclusiv prin intermediari din producători din lumea Occidentală”.

Mihai Isac, analist de politică externă și expert în spațiul ex-sovietic

Analistul Mihai Isac, îți comentează cum au trecut cele 500 de zile de război.

„Nu putem spune decât că populația civilă suferă. Asistăm la un război al declarațiilor care cuprinde amenințări nucleare, de la folosirea armelor nucleare până la aruncarea în aer a centralei de la Zaporojie, cea mai importantă centrală nucleară din Europa”.

„Zelenski încearcă să mobilizeze un sprijin internațional cât mai larg pentru Ucraina, ceea ce se poate traduce în sistreme de armament avansat furnizate Ucrainei, ajutor militar, mai ales ajutor politic”.

„Summitul de la Vilnius face ca acest demers să aiba importanță deosebită pe plan intern. Contraofensiva lansată de ucraineni nu are succesul așteptat de cancelariile europene. Partenerii occidentali ar fi avut nevoie de victorii importante pe front, care să se traducă în mii de kilometri pătrași eliberați sau eliberarea unor orașe devenite simbol cum ar fi Mariupol”.