• Orașul Lisiciansk din regiunea Lugansk a căzut în mâinile forțelor rusești, în timp ce comandamentul militar al Ucrainei a confirmat că trupele sale au fost forțate să se retragă.
  • Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk, dar promite că va recâştiga controlul cu ajutorul armelor occidentale.
  • Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta luni un vast plan de sprijin pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstrucţia ţării odată ce războiul cu Rusia se va termina.

UPDATE 23:00

Comunitatea internațională va trebui să găsească rute alternative pentru a transporta proviziile de cereale din Ucraina, a declarat luni premierul britanic Boris Johnson. Vorbind în parlament după întâlnirile cu ceilalți lideri ai G7 de săptămâna trecută, Johnson a sugerat folosirea liniilor de cale ferată sau a fluviului Dunărea, dacă nu se poate conta pe strâmtoarea Bosfor din Turcia.


Biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat înghețarea unor active în valoare de 12 milioane de dolari aparținând unor întreprinderi rusești și belaruse. Printre aceste active se numără 300 de containere feroviare cu îngrășăminte minerale care au fost găsite în neregulă cu reglementările vamale ucrainene, potrivit declarației postate pe site-ul procuraturii.

UPDATE 22:00

Ivan Fedotov, ​portarul echipei naţionale de hochei pe gheaţă a Rusiei, a fost arestat şi trimis în Arctica pentru a efectua serviciul militar, de la care voia să se sustragă în plin conflict din Ucraina, anunță AFP.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Turiștii ruși din Turcia se plâng că primesc pliante cu dronele Bayraktar: „Mulțumiri din partea poporului ucrainean”.

Turiștii ruși ce își fac concediul în Turcia au început să se plângă pe rețelele de socializare că primesc pliante care îi informează că sejurul lor va finanța producția de drone Bayraktar TB-2 ce vor fi trimise Ucrainei.

UPDATE 21:00

Oameni care mor din cauza lipsei medicamentelor în Mariupol, anunță primarul. Nu există suficiente medicamente pentru pacienții cu cancer, diabet, tuberculoză și cei care au boli ale glandei tiroide, potrivit lui Vadim Boicenko, primarul Mariupolului ocupat de ruși din regiunea Donețk.


Pe 4 iulie, premierul suedez Magdalena Andersson a vizitat Bucha și Borodianka, orașe din regiunea Kiev devastate de războiul Rusiei. „Președintele Volodimir Zelenski spune că ucrainenii luptă nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea civilizată și pentru valorile democratice. Și acesta este adevărul absolut”, a spus ea.

UPDATE 20:00

Oamenii din Germania trebuie să fie uniți pentru a face față provocării istorice a creșterii costurilor vieții cauzate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz, după ce s-a întâlnit cu liderii sindicatelor și asociațiilor patronale.


La 3 iulie, liderul autoproclamatei Republici populare separatiste Lugansk a declarat că regiunea separatistă din estul Ucrainei a fost eliberată cu ajutorul forțelor rusești. Armata ucraineană a declarat duminică că a fost forțată să se retragă din Lysychansk – ultimul lor punct de rezistență din regiune.

UPDATE 19:00

Biroul procurorului regional din Zaporijjea a lansat o anchetă penală privind furtul a peste 400 de tone de cereale și semințe de floarea-soarelui de la o întreprindere agricolă ucraineană din regiunea de sud-est, luni, potrivit declarației postate pe site-ul procurorului regional. Investigația se referă la furtul de bunuri de la o companie cu facilități de depozitare din districtul Polohivsky, ocupat de Rusia, la sfârșitul lunii iunie, potrivit comunicatului.


Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv un blocaj comercial de aproximativ 60 de milioane de lire sterline de bunuri, din cauza rolului său în susținerea invaziei rusești în Ucraina.

UPDATE 18:00

Rusia trebuie să ajute la plata daunelor pe care le-a provocat Ucrainei în timpul războiului său, în timp ce Kievul are nevoie, de asemenea, de ajutor pentru a-și revigora economia lovită, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss pentru agenția de presă Reuters.


