• Forțele rusești nu doar că s-au confruntat, în timpul invaziei din Ucraina, cu un moral scăzut și cu lipsa de arme, dar și-au doborât din greșeală și propriile avioane și au refuzat să execute ordinele, a declarat directorul agenției britanice de securitate și securitate cibernetică.
  • Oficialii americani și britanici declaraseră deja că serviciile lor de informații au arătat că unii soldați ruși s-au predat sau și-au sabotat propriile vehicule pentru a evita lupta.
  • Directorul agenției britanice de securitate cibernetică, Sir Jeremy Fleming, a spus că președintele Vladimir Putin duce un „război periculos al dezinformării” și că a calculat greșit cât de eficientă va fi campania de comunicare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Forțele rusești și-au doborât din greșeală propriile avioane, susține directorul agenției britanice de securitate cibernetică.

Directorul agenției britanice de securitate cibernetică – GCHQ – Sir Jeremy Fleming, a declarat că forțele rusești s-au confruntat, în timpul invaziei din Ucraina, cu un moral scăzut și cu lipsa de arme, dar și-au doborât din greșeală și propriile avioane și au refuzat să execute ordinele, potrivit unui discurs susținut joi în Australia, informează The New York Times.

„Am văzut soldați ruși – lipsiți de arme și de moral – refuzând să execute ordinele, sabotându-și propriul echipament și chiar doborându-și din greșeală propriile avioane”, a declarat Fleming, în timpul discursului său de joi, privind securitatea globală pe fondul războiului din Ucraina.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Comentariile directorului agenției de supraveghere electronică a Marii Britanii, Sir Jeremy Fleming, s-au aliniat observațiilor făcute de oficialii americani din domeniul serviciilor de informații în ultimele săptămâni. Deși forțele rusești sunt mai numeroase decât militarii ucraineni, soldații săi s-au confruntat cu probleme privind lipsa hranei, comunicațiile și combustibilul și au fost afectați de un moral scăzut în timpul invaziei Ucrainei.

Oficialii americani și britanici declaraseră deja că serviciile lor de informații au arătat că unii soldați ruși s-au predat sau și-au sabotat propriile vehicule pentru a evita lupta. Ulterior, Fleming a împărtășit, într-un discurs ținut la Universitatea Națională Australiană din Canberra, noi detalii care par să sublinieze probleme interne grave și de rezistență în armata rusă.

Știm că această campanie a lui Putin este afectată de probleme – moral scăzut, eșecuri logistice și un număr mare de victime rusești. Comanda și controlul lor sunt în haos”, a declarat directorul agenției britanice de informații, securitate cibernetică și securitate, Sir Jeremy Fleming.

Acesta a spus că planul de luptă inițial al președintelui Putin „eșuează” și a adăugat că „planul său B a fost mai multă barbarie împotriva civililor și orașelor”.

„În mod clar, el (Putin) joacă după reguli morale și juridice diferite. Mult prea mulți ucraineni și ruși și-au pierdut deja viața. Și, dincolo de acest bilanț, mulți, mulți alții și-au văzut viețile distruse. ONU estimează că, în puțin peste o lună, peste zece milioane de oameni și-au părăsit deja casele. Este o criză umanitară care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Și nu s-a terminat încă”, a comentat Fleming.

Vineri, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării a declarat că armata a „îndeplinit în principal” obiectivele din „prima etapă” a războiului, semnalând că Rusia ar putea să-și reducă obiectivele de război. De săptămâni întregi, guvernul rus a insistat că își atinge obiectivele militare, în ciuda progreselor blocate în jurul mai multor orașe mari, inclusiv capitala.

Fleming s-a referit, de asemenea, la informațiile pe care oficialii americani le-au publicat miercuri, spunând că oficialii militari de top ai lui Putin l-au dezinformat cu privire la luptele armatei sale.

Consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul. Totul se adaugă la greșeala strategică în legătură cu care Putin a fost avertizat de către liderii noștri. A devenit războiul său personal”, a declarat Sir Jeremy Fleming.

Fleming a spus că președintele Vladimir Putin duce un „război periculos al dezinformării” și că a calculat greșit cât de eficientă va fi campania de comunicare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Sir Jeremy Fleming este directorul GCHQ, agenția britanică de informații, securitate cibernetică și securitate. El a fost numit în 2017 și este a XVI-a persoană care ocupă această funcție.