• Ministrul apărării din Belarus l-a sunat pe omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, și s-a prezentat ca emisar al ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu.
  • Timp de câteva zile, la mijlocul lunii martie, forțele ucrainene care apără Kievul au rămas aproape complet fără muniție de artilerie.
  • Pentru că Washingtonul presupunea că Rusia va prelua rapid controlul asupra Ucrainei, oficialii americani pregătiseră o conductă de arme portabile.

O analiză de luni de zile realizată de The Washington Post cu privire la apărarea cu succes a Kievului de către armata ucraineană se bazează pe interviuri extinse cu peste 100 de persoane, inclusiv mulți dintre cei mai importanți lideri politici și militari ai țării.

  1. În perioada premergătoare războiului, oficialii politici ucraineni au minimalizat probabilitatea unei invazii rusești la scară largă, dar armata ucraineană făcea pregătiri critice. Armata ucraineană a început să se pregătească cu câteva săptămâni înainte, mutând echipamentele și personalul din baze și pe teren – o mișcare critică care a permis forțelor să supraviețuiască unui baraj inițial de lovituri aeriene rusești. Cu toate acestea, unii lideri de rang înalt din armata ucraineană, inclusiv comandantul însărcinat cu apărarea Kievului, se îndoiau că Rusia va lansa o invazie totală, inclusiv un asalt asupra capitalei, și credeau că ostilitățile se vor limita probabil la estul Ucrainei.
  2. Rusia, în mod direct și printr-un intermediar, a încercat să determine guvernul ucrainean să capituleze în primele ore ale războiului. La scurt timp după începerea invaziei, adjunctul șefului de stat major al Kremlinului, Dmitri Kozak, l-a sunat pe șeful administrației lui Zelenski, Andriy Yermak, și a cerut capitularea Ucrainei, potrivit lui Yermak. Yermak l-a înjurat și a închis telefonul.
  3. Ministrul apărării din Belarus l-a sunat pe omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, și s-a prezentat ca emisar al ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu. Oficialul belarus s-a oferit să negocieze o capitulare în fața Rusiei, a declarat Reznikov. Reznikov i-a spus că singura capitulare pe care ar negocia-o ar fi cea a Moscovei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a opus demisiei sau plecării de la Kiev dacă acest lucru ar pune capăt războiului.
  4. În primele ore ale războiului, în timp ce oficialii occidentali îl îndemnau să evacueze, Zelensky le-a spus că ar pleca cu plăcere sau ar demisiona dacă acest lucru ar pune capăt războiului. El a spus că nu era îngrijorat de pierderea poziției sale, ci pur și simplu credea că plecarea sa nu ar face decât să-i ajute pe ruși să-și atingă obiectivul și să înrăutățească situația ucrainenilor. Deși credea că unii oficiali occidentali erau cu adevărat îngrijorați de siguranța sa personală, Zelenski a suspectat, de asemenea, că unii dintre interlocutorii săi străini doreau pur și simplu ca conflictul să se încheie cât mai repede posibil, iar administrația sa să se predea efectiv Rusiei.
  5. Timp de câteva zile, la mijlocul lunii martie, forțele ucrainene care apără Kievul au rămas aproape complet fără muniție de artilerie. Pe măsură ce respingeau asaltul inițial rusesc asupra Kievului, forțele ucrainene au început să rămână fără obuze de artilerie din epoca sovietică, ajungând la un moment de criză la mijlocul lunii martie. Pentru că Washingtonul presupunea că Rusia va prelua rapid controlul asupra Ucrainei, oficialii americani pregătiseră o conductă de arme portabile, precum Stingers și Javelins, care ar putea fi folosite de o rezistență subterană și nu se concentraseră pe echipamente de artilerie de mari dimensiuni și muniție.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI