• Un desen al unei fetițe de 12 ani a determinat poliția din Rusia să dechisă o anchetă.
  • „Și i-au spus că își creștea fiica într-un mod nepotrivit”, spune un consilier municipal.
  • Tatăl fetei a fost amendat și a fost deschis un dosar penal împotriva lui pentru postări anti-război.

Un desen al unei fetițe de 12 ani a determinat poliția din Rusia să dechisă o anchetă. Desenul a fost făcut în aprilie 2022 de Masha Moskaleva, pe atunci în vârstă de 12 ani. Tatăl ei, Alexei, un părinte singur, îl contactase pe consilierul municipal pentru sfaturi. Acesta i-a spus că, după ce a văzut desenul lui Masha, școala ei a chemat poliția, scrie BBC.

În stânga este un steag ucrainean cu cuvintele „Glorie Ucrainei”, iar în dreapta, tricolorul rusesc și inscripția „Nu războiului!”. În timp ce rachetele zboară din direcția Rusiei, o mamă și copilul ei stau sfidător în calea lor.

„Poliția a început să investigheze rețelele de socializare ale lui Alexei”, spune Olga, consilier municipal. „Și i-au spus că își creștea fiica într-un mod nepotrivit”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Au urmat acuzații. Pentru o postare anti-război pe rețelele de socializare, Alexei a fost amendat cu 32.000 de ruble (aproximativ 415 dolari la acea vreme) pentru discreditarea forțelor armate ruse. În urmă cu câteva săptămâni, a fost deschis un dosar penal împotriva sa. Din nou, postările anti-război au stat la baza acuzațiilor de discreditare din anchetă. De data aceasta, Alexei riscă o posibilă pedeapsă cu închisoarea.

Ce au făcut autoritățile din Rusia?

În prezent, Alexei se află în arest la domiciliu în Yefremov. Fiica sa, Masha, a fost – deocamdată – trimisă la o casă de copii. Lui Alexei nu i s-a permis nici măcar să vorbească cu ea la telefon. „Nimeni nu a văzut-o pe Masha de la 1 martie”, spune Olga Podolskaia, „în ciuda încercărilor noastre de a avea acces la casa de copii și de a afla cum se simte.”

„Autoritățile din Rusia vor ca toată lumea să respecte linia. Nimănui nu i se permite să aibă propria opinie. Dacă nu ești de acord cu ceea ce gândește cineva, atunci nu-i citești postările de pe rețelele de socializare. Dar nu puneți acea persoană în arest la domiciliu și copilul ei într-o casă de copii”, spune consilierul.

Conform regulilor arestului la domiciliu, Alexei are voie să ia legătura doar cu avocatul său, cu anchetatorul și cu serviciul penitenciar. Avocatul lui Alexei, Vladimir Biliyenko, îi aduce alimente și băuturi pe care activiștii locali le-au cumpărat pentru el. „Este foarte îngrijorat pentru că fiica lui nu este cu el”, spune Vladimir după ce l-a vizitat pe Alexei Moskalev. „Totul în apartament îi amintește de ea. Este îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla cu ea”.

Întrebat de ce crede că autoritățile au luat-o pe Masha, avocatul spune „Dacă ar fi avut întrebări reale pentru tată, ar fi trebuit să-l invite să dea o declarație. Ar fi trebuit să o invite și pe Masha și să vorbească cu ea”.

Citește și: