• Statele Unite vor furniza Ucrainei sistemul VAMPIRE de contracarare a avioanelor fără pilot, sau sistemul de contra-drone, care folosește rachete mici, în esență, pentru a trage rachete din cer”, a declarat miercuri subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Dr. Colin Kahl, în fața jurnaliștilor.
  • Sistemele VAMPIRE de combatere a avioanelor fără pilot sunt incluse în cel mai recent pachet de asistență de securitate al SUA pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, anunțat miercuri.
  • SUA continuă să „instruiască forțele ucrainene cu privire la toate sistemele” pe care SUA și aliații din NATO le furnizează, a declarat Kahl.

UPDATE ORA 23:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat joi, prin telefon, cu președintele american Joe Biden, potrivit biroului prezidențial al Ucrainei.

Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru ultimul pachet de 6 miliarde de dolari de asistență financiară și de securitate pe care SUA l-a acordat miercuri Ucrainei, numindu-l cel mai bun cadou pentru Ucraina de Ziua Independenței sale, potrivit citirii oficiale a convorbirii telefonice din Ucraina.

Potrivit citirii convorbirii, acest pachet de asistență include 3 miliarde de dolari în ajutor pentru apărare și încă 3 miliarde de dolari în ajutor financiar.

Recomandări

BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
PORTRETELE LUI HARRY ȘI MEGHAN PRIMESC CRITICI
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
PUTIN TRIMITE LA RĂZBOI 10.000 MIGRANȚI
URSULA LUPTĂ PENTRU ȘEFIA C.E.

UPDATE ORA 22:00

Purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat joi că orice încercare de a deconecta centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și de a o redirecționa către zonele ocupate de Rusia este inacceptabilă.

Este clar că bombardamentele și confiscarea de către Rusia a centralelor electrice și a infrastructurii din Ucraina fac parte din strategia sa de a crea crize energetice în Europa. Condamnăm cu fermitate orice acțiune la ZNPP sau în altă parte care are impact asupra sănătății și bunăstării civililor din întreaga regiune”, a declarat Patel în timpul unei convorbiri cu reporterii.

UPDATE ORA 21:00

Alimentarea cu energie electrică de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost restabilită, a anunțat joi organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, dar în prezent aceasta rămâne deconectată de la rețeaua energetică a Ucrainei.

Într-o declarație, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat că a fost informată de guvernul ucrainean că ultima linie de alimentare externă de 750 kV a centralei, care mai era operațională, a fost repusă în funcțiune după ce a fost deconectată de două ori din cauza unor incendii în apropiere. Acest lucru ar confirma o declarație anterioară a guvernatorului instalat de Rusia în zonele ocupate din Zaporojie.

Cu toate acestea, cele două reactoare nucleare operaționale rămase au rămas deconectate de la rețea după ce linia electrică a fost restabilită, a declarat Ucraina, potrivit AIEA.

UPDATE ORA 20:00

Răspunsul Occidentului în cele șase luni de război al Rusiei în Ucraina a rămas puternic și în mare parte unit spre surprinderea multora.

Alianța transatlantică a reușit să se unească pentru a oferi sprijin financiar și înarmare Kievului, să ajungă la acorduri pentru a nu mai folosi energia rusească și să pună în aplicare sancțiuni menite să îi lovească pe președintele Vladimir Putin și pe acoliții săi.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul ajunge la jumătate de an, oficialii din întreaga Europă sunt îngrijorați de faptul că consensul s-ar putea destrăma pe măsură ce continentul intră într-o iarnă sumbră, cu prețuri în creștere la alimente, energie limitată pentru încălzirea locuințelor și posibilitatea reală de recesiune.

UPDATE ORA 19:00

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a avertizat joi că acțiunile Rusiei la centrala nucleară Zaporojie au sporit riscurile unei posibile eliberări de radiații nucleare.

Rusia a creat un risc serios de incident nuclear, o eliberare periculoasă de radiații care ar putea amenința nu numai populația și mediul din Ucraina, ci ar putea afecta și țările vecine și întreaga comunitate internațională”, a declarat subsecretarul de stat pentru controlul armelor și securitate internațională Bonnie Jenkins.

Jenkins a reiterat apelurile adresate Rusiei de a înceta activitățile sale militare din jurul centralei. Ea a subliniat, de asemenea, importanța ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să poată vizita și inspecta instalația. Ea nu a oferit detalii despre această vizită, pe care șeful agenției a descris-o joi ca fiind iminentă”.

UPDATE ORA 18:00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret care prevede creșterea numărului de membri ai forțelor armate ale Rusiei de la aproximativ 1,9 milioane la 2,04 milioane.

Potrivit decretului publicat pe portalul rusesc de informații juridice, numărul militarilor va crește la 1,15 milioane, la care se adaugă 137.000 de membri ai personalului de serviciu.

Decretul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Potrivit decretului anterior, din 17 noiembrie 2017, trupele rusești numărau 1.902.758 de militari, dintre care 1.013.628 de personal de serviciu.

UPDATE ORA 17:00

O linie electrică de la centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată ca urmare a ostilităților din zonă, a anunțat autoritatea de reglementare nucleară de stat din Ucraina.

Ca urmare, una dintre unitățile nucleare de la centrală a fost, de asemenea, deconectată, potrivit Inspecției de Stat pentru Reglementare Nucleară, care a citat operatorul nuclear Energoatom.

După ce a fost restabilită o dată, linia aeriană de 750 kV Dniprovska” a fost deconectată din nou, a precizat autoritatea de reglementare într-o postare pe Telegram, adăugând că acest lucru a afectat din nou și cea de-a doua unitate de putere din cauza declanșării ulterioare a protecției de urgență”.

Energoatom a postat, de asemenea, pe canalul său Telegram, confirmând că linia aeriană de 750 kV ZNPP Dniprovska” a fost deconectată de două ori”.

UPDATE ORA 16:00

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru trimiterea unui grup de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară ucraineană Zaporojie în timpul întâlnirii sale cu șeful AIEA, Rafael Grossi, a anunțat joi Palatul Élysée într-un comunicat.

„Președintele Republicii și-a reiterat sprijinul pentru trimiterea unei misiuni de experți ai AIEA la centrala nucleară Zaporojie cât mai curând posibil pentru a aborda problemele de siguranță și securitate nucleară și de garanții, respectând în același timp suveranitatea deplină a Ucrainei asupra teritoriului și infrastructurii sale”, a precizat Élysée.

Macron a confirmat că directorul general poate conta pe sprijinul Franței pentru a se asigura că misiunea AIEA va avea acces sigur și neîngrădit la centrală și își va putea îndeplini misiunea fără interferențe”, se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 15:00

Franța și-a umplut depozitele de gaze pentru iarnă în proporție de 90% până joi dimineață, potrivit platformei europene Agregated Gas Storage Inventory (AGSI).

Obiectivul guvernului este de a umple 100% capacitatea de stocare a gazelor naturale a țării până în noiembrie, în condițiile în care robinetul de export al Rusiei către țările occidentale care sprijină Ucraina se închide treptat, iar prețurile la gaze în Europa sunt aproape de un nivel record. (AFP)

UPDATE ORA 14:00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret pentru a crește dimensiunea forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 la 2,04 milioane de oameni, a anunțat agenția de presă RIA Novosti.

Cifra, care include o creștere cu 137.000 a numărului de cadre militare la 1,15 milioane, intră în vigoare la 1 ianuarie.

UPDATE ORA 13:00

Numărul celor decedați în urma atacului cu rachete efectuat ieri de Rusia asupra gării din localitatea Ceaplina urcă la 25, incluzând un băiat de 11 ani găsit sub dărâmăturile unei case și un copil de 6 ani ucis într-un incendiu de mașină lângă gară, declară Kyrylo Timosenko, șef adjunct al administrației prezidențiale ucrainene.

