Cum a reușit un puști de 15 ani să-i ajute pe soldații ucraineni să distrugă un convoi militar care se pregătea să atace Kievul

Armata ucraineană a primit fotografii și coordonate de la un adolescent de 15 ani, în primele zile ale războiului. Andrei și familia lui locuiau la marginea Kievului, când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

Folosind o mică dronă comercială, Andrei și tatăl său au realizat fotografii aeriene care arătau mișcările tancurilor rusești, care au fost apoi transmise armatei pentru a ajuta la reglarea artileriei ucrainene.

Având puțini piloți de drone disponibili în zonă și o nevoie urgentă de informații, apărarea teritorială a acceptat oferta lui Andrei de a ajuta. El este cel care a fotografiat convoiul rusesc ce se îndrepta spre Kiev. După ce a trimis imaginile, coloana de mașini a fost distrusă.

,,La început eu și tatăl meu am făcut fotografii și coordonate, apoi apărarea teritorială a localizat locul și am furnizat fotografiile și locația Forțelor Armate. Cu o tabletă, au restrâns coordonatele mai precis și le-au transmis prin walkie-talkie. pentru a regla artileria. Ceea ce tocmai am descris, sa întâmplat foarte repede, literalmente în 5-7 minute” , spune Andrei.

Andrei a colaborat cu armata aproximativ zece zile înainte, până când situația a devenit prea periculoasă. El și mama lui au fost evacuați în Polonia. S-a întors acasă, în Ucraina după ce și-a terminat anul școlar în Polonia.

,,Aceasta este casa mea. Nu am vrut să văd ce se întâmplă în teritoriile ocupate să se întâmple cu casa mea. Pe de o parte, eram fericit că am distrus pe cineva, iar pe de altă parte, eram bucuros că am contribuit, că am putut face ceva. Nu doar stând și așteptând” , spune băiatul.

Era singurul care avea experiență cu dronele în acea regiune. Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei. Iurii Kasjanov, comandantul secției de recunoaștere fără pilot a forțelor armate

Exit mobile version