• Experții Institutul pentru Studiu Războiului din SUA au ajuns la concluzia că armata rusă a decis să părăsească poziția de lângă Harkov, recunoscându-se învinsă.
  • Analiștii au remarcat că armata rusă a decis să se retragă complet din pozițiile din jurul Harkovului din cauza contraofensivei ucrainene și a accesului limitat la întăriri.
  • În ultimele zile, unitățile ruse au renunțat să se mențină sub presiunea forțelor armate ucrainene, potrivit presei din Ucraina.

Experții Institutul pentru Studiu Războiului din SUA au ajuns la concluzia că armata rusă a decis să părăsească poziția de lângă Harkov, recunoscându-se învinsă.

Se pare că Ucraina a câștigat bătălia pentru Harkov. Trupele ucrainene au împiedicat trupele ruse să înconjoare și să cucerească orașul, așa cum s-a întâmplat la începutul invaziei pe scară largă de lângă Kiev”, au spus experții.

ISW a adăugat că rușii vor încerca să mențină linia la vest de Vovchansk pentru a-și proteja liniile fixe (GLOC) de la Belgorod la Izyum, dar nu este clar dacă își vor atinge obiectivul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În plus, trupele ruse au încercat o ofensivă terestră de la Izyum, dar nu au avut succes. Se observă că Rusia ar putea abandona încercările de a avansa de la Izyum, dar nu a luat încă o astfel de decizie, potrivit specialiștilor.

Pe 14 mai, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că ocupanții nu luptă activ în zona Harkov – ei se concentrau pe menținerea pozițiilor și retragerea trupelor din Harkov.

Vladimir Putin pare să fi scăpat de sub control situația din Ucraina, însă nimeni de la Kremlin nu va recunoaște acest lucru. O face, însă, dictatorul din Belarus Aleksandr Lukașenko, cel care remarca o „tărăgănare” a operațiunii militare speciale. Experții militari din Vest anunțau că Rusia e disperată să obțină o victorie, de orice tip, până în 9 mai, însă nici acest lucru nu s-a mai întâmplat.