• Luptele aprige continuă pentru regiunea Luhansk, ocupanții încercând să atace simultan în nouă direcții. Zaluzhny a declarat că Severodonetsk este un punct cheie în sistemul operațional de apărare al regiunii Luhansk.
  • Ocupanții folosesc aviația, lansatoare de rachete multiple și artileria pentru a alunga trupele ucrainene.
  • Ucraina va primi MRLS-uri americane până la sfârșitul lunii iunie, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, în cadrul unui briefing la sediul NATO din Bruxelles.

UPDATE 23:00

UE lucrează la exportul de cereale din Ucraina prin România, spune Macron

Emmanuel Macron a declarat joi că Uniunea Europeană lucrează la o rută alternativă de export pentru cereale și cereale ucrainene prin România.

„Odesa se află la câteva zeci de kilometri de România”, a spus Macron într-un interviu exclusiv de la Kiev pentru postul de televiziune francez TF1.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

El a adăugat că cerealele vor fi exportate din România prin Dunăre și în sistemul feroviar.

Mai devreme, într-o conferință de presă de la Kiev, Macron a spus că actuala criză alimentară globală este „o consecință directă a războiului purtat de Rusia”.

El a cerut Rusiei „să accepte ca Organizația Națiunilor Unite să organizeze exportul de cereale, ceea ce necesită ridicarea blocadei ruse asupra porturilor ucrainene și să ofere Ucrainei toate garanțiile de securitate pentru a permite ieșirea acestor cereale”.


Putin cere guvernului să propună măsuri de sprijinire a industriei auto din Rusia, care a fost lovită de sancțiuni

Putin a cerut joi guvernului său să vină cu măsuri de sprijinire a industriei auto autohtone, care a fost grav afectată în urma sancțiunilor occidentale.

În cadrul unei întâlniri pentru a discuta despre industria auto din Rusia și scăderea vânzărilor, Putin a spus că situația „nu este ușoară” după ce „partenerii fabricilor de mașini rusești, în ciuda angajamentelor pe termen lung, fie au suspendat livrările, fie și-au anunțat retragerea de pe piața noastră.

Cer guvernului să ne spună mai detaliat ce măsuri prompte sunt propuse pentru a sprijini industria auto și a stabiliza piața internă”, a adăugat el. Putin a spus că volumul producției este deja afectat, având o scădere bruscă față de anul trecut.

Vânzările de mașini în Rusia s-au prăbușit de la invazia Ucrainei.

Președintele francez spune că nu va vizita Rusia fără vreun „gest” din partea lui Putin

Emmanuel Macron a declarat joi că nu va merge în Rusia fără „precondiții”, precum „gesturile” președintelui rus Vladimir Putin.

Nu voi merge pur și simplu așa”, a spus Macron într-un interviu exclusiv pentru postul de televiziune francez TF1 de la Kiev.

Președintele francez a spus că va continua să interacționeze cu Putin în chestiuni umanitare, inclusiv prizonieri și securitatea alimentară.

Și deci nu exclud nimic, dar o voi face întotdeauna în transparență cu președintele ucrainean”, a spus Macron.
Macron a spus că relația sa cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a schimbat din cauza dialogului său cu Putin.

Nu cred că putem spune că relația noastră s-a răcit. Franța a menținut aceeași poziție. Am fost transparent în dialogul meu cu Putin și uneori am făcut-o la cererea președintelui Zelenski”, a spus el.

UPDATE ORA 22:00

Macron îi cere producătorului francez de arme să mărească producția

Producătorul francez de arme Nexter a fost rugat de Macron să-și mărească producția de arme de obuzier Caesar, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată ministerului apărării.

Nexter este îndemnat să lucreze într-un mod „în timp de război”, spune sursa.

În timpul unei vizite la Kiev anterior, Macron s-a angajat să trimită Ucrainei încă șase Caesar, peste cei 12 livrați anterior.

UPDATE ORA 21:00

Ce urmează în încercarea Ucrainei de a adera la UE?

Zelenski s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în aprilie. Speranțele Ucrainei de a adera rapid la Uniunea Europeană au primit un impuls, deoarece liderii celor mai mari trei economii ale UE au convenit în timpul unei vizite la Kiev că țara ar trebui să obțină statutul de candidat „imediat”.

Dar acesta ar fi doar începutul a ceea ce se așteaptă să fie o lungă călătorie către aderarea Ucrainei.

Candidatura țării în sine este ceva ce ar trebui să fie agreat de toate cele 27 de state membre ale UE, în urma semnalelor pozitive de astăzi din Germania, Franța, Italia și România. Acest lucru s-ar putea întâmpla în timpul unui summit UE din 23-24 iunie.

Urmează o etapă de negocieri, în care Ucrainei i se poate cere să accepte reforme. Acestea ar putea determina Kievul solicitat să se înscrie la un set de valori care se aliniază cu cele ale UE.

Oficialii UE, precum Macron, care a vizitat astăzi Kievul, au avertizat anterior că ar putea dura chiar decenii pentru ca procesul să fie finalizat în cazul Ucrainei.


Vicepremierul ucrainean emite un avertisment după vizita liderilor UE

Viceprim-ministrul Ucrainei spune că vizitele liderilor a patru națiuni UE reprezintă o „recunoaștere istorică”, dar avertizează că țările occidentale au arătat până acum un „decalaj […] între promisiuni și acțiuni”.

Acei lideri „știu acum prețul” pentru a nu livra armele potrivite Ucrainei în timp util, spune Olha Stefanishyna pentru BBC, cu referire la călătoria grupului în orașul decimat Irpin.

În urma vizitei lor, un refuz de a acorda Ucrainei statutul de candidat pentru a adera la Uniunea Europeană ar provoca „frustrare enormă în rândul poporului ucrainean”, îi spune Olha Stefanishyna.

UPDATE ORA 20:00

Sprijinul liderilor pentru candidatura Ucrainei la UE

Liderii Uniunii Europene au susținut public statutul de candidat „imediat” al Ucrainei la aderarea la bloc, în urma invaziei Rusiei în țară.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au luat cuvântul la o conferință de presă la Kiev, unde toți și-au reafirmat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

SUA lucrează pentru a găsi perechea dispărută din Ucraina

Casa Albă spune că „muncesc foarte mult pentru a afla mai multe” despre doi cetățeni americani dispăruți în Ucraina.

Alexander Drueke, 39 de ani, și Andy Huynh, 27 de ani, ambii din Alabama, se tem de familiile lor că au fost capturați după ce se pare că s-au oferit voluntar pentru a lupta ca parte a unei unități armatei ucrainene.

Reuters relatează că se crede că perechea a fost implicată într-o operațiune în jurul regiunii Harkov, dar nu s-a întors. Se spune că aceștia nu au mai fost în contact cu rudele lor din 8 iunie.

Oficialii americani spun că nu există nicio confirmare că cei doi bărbați au fost capturați de forțele ruse.

În timpul interogatoriilor privind rapoartele de miercuri, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate i-a sfătuit pe americani să nu călătorească în Ucraina – îndemnându-i să găsească alte modalități de a sprijini țara.

UPDATE ORA 19:00

Ministrul rus de externe transmite Regatului Unit un mesaj sfidător

Într-un interviu pentru BBC, Lavrov spune că nu crede că mai există „spațiu de manevră” în ceea ce privește relațiile dintre Rusia și Marea Britanie.

Atât [premierul britanic Boris] Johnson, cât și [secretarul de externe Liz] Truss spun deschis că ar trebui să învingem Rusia, ar trebui să forțăm Rusia să îngenuncheze”, spune Lavrov.

Hai, atunci, fă-o!” el adauga.

Lavrov continuă acuzând Marea Britanie că „a sacrificat încă o dată interesele poporului său de dragul ambițiilor politice”.

La fel ca și alte națiuni occidentale, Marea Britanie a oferit Ucrainei arme pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși și a vizat și Moscova cu sancțiuni.


Dezgroparea cadavrelor soldaților ruși lângă Harkov

Într-un câmp la aproximativ șase kilometri de Harkov unitatea armatei J9 dezgropă cadavrele soldaților ruși.

Într-o groapă comună de mică adâncime sub un copac, sunt șase morți, îngrămădiți unul peste altul. Nimeni nu știe cine i-a îngropat.

Cadavrele sunt invadate de muște și mirosul este copleșitor, dar membrii unității J9 și cei doi săpători care îi ajută sunt neclintiți. Sunt obișnuiți cu asta.

Sursă foto: BBC

UPDATE ORA 18:00

Zelenski a povestit despre ce a vorbit cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și României

Potrivit președintelui, liderii statelor, „înțelegându-se pe deplin”, au vorbit despre extinderea sancțiunilor și întărirea apărării Ucrainei.

Printre problemele discutate se numără și securitatea alimentară și sprijinul economic pentru Ucraina.

,,Am vorbit despre coordonarea abordărilor noastre privind sprijinul economic pentru Ucraina în reconstrucția postbelică. Am analizat capacitățile noastre comune de a contracara criza alimentară provocată de Rusia”, a adăugat Zelenski.

UPDATE ORA 17:00

Liderii UE de la Kiev susțin candidatura imediată a UE pentru Ucraina, spune Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că toți cei patru lideri ai Uniunii Europene prezenți la Kiev susțin ideea acordării unui statut „imediat” de candidat la UE Ucrainei.

Macron a vorbit la o conferință de presă după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, alături de cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis.

Macron a spus: ,,Toți patru susținem statutul de candidat imediat la UE. Franța va intensifica livrările de arme către țara aflată în război cu Rusia” , a adăugat el.

La conferința de presă, Draghi a spus că principalul său mesaj în timpul vizitei sale la Kiev a fost că Italia dorește să vadă Ucraina ca parte a UE.

Scholz a promis că Germania va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va avea nevoie, descriind lupta Kievului împotriva invaziei ruse drept „eroică”.

Germania a primit 800.000 de refugiați ucraineni și, de asemenea, sprijină Ucraina financiar și militar, a spus el, adăugând: ,,Vom continua să facem asta atâta timp cât Ucraina are nevoie de sprijinul nostru„.

Zelenski a spus că invazia Rusiei a echivalat cu o agresiune împotriva întregii Europe .

Cu cât Ucraina primește mai multe arme de la Occident, cu atât mai repede își va putea elibera pământul ocupat, a spus el, adăugând că a discutat despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și reconstrucția postbelică în cadrul discuțiilor cu liderii UE.

UPDATE ORA 16:00

Un atac aerian rusesc a lovit o clădire care adăpostește civili în orașul Lysychansk, din estul Ucrainei, ucigând cel puțin trei persoane și rănind cel puțin șapte, potrivit guvernatorului local.

Desfacem dărâmăturile”, a scris Serhiy Haidai pe aplicația de mesagerie Telegram.

Lysychansk a fost bombardat în ultimele săptămâni, iar tactica Rusiei este intenționată.

Orașul se află de cealaltă parte a râului Siverskyi Doneț față de orașul Severodonețk, care a avut loc lupte de stradă brutale.

UPDATE ORA 15:00

Orcii au efectuat o lovitură aeriană asupra Lysychansk – există victime.

Ocupanții au lovit una dintre clădirile în care erau tratați oamenii.

„Se știe că trei persoane au fost ucise și șapte rănite”, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai.

UPDATE ORA 14:00

Transporturile blindate cu șenile M113 transferate în Ucraina de Lituania participă deja la lupte.

Acest lucru a fost declarat de ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas:

M113 lituanieni au ajuns deja pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a proteja viețile soldaților ucraineni. Împreună pentru victorie!”, a scris el.

UPDATE ORA 13:00

Președintele comisiei din Camera Reprezentanților a Congresului SUA pentru forțele armate, ADAM SMITH (democrat de Washington) îndeamnă Casa Albă să-și intensifice trimiterea de arme în Ucraina, argumentând că SUA ar trebui să livreze artilerie cu rază lungă de acțiune și drone armate.

Adam Smith consideră că abordarea SUA cu privire la livrarea de astfel de arme este „prea precaută”.

Ucraina urmează să ia înapoi Crimeea cu ajutorul armelor furnizate de Occident.

Crimeea este un obiectiv strategic pentru Ucraina, pentru că este teritoriu ucrainean”, a spus ministrul Apărării într-un interviu acordat presei americane.

UPDATE ORA 12:00

Prima declarație a lui Emmanuel Macron la sosirea în Ucraina:

„Ne vom întâlni cu președintele Volodimir Zelenski pentru a călători la locul luptei unde au avut loc crimele și pentru a organiza întâlnirile programate. Acest oraș este Irpin”.

UPDATE ORA 11:00

Presa a aflat de ce au venit Macron, Scholz și Draghi la Kiev.

Potrivit Reuters, prin această vizită, politicienii intenționează să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva agresiunii ruse.

Organizarea acestei vizite comune a durat câteva săptămâni. Liderii celor trei țări UE intenționează să depășească criticile din Ucraina pentru reacția lor la invazia pe scară largă a Federației Ruse.

Acesta este un moment important. Acesta este un semnal de unitate pe care îl trimitem ucrainenilor”, a spus Macron la sosirea la Kiev.

UPDATE ORA 10:00

Emmanuel Macron a reușit să vorbească cu jurnaliştii:

„Am un mesaj de unitate europeană adresat ucrainenilor”, a spus el.

Președintele francez a subliniat că „săptămânile următoare vor fi foarte dificile”.

„Scholz, Macron și Draghi aduc candidatura UE în Ucraina”, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei

„În plus, liderii europeni vor cere revenirea la procesul de negocieri cu Putin”, a adăugat Viktor Andrusiv.

UPDATE ORA 9:00

Serhii Haidai, șeful administrației militare a regiunii Lugansk:

Forțele armate ale Ucrainei au respins asaltul rusesc din cursul zilei de ieri asupra localității Toșkivka din regiunea Lugansk. Trupele ruse continuă să atace Sievierodonetsk, chiar de la primele ore ale dimineții de astăzi, dar forțele ucrainene mențin apărarea orașului. Forțele ruse țintesc și distrug mai multe obiective industriale din zonă, precum întreprinderea Skloplastik care producea fibră de sticlă.


Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei:

Forțele de ocupație ruse din regiunea Lugansk desfășoară operațiuni de asalt pe nouă fronturi. Sievierodonetsk rămâne un punct cheie în apărarea regiunii.


Serviciul de informații al Armatei Ucrainei susține că președintele rus Vladimir Putin este gata să ducă un război de lungă durată împotriva Ucrainei, cel puțin până la sfârșitul anului 2022.

Oleksii Reznikov, ministrul apărării Ucrainei, consideră că războiul s-ar putea termina până la sfârșitul anului 2022.

Experți militari prevăd că până la jumătatea lunii iulie forțele ucrainene vor putea lansa o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație ruse, cu condiția ca armamentul greu angajat în planurile occidentale de sprijin pentru Ucraina să ajungă la timp în pozițiile de luptă.

Dmytro Marchenko, general-maior în Forțele Armate ale Ucrainei și comandant al apărării localității Mykolaiv, prognozează că armata ucraineană va putea lansa o contraofensivă de succes până la sfârșitul lunii iulie pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, cu condiția ca Ucraina să primească tot echipamentul militar și armele de care are nevoie.


Georgia, Republica Moldova și Ecuador se alătură Grupului de lucru al NATO, coordonat de SUA, pentru ajutorarea militară a Ucrainei.

Participanții la reuniune au stabilit ca Ucraina să primească mai multe arme de la partenerii occidentali. În special:

  • din SUA: tunuri calibru 155 mm, HIMARS, rachete anti-navă „Harpoons” și multe altele din SUA;
  • din Slovacia: elicoptere;
  • din Canada, Polonia și din Țările de Jos: piese de artilerie;
  • din Germania: sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

UPDATE ORA 07:00

Polonia fixează un termen limită pentru construirea unor facilități de depozitare pentru cerealele ucrainene:

  • Construcția spațiilor de depozitare temporară poate dura între trei și patru luni
  • Instalațiile de depozitare a cerealelor ar trebui să fie acolo unde se termină căile ferate largi din Ucraina
  • Atunci va fi mai ușor să transbordezi cereale și, astfel, să crești capacitatea de încărcare
  • Cantitatea maximă de cereale care poate fi transbordată în Polonia este de 1,5 milioane de tone. În timp ce nevoile Ucrainei sunt de aproximativ 5 milioane de tone pe lună.

Peste 40 de țări oferă asistență în domeniul apărării Ucrainei, a declarat Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken. Acest lucru ajută la asigurarea victoriei Ucrainei pe câmpul de luptă, precum și la consolidarea poziției sale la masa negocierilor.

UPDATE ORA 06:00

Forțele ruse au lansat atacuri terestre asupra Severodonetsk, dar nu au reușit să preia controlul orașului, spune Institutul american pentru Studii de Război (ISW).

Principalele constatări ale ISW:

📌 Trupele rusești desfășoară ofensive nereușite în jurul autostrăzii Bakhmut-Lysychansk, încercând să taie rutele terestre ucrainene

📌 Armata continuă ofensiva pe Slaviansk și la sud-est de Izyum

📌 Trupele ruse și ucrainene continuă luptele în localitățile din nord-estul țării, în jurul localității Kharkiv

📌 Trupele continuă să consolideze pozițiile de rezervă în regiunile Zaporizhzhia și Kherson

Germania va preda Ucrainei trei lansatoare multiple de rachete MARS.

UPDATE ORA 05:00

Forțele armate ucrainene folosesc artileria mult mai profesionist decât rușii

Șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, i-a lăudat pe artileriștii ucraineni pentru că stăpânesc armele occidentale. AFU a avut un impact serios pe câmpul de luptă cu ajutorul obuzierelor M777. El a spus că armata rusă, deși are un avantaj semnificativ în ceea ce privește numărul de sisteme de artilerie, pur și simplu lansează lovituri masive asupra orașelor civile.

„Rușii recurg la focuri haotice, care nu au întotdeauna un efect militar.”

UPDATE ORA 04:00

Rușii lovesc din nou Donbass. De data aceasta a fost vorba de Pokrovsk și de satul Hryshyno.
Două persoane rănite, cel puțin 14 case, o o fermă – trei duzini de animale au fost distruse.

Ambasadorul Ucrainei în Germania către Scholz: „Promite că Ucraina va primi statutul de candidat la UE și asigură adoptarea în unanimitate de către Consiliul European săptămâna viitoare”.

Se așteaptă, de asemenea, ca Scholz „să treacă peste ezitarea sa în problema armelor grele și să întindă mâna Ucrainei”.

„Guvernul german și cancelarul federal trebuie să profite de această oportunitate istorică pentru a juca un rol de lider în Europa și a opri războiul cu Rusia prin toate mijloacele”, a declarat ambasadorul ucrainean Andriy Melnyk.

UPDATE ORA 02:00

Occidentul trebuie să se concentreze asupra războiului din Ucraina cu toate forţele sale. Secretarul apărării din Statele Unite ale Americii susţine că orice moment de neatenţie poate fi crucial în războiul dintre Ucraina şi Rusia. Lloyd Austin: „Miza este mult prea mare ca să renunţăm”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, consideră implicarea Statelor Unite fundamentală în echilibrarea de forţe din conflictul ruso-ucrainean. Statele Unite şi aliaţii săi au fost vigilenţi în monitorizarea invaziei ruseşti din Ucraina.