Marea Britanie are în vedere o legislație pentru a confisca bunurile persoanelor responsabile de război, a declarat Truss.

UPDATE 17:00

Reconstrucția Ucrainei este o sarcină comună a lumii democratice, a declarat luni președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul declarației de deschidere a Conferinței de redresare a Ucrainei de la Lugano, Elveția – o conferință de două zile care încearcă să stabilească un demers pentru reconstrucția Ucrainei în urma invaziei Rusiei.


Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat luni că Uniunea Europeană a propus înființarea unei platforme de reconstrucție pentru a ajuta guvernul ucrainean să reconstruiască țara după războiul cu Rusia.

UPDATE 16:00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că a primit o propunere din partea generalilor armatei ruse privind desfășurarea operațiunilor ofensive în Ucraina. Ministerul Apărării ține cont de toate propunerile comandanților din teren, a adăugat Putin, precizând că, în timp ce unitățile militare care au participat la operațiunea din Republica Populară Luhansk (RPL) ar trebui să se odihnească, alte formațiuni, inclusiv grupurile din Est și Vest, trebuie să își continue sarcinile conform planurilor.


Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a vizitat duminică Kievul, unde s-a întâlnit cu sportivii ucraineni înainte de a purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:00

Forţele armate ucrainene au arborat drapelul ţării pe Insula Şerpilor, după ce forţele ruse s-au retras din acest avanpost strategic, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Comandamentului Sudic al armatei, căpitanul Natalia Humeniuk, relatează CNN.


Președintele rus Vladimir Putin a felicitat trupele rusești pentru obținerea victoriei în regiunea ucraineană Lugansk. În cadrul unei întâlniri televizate luni de presa de stat rusă, ministrul apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat lui Putin progresele rusești în zonă.

UPDATE 14:00

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Biden de Ziua Independenţei în SUA „din cauza acțiunilor neprietenoase”

Şeful statului rus, Vladimir Putin, nu-l va felicita luni pe preşedintele american Joe Biden de Ziua Independenţei în SUA, ca urmare a acţiunilor „neprietenoase’” ale Washingtonului la adresa Moscovei, a anunţat Kremlinul, scrie Agerpres.


Volodimir Zelenski:

Trebuie să se facă mai mult pentru victoria noastră. Și este o cale importantă, pentru că războiul încă mai este în desfășurare. Dar deja acum este necesar să facem tot posibilul pentru ca agresorul să fie învins nu numai pe câmpul de luptă, ci și din punct de vedere istoric, conceptual. Toată lumea din Rusia ar trebui să înțeleagă că Ucraina nu poate fi distrusă de nimic, de nimeni și nici măcar de un război brutal.


Papa Francisc spune că și-ar dori să viziteze Moscova și Kiev, relatează Reuters

„După ce mă întorc din Canada, poate voi putea merge în Ucraina. Primul lucru care trebuie făcut este să mergem în Rusia pentru a încerca să facem ceva, dar aș vrea să vizitez ambele capitale”, a declarat suveranul pontif într-un interviu.

Aceasta ar putea avea loc în perioada 24-30 iulie.

UPDATE 13:00

Banca Europeană de Investiții vrea să strângă 100 de miliarde de euro pentru Ucraina.

La Conferința de redresare a Ucrainei care se desfășoară astăzi în Elveția, brațul de creditare al Uniunii Europene va propune o investiție de 100 de miliarde de euro pentru reconstruirea Ucrainei, potrivit Reuters.

Criza alimentară globală

Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că, din cauza agresiunii conduse de Rusia împotriva Ucrainei, este puțin probabil ca exporturile agricole ucrainene din anul curent să depășească 35% din exporturile de anul trecut. Drept urmare, criza alimentară globală va fi exacerbată.

