• Ucraina intenționează să elibereze întregul teritoriu al țării, inclusiv Crimeea, care se află sub ocupație rusă din 2014.
  • Noi suntem pentru valorile occidentale. Vrem să eliberăm tot teritoriul nostru. Toate amenințările din partea Federației Ruse nu vor opri Ucraina pentru a ne elibera teritoriul, inclusiv teritoriile ocupate din 2014 (…)” , a spus consilierul.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 24:00

50 de gropi pentru civili, găsite în Lîman

Rușii au săpat tranșee și au forțat oamenii pe care îi suspectau că au colaborat cu armata ucraineană să adune cadavrele morților pentru le îngropa, au declarat martorii pentru publicația ucraineană Hromadske. Corespondentul publicației care a ajuns în Lîman, după ce orașul a fost eliberat, a documentat 50 de gropi făcute recent în care au fost îngropați civili.

Forțele ucrainene au intrat sâmbătă în bastionul estic Lîman, din regiunea Donețk, după ce au încercuit mii de soldați ruși, într-una din cele mai importante reușite în contraofensivă lor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 23:00

Ucrainenii susțin că rușii evacuează răniții și echipamentul avariat din Herson

Armata ucraineană anunţă că, pe măsură ce forţele sale înaintează în regiunea de sud a Hersonului, unităţile ruse au suferit pierderi şi încearcă să îşi evacueze răniţii şi echipamentul avariat în cele mai apropiate puncte de trecere peste fluviul Nipru, relatează CNN.

”În special, inamicul a mutat până la 150 de militari răniţi şi aproximativ 50 de unităţi de echipament militar avariat în aşezarea Vesele, lângă hidrocentrala Kahovka”, a precizat Statul Major.

De asemenea, există un pod grav avariat lângă hidrocentrala Kakhovka situată în Nova Kakhovka. Forţele ucrainene au făcut progrese pe malul vestic al Niprului.

UPDATE ORA 22:00

Șeful Comisiei de apărare din Duma de Stat a cerut armatei să „înceteze să mintă” despre înfrângerile din Ucraina: „Poporul nu e prost”

Declaraţia a fost făcută miercuri de