„Nu ne putem permite să renunţăm şi nu trebuie să pierdem din avânt. Miza este mult prea mare. Ucraina se află într-un moment crucial pe câmpul de luptă. Rusia loveşte de la distanţă pentru a copleşi poziţiile ucrainene cu superioritatea artileriei sale” a declarat Austin.

Ucraina are nevoie de 1.000 de obuziere, 500 de tancuri şi 1.000 de drone, printre alte arme grele, conform ultimei estimări a consilierului prezidenţial Mykhailo Podolyak. Ţările occidentale au promis arme standard NATO, inclusiv rachete avansate de producţie americană.

UPDATE ORA 01:00

Liderii celor mai mari trei ţări ale Uniunii Europene, Germania, Franţa şi Italia, sunt aşteptaţi joi la Kiev. Cei trei şefi de stat îşi manifestă deschis sprijinul pentru Ucraina. Ucrainenii se luptă să reziste asaltului violent al Rusiei în estul ţării.

Cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi a prim-ministrul italian Mario Draghi vor vizita joi Ucraina, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de rezistenţa Kievului în faţa invaziei ruse. Vizita celor trei a durat câteva săptămâni să fie organizată, după mai multe critici din partea oficialilor ucraineni pe lipsa dezinteresului faţă de agresiunea rusă care bate la porţile Europei.

Macron susţine că este timpul ca Europa „să liniştească” Ucraina cu privire la ambiţiile sale UE.

„Suntem într-un moment în care trebuie să trimitem semnale politice clare, noi europenii, către Ucraina şi poporul ei, când aceasta rezistă eroic”, a declarat Macron, fără a oferi detalii.

Kievul a criticat Franţa, Germania şi, într-o mai mică măsură, Italia, pentru că întârzie să livreze arme şi că îşi pun propria prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

Oleksiy Arestovych, consilierul preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, a declarat săptămâna aceasta ziarului german Bild că este îngrijorat de faptul că cei trei lideri vor face presiuni asupra Kievului pentru a accepta un acord de pace favorabil preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Vor spune că trebuie să punem capăt războiului care provoacă probleme alimentare şi probleme economice… că trebuie să-i salvăm faţa domnului Putin”, a declarat Arestovych.

Draghi a susţinut marţi că este important ca discuţiile de pace să se deschidă cât mai curând posibil, dar a adăugat că acestea trebuie să fie „în condiţiile pe care Ucraina le consideră acceptabile”.

Scholz a respins acuzaţiile Kievului şi a subliniat că Germania este unul dintre cei mai mari susţinători militari şi financiari ai Ucrainei, relatează Reuters.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că a „acceptat cu recunoştinţă invitaţia” cancelarului german Olaf Scholz, care îi va găzdui pe liderii G7 la castelul Elmau din Bavaria în perioada 26-28 iunie, precum şi invitaţia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la summitul care va avea loc în capitala Spaniei în perioada 29 iunie – 30 iunie.

Şeful statului ucrainean nu a precizat dacă va participa personal la aceste reuniuni la nivel înalt sau se va adresa participanţilor prin videoconferinţă, aşa cum a mai procedat anterior, scrie Agerpres.


Luptele aprige continuă pentru regiunea Luhansk, ocupanții încercând să atace simultan în nouă direcții. Zaluzhny a declarat că Severodonetsk este un punct cheie în sistemul operațional de apărare al regiunii Luhansk.

Ocupanții folosesc aviația, lansatoare de rachete multiple și artileria pentru a alunga trupele ucrainene.


Ucraina va primi MRLS-uri americane până la sfârșitul lunii iunie, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, în cadrul unui briefing la sediul NATO din Bruxelles

Până la sfârșitul lunii vom preda sistemele HIMARS, muniția și echipajul instruit pentru utilizarea operațională în apărarea Ucrainei”, a declarat generalul.

De asemenea, Milley a adăugat că, până în prezent, SUA au oferit instruire pentru 420 de ucraineni pe obuziere M777, 300 de ucraineni pe obuziere autopropulsate M109, 129 de ucraineni pe transportoare blindate de trupe M113, alți 100 pe drone și 60 pe HIMARS.