Alte 31 de persoane sunt consemnate cu răni de pe urma aceluiași atac.


Oleksii Reznikov, ministrul apărării Ucrainei, i-a mulțumit omologului român Vasile Dâncu, astăzi, într-o convorbire telefonică, pentru cel de-al 5-lea pachet de ajutor militar românesc recent aprobat pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Pachetul include sute de arme de calibru mic, zeci de mii de bucăți de muniție atât de necesară și piese de schimb pentru diferite arme.


Spania anunță noi livrări de armament către Ucraina

Spania va trimite Ucrainei o baterie antiaeriană și rachete pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, în februarie, a declarat Ministerul spaniol al Apărării .

Noul transport de ajutor militar al Madridului va include, de asemenea, 1.000 de proiectile de muniție de artilerie de câmp, o 1.000 de tone de motorină, diverse vehicule blindate și 30.000 de uniforme de iarnă.

Spania va instrui trupele ucrainene în operarea bateriei antiaeriene și, de asemenea, va oferi instruire pentru personalul forțelor aeriene ucrainene „într-o țară aliată”, care nu a fost specificată. (CNN)


Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu unul dintre blindatele antiaeriene Gepard trimise de Germania Ucrainei:

Ucraina se așteaptă la vești bune de pe front până la sfârșitul anului

Economia Ucrainei ar trebui să se stabilizeze în următorul an și să crească cu până la 15,5% în 2023, în funcție de evoluțiile militare în războiul împotriva Rusiei, a declarat ministrul economiei din această țară într-un interviu acordat Reuters.

Iulia Svyrydenko, care ocupă și funcția de prim-vicepremier, a declarat că oficialii guvernamentali întocmesc previziuni macroeconomice înainte de începerea negocierilor de luna viitoare cu FMI privind un nou program de împrumut.

Înconjurată de saci de nisip în subsolul cabinetului de miniștri, pe fondul avertismentelor sporite privind posibile atacuri asupra Kievului, Iulia Șvyrydenko a declarat că previziunile actuale pentru produsul intern brut în 2023 variază de la o nouă contracție de 0,4% până la o expansiune de 15,5%, după o contracție probabilă de 30-35% în acest an.

UPDATE ORA 12:00

Premierul Estoniei, Kaka Kallas, a spus că „turiștii ruși ar trebui să nu mai vină în UE până când agresiunea rusă în Ucraina nu încetează”.

„Este pentru a proteja securitatea națională și integritatea sancțiunilor UE. Este o chestiune de claritate morală a UE în timp ce în Europa are loc un război cu caracter de genocid al Rusiei.

Nu pledăm pentru o interdicție totală, ar trebui să existe excepții umanitare, de exemplu vizitarea membrilor familiei, a rudelor apropiate. Frontiera va fi deschisă și pentru solicitanții de azil, pentru disidenți”, a scris ea pe Twitter.

UPDATE ORA 11:00

Laurence Boone, în Financial Times:

Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina zguduie UE, accelerând evoluția acesteia într-o putere politică suverană cu drepturi depline, completând puterea economică existentă.

Pe scurt, 4 domenii în care se conturează puterea globală a UE:

  • apărare. În urma summitului de la Versailles din martie (condus de Emmanuel Macron), UE a consolidat, a îmbunătățit și a coordonat investițiile naționale și europene în capacități de apărare.
  • suveranite industrială. UE își reduce drastic dependența de hidrocarburile Rusiei și investește în tehnologii digitale, semiconductori, hidrogen și în sănătate.
  • democrație. Statul de drept, independența justiției, protejarea integrității proceselor electorale, combaterea corupției.
  • putere geopolitică. UE= ancoră de stabilitate pentru întregul continent european. Extinderea cu Albania, Macedonia de Nord, candidații Ucraina, R.Moldova în pregătire. Ancorarea Balcanilor de Vest.

Laurence Boone este ministrul de stat al Franței pentru Europa.

Orchestra Gărzilor Scoțiene din armata britanică interpretează „Ștefania”, melodia câștigătoare la Eurovision…

Numărul morților în atacul efectuat de Rusia asupra localității Chaplyne, regiunea Dnipropetrovsk, din Ucraina crește la 22.

Președintele Volodimir Zelenski nu a precizat numărul celor uciși în atacul cu rachete al Rusiei asupra gării din satul Chaplyne, dar a spus că 22 de persoane au fost ucise în sat pe 24 august, inclusiv un copil de 11 ani. Zelensky a anunțat azi-noapte, în sesiunea Consiliului de Securitate al ONU, că 15 persoane au fost ucise în urma atacului Rusiei asupra gării.


Agresiunea rusă din Ucraina a provocat mediului înconjurător distrugeri estimate la 10,7 miliarde de dolari. Potrivit Ministerului Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, din 24 februarie încoace au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de daune aduse naturii.

UPDATE ORA 10:00

Google va lansa o campanie de dezinformare care să dezmintă miturile despre refugiații ucraineni.

Jigsaw, filială a Google, va difuza reclame pe diferite rețele sociale din Polonia, din Slovacia și din Republica Cehă pentru a informa despre părtinirea titlurilor media și informațiile falsificate.

În parteneriat cu organizații locale non-guvernamentale, verificatori de fapte, cadre universitare și experți în dezinformare, campania Jigsaw urmărește să construiască rezistență față de discursurile anti-refugiați.


Bloomberg: Țările europene au cheltuit aproximativ 278 de miliarde de dolari pentru atenuarea crizei din energie.

Finanțarea, calculată de think tank-ul Bruegel cu sediul la Bruxelles, măsoară noi alocări din septembrie și acoperă totul, de la subvenționarea tarifelor pentru întreprinderile mici din Grecia până la plăți directe către consumatorii din Belgia. O parte din bani nu a fost cheltuită, încă.

Analiștii Bruegel spun că guvernele ar trebui să înceapă să reducă cererea de energie, deoarece prețurile nu sunt probabil să scadă, relatează Bloomberg.

UPDATE ORA 09:00

Sirenele de raid aerian au sunat de 189 de ori pe 24 august 2022, de Ziua Independenței Ucrainei, iar alarmele au durat între 3 și 14 ore în diferite regiuni ale țării. Rusia și-a marcat și în acest fel non-simpatia pentru Ucraina.


Canada va returna Germaniei turbinele nesancționate ale Gazprom

Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, anunță intenția Canadei de a returna Germaniei cinci turbine care fac parte din sistemul de transport al gazelor prin Nord Stream 1.

Anterior, după reparații, Canada a returnat Germaniei o turbină, dar gigantul rusesc Gazprom, controlat de autoritățile de la Moscova, a refuzat să o recepționeze. Ce a urmat, știm… livrări reduse de gaze prin NS1, mai exact 25% din cantitatea contractată de Germania de la ruși (Gazprom invocând că nu are condiții tehnice / nu are turbine compresoare pentru a opera în siguranță transportul prin NS1…)

UPDATE ORA 08:00

În noaptea de 25 august, trupele ruse au tras în regiunea Kiev. Nu există victime, potrivit șefului administrației militare Kiev, Alexei Kuleba.

„Noaptea, inamicul a tras cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vyshgorod. Au fost înregistrate două sosiri”, a spus oficialul.

Kuleba a mai remarcat că nu au existat victime sau răniți printre civili. Nu au loc incendii și distrugeri ale clădirilor rezidențiale sau infrastructurii.

„Sondarea teritoriului atacat continuă. Alte explozii pe care locuitorii regiunii le-au auzit sunt opera apărării noastre aeriene”, a adăugat şeful Districtului Militar Regional.

UPDATE ORA 07:00

Rușii au atacat Kyivul, azi-noapte

Forțele ruse au efectuat un atac asupra districtului Vyshhorod (pronunță Vîșgorod, în traducere Orașul de Sus) din regiunea Kyiv/Kiev în noaptea de 24-25 august.

Două rachete au lovit zona, nefiind deocamdată clar dacă a fost vorba despre rachete sau despre obuze. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale, potrivit lui Oleksii Kuleba, administratorul militar al zonei. Cercetările continuă pentru evaluarea impactului produs de cele două proiectile.


Papa Francisc şi patriarhul Kiril, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu se vor întâlni la adunarea liderilor religioşi din Kazahstan de luna viitoare. Deşi amândoi vor participa, opiniile dferite faţă de războiul din Ucraina îi împiedică să ajungă la un consens.

UPDATE ORA 06:00

Doi angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie, controlată de ruşi, au fost arestaţi pentru că au transmis informaţii autorităţilor ucrainene.

UPDATE ORA 05:00

Trupele ruseşti avansează spre vestul Ucrainei

Deşi mai mulţi oficiali ucraineni au manifestat dorinţa de a recuceri teritoriile pierdute, contraofensiva ucraineană se lasă aşteptată de mai multe săptămâni.

UPDATE ORA 04:00

Rusia a lovit un tren în regiunea Dnepropetrovsk. Cel puțin 15 persoane au fost ucise și aproximativ 50 au fost rănite.

„La gară, chiar de-a lungul vagoanelor din stația Chaplino – patru vagoane de călători sunt acum în flăcări. Până acum, cel puțin 15 persoane au fost ucise și aproximativ 50 de persoane au fost rănite. Salvatorii lucrează. Dar, din păcate, numărul deceselor poate crește în continuare”, a spus Volodimir Zelensky la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE ORA 03:00

Izmir (Turcia) și Varșovia (Polonia) se alătură saluturilor: culorile galben și albastru pe monumente de arhitectură.

UPDATE ORA 02:00

Alertă de raid aerian în toată Ucraina Sirenele antiaeriene au răsunat în toată Ucraina, anunță canalul Nexta. Mai multe bombardamente au avut loc pe parcursul zilei în diferite orașe.

UPDATE ORA 01:00

,,Ucraina a renăscut în ziua invaziei” , a spus Zelenski în discursul de Ziua Independenței.

❝ În 24 februarie a fost o resetare completă a conștiinței Ucrainei. Suntem mai puternici acum decât înainte de invazie. Pur și simplu mai puternici. Pentru ruși, eram ca un apendice care trebuia scos. Dar ne-am dovedit a fi inima Europei. Pentru noi, cel mai greu metal nu e în rachete, avioane sau tancuri, ci în cătușe.

Cu un minut înainte de miezul nopții, Zelenski a revenit cu un mesaj furios, în care anunță că a avut loc încă un bombardament al unei gări, în care au murit cel puțin 22 ucraineni.


SUA vor furniza Ucrainei sistemul VAMPIRE de contracarare a avioanelor fără pilot, sau sistemul de contra-drone, care folosește rachete mici, în esență, pentru a trage rachete din cer”, a declarat miercuri subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Dr. Colin Kahl, în fața jurnaliștilor.

Sistemele VAMPIRE de combatere a avioanelor fără pilot sunt incluse în cel mai recent pachet de asistență de securitate al SUA pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, anunțat miercuri.

SUA continuă să „instruiască forțele ucrainene cu privire la toate sistemele” pe care SUA și aliații din NATO le furnizează, a declarat Kahl. Această instruire a avut loc pe bază de rotație”, a adăugat el.

În ceea ce privește instruirea pe sistemele incluse în cel mai recent pachet de asistență pentru securitate, SUA consideră că există timp pentru a-i instrui pe ucraineni pe orice sistem cu care nu sunt familiarizați”, a adăugat Kahl.

Deoarece cea mai recentă asistență de securitate provine din finanțarea Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei – ceea ce înseamnă că va fi procurată și produsă de partenerii din industrie și nu direct din stocurile de arme ale DoD – ar putea dura „luni pentru a intra în contract și unul, doi, trei ani în unele cazuri pentru a ajunge în Ucraina”, a spus Kahl.