UPDATE 12:00

Kremlinul spune că alții ar putea să nu fie de acord cu propunerea Japoniei privind plafonarea prețului petrolului rusesc

Rusia trebuie să aștepte și să vadă cum se finalizează propunerile de plafonare a prețului petrolului rusesc exportat în străinătate, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Comentând rapoartele potrivit cărora premierul japonez Fumio Kishida a propus plafonarea prețului de achiziție a petrolului rusesc la aproximativ jumătate din prețul actual de achiziție, Peskov a declarat că este posibil ca alte țări să nu fie de acord cu propunerile de plafonare a nivelului propus de Tokyo.

ORA 11:00

Cosmonauții ruși sărbătoresc în spațiu capturarea regiunii ucrainene Luhansk

Roscosmos, agenția spațială rusă, a descris capturarea de către Moscova a regiunii Luhansk ca fiind ,,o zi de eliberare care trebuie sărbătorită atât pe Pământ, cât și în spațiu”.

Agenția a postat imagini cu cosmonauții Oleg Artemyev, Denis Matveev și Serghei Korsakov zâmbind în timp ce țineau în mâini steagurile reprezentanților proxeneților Rusiei din estul Ucrainei, autoproclamata Republică Populară Luhansk și Republica Populară Donețk.

,,Aceasta este o zi mult așteptată, pe care locuitorii din zonele ocupate din regiunea Luhansk o așteptau de opt ani„, a scris Roscosmos pe aplicația de mesagerie Telegram.


Franța suspendă expulzările studenților străini care fug din Ucraina

,,Am introdus un moratoriu pentru studenți până în septembrie”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Acest lucru înseamnă că ,,nicio obligație de a părăsi teritoriul francez nu va fi aplicată și nici nu vor fi decise altele noi până la noul an universitar„, declarase anterior pentru ziarul Le Monde Joseph Zimet, un înalt funcționar însărcinat cu găzduirea refugiaților ucraineni.

Noii sosiți vor trebui să respecte ,,aceleași criterii ca și studenții care solicită o viză în Franța” în ceea ce privește planurile lor de studii și resursele financiare, a adăugat el.


Papa Francisc spune că și-ar dori să viziteze Moscova și Kiev, relatează Reuters

,,După ce mă întorc din Canada, poate voi putea merge în Ucraina. Primul lucru care trebuie făcut este să mergem în Rusia pentru a încerca să facem ceva, dar aș vrea să vizitez ambele capitale„, a declarat suveranul pontif într-un interviu.

Aceasta ar putea avea loc în perioada 24-30 iulie.

ORA 10:00

Guvernatorul din Luhansk spune că Rusia își va muta atenția către Donețk

Rusia își va muta obiectivul principal al războiului său din Ucraina către încercarea de a cuceri întreaga regiune Donețk, după ce va captura vecina Luhansk, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk.

Guvernatorul Serhiy Gaidai a declarat pentru Reuters într-un interviu că se așteaptă ca orașul Sloviansk și orașul Bakhmut în special să fie atacate, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra a ceea ce este cunoscut sub numele de Donbas, în estul Ucrainei.

Trimisul SUA la Beijing îndeamnă China să nu mai răspândească ,,minciunile” rusești

Ambasadorul SUA în China a cerut Ministerului de Externe de la Beijing să înceteze să mai răspândească ,,minciunile” Rusiei, într-o mustrare neobișnuit de directă și publică din partea celui mai înalt diplomat american din această țară.

Ambasadorul Nicholas Burns a făcut această ,,cerere” ca răspuns la o întrebare adresată luni, în cadrul unui forum susținut de guvern, cu privire la ceea ce ar putea face China pentru a rezolva criza legată de invazia Rusiei în Ucraina.

,,Aș spera ca purtătorii de cuvânt ai ministerului chinez de externe să înceteze să mai acuze NATO că a început acest război. Aceasta este propagandă rusească„, a declarat Burns la Forumul Mondial pentru Pace organizat de Universitatea Tsinghua. ,,Sper că purtătorii de cuvânt ai ministerului de externe ar înceta, de asemenea, să mai spună minciuni despre laboratoarele americane de arme biologice, care nu există în Ucraina. Toate acestea provin din Rusia. Din păcate, acest lucru a fost preluat de chinezi„.

ORA 09:00

Gazprom spune că exporturile de gaze către Europa prin Ucraina rămân neschimbate

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că livrările sale de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, au fost văzute la 42,1 milioane de metri cubi (mcm), neschimbate față de duminică.

O cerere de furnizare de gaze prin punctul de intrare Sokhranovka a fost din nou respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.


Mecanismul de împrumut al UE își propune să strângă 100 de miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei

Agenția de știri Reuters afirmă că Banca Europeană de Investiții propune o structură de finanțare utilizată anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro.

Citând un document oficial, Reuters a declarat că Fondul fiduciar UE-Ucraina Gateway Trust Fund (E-U GTF) ar urmări să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor Uniunii Europene și a bugetului UE sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

Garanțiile, în special, ar avea un efect multiplicator, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, se arată în document, adică aproximativ jumătate din nevoile mai imediate ale Ucrainei.

ORA 08:00

Rusia afirmă că forțele sale dețin acum controlul total asupra regiunii din estul Ucrainei

Rusia a declarat duminică că forțele sale și aliații lor au preluat controlul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, după ce au capturat ultimul punct de rezistență ucrainean din Lysychansk, deși Ucraina nu a comentat încă după ce a raportat lupte grele în această regiune.

După ce rezistența acerbă a Ucrainei a împiedicat Rusia să cucerească capitala Kiev după invazia sa din 24 februarie, Moscova și-a îndreptat atenția spre preluarea controlului total asupra provinciilor Luhansk și Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

ORA 07:00

Scholz: Putin va fi probabil capabil să menţină o ofensivă pentru „mult timp”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a pregătit războiul împotriva Ucrainei cu cel puţin un an înainte de a-l declanşa şi a prezis că Putin va fi probabil capabil să menţină o ofensivă prelungită pentru „mult timp”.

„Când nu va mai avea Rusia capacitatea de a continua această luptă? Când va rămâne Putin fără arme, fără fonduri? Sau acest lucru poate continua ani de zile?”, a fost întrebat Olaf Scholz în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS News.

Nimeni nu ştie cu adevărat, a răspuns Scholz, dar planificarea îndelungată a lui Putin sugerează că acesta este pregătit pentru un efort de război susţinut. Scholz a spus că, deşi Putin „nu va recunoaşte cu adevărat”, el este constient că Rusia resimte impactul sancţiunilor occidentale.

Dar când a fost întrebat despre cele aproximativ două miliarde de dolari pe lună pe care Germania le-a cheltuit pentru gazul rusesc, cărbunele şi alte surse de energie – aproximativ aceeaşi sumă pe care Germania o trimite ca ajutor Ucrainei – Scholz a negat că îi oferă lui Putin o scăpare de la sancţiuni.

ORA 06:00

Video cu explozia de la Snizhne, pe teritoriul ocupat de Rusia în regiunea Donețk

ORA 05:00

Marea Britanie anunță un plan de sprijin pentru reconstrucția Ucrainei

Ministrul de externe Liz Truss promite că Marea Britanie va face „tot ce este posibil pentru a se asigura că Ucraina câștigă războiul și își revine”.

În cursul Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei de la Lugano, în Elveţia, Liz Truss va expune planurile Marii Britanii pentru a sprijini ţara pe termen scurt, prin ajutor umanitar, dar şi pe termen mai lung pentru a relansa economia ucraineană prin furnizarea de expertiză financiară şi economică britanică, a indicat duminică ministerul său într-un comunicat.

Ministerul de Externe a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Regatului Unit să sprijine recuperarea capitalei Kiev și a regiunii înconjurătoare.

Dar încercările de a reconstrui zona sunt îngreunate de capacitatea Rusiei de a lovi capitala cu rachete, în timp ce forțele Kremlinului avansează încet în est.

ORA 04:00

Omul de ştiinţă rus, arestat zilele trecute sub suspiciunea de trădare de ţară, a murit

Omul de ştiinţă rus, care a fost arestat săptămâna trecută în Siberia sub suspiciunea de trădare de ţară, a murit, au declarat duminică avocaţii şi un membru al familiei.

Fizicianul Dmitri Kolker, care suferea de cancer pancreatic în stadiu avansat, a fost luat de pe patul său de spital şi îmbarcat într-un zbor de mai bine de patru ore spre Moscova, unde avocaţii au declarat că a fost dus la închisoarea Lefortovo şi a murit, ulterior, într-un spital din apropiere, relatează Reuters.

Vărul său, Anton Dianov, a declarat pentru Reuters că acuzaţia că ar fi dat secrete de stat către China este absurdă.

„Era un om de ştiinţă, îşi iubea ţara, lucra în ţara sa în ciuda numeroaselor invitaţii din partea unor universităţi şi laboratoare de top pentru a merge să lucreze în străinătate. El dorea să lucreze în Rusia, dorea să predea studenţilor de acolo. Aceste acuzaţii sunt absolut ridicole şi extrem de crude şi neobişnuite pentru a fi aduse unui om atât de bolnav. Ştiau că se afla pe patul de moarte şi au ales să îl aresteze”, a spus el.

Familia şi avocaţii au declarat că omul de știință a fost reţinut, iar casa sa a fost percheziţionată, de către serviciul de securitate FSB.

Aceştia au declarat că acuzaţiile de trădare – care se pedepsesc cu până la 20 de ani – s-au bazat pe prelegeri pe care Kolker le-a ţinut în China, deşi conţinutul acestora fusese aprobat de FSB.

ORA 03:00

Raportarea unei explozii în Snizhne, regiunea Donețk, care se află sub control rusesc.

ORA 02:00

Primirea neprietenoasă a lui Vladimir Putin la summitul G20 a fost promisă de premierul australian Anthony Albanese.

„Va avea parte de genul de primire pe care îl merită – neprietenoasă. El nu respectă statul de drept în lume și nu se comportă în conformitate cu valorile lumii.”, a declarat acesta.

ORA 01:00

Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk, dar promite că va recâştiga controlul cu ajutorul armelor occidentale

Președintele Volodimir Zelenski a promis că forțele ucrainene vor recuceri orașul-cheie Lisiciansk din Donbas.

„Dacă comandanții armatei noastre își retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj în ceea ce privește puterea de foc, iar acest lucru se aplică și la Lisiciansk, înseamnă un singur lucru”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

„Că ne vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită creșterii aprovizionării cu arme moderne”.

ORA 00:00

Forţele ucrainene se retrag din Lisiciansk

Rusia a preluat controlul asupra oraşului Lisiciansk, ultimul oraş din regiunea Lugansk din estul Ucrainei care se afla încă sub control ucrainean, relatează CNN.

Comandamentul militar al Ucrainei a confirmat, în această seară, că forțele țării s-au retras din orașul disputat Lisiciansk.

„Continuarea apărării orașului ar duce la consecințe fatale”, a declarat acesta.

„Pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a se retrage”, a adăugat comunicatul de pe rețelele de socializare, citat de Sky News.

Lugansk este una dintre cele două regiuni care formează Donbas, partea estică a Ucrainei unde a început, în 2014, conflictul dintre Ucraina şi separatiştii susţinuţi de Rusia. Zona a devenit piesa centrală cheie a ambiţiilor militare ale lui Putin în Ucraina, după ce trupele sale nu au reuşit să preia controlul asupra Kievului, la începutul acestui an.

Căderea oraşului Lisiciansk apropie Rusia de atingerea obiectivului de a prelua Donbasul.

„După lupte grele pentru Lisiciansk, Forţele de Apărare ale Ucrainei au fost forţate să se retragă de pe poziţiile şi liniile ocupate”, a declarat duminică pe Twitter Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Anunţul a fost însoţit de o fotografie pe care se putea citi: „Lisiciansk: Ne vom întoarce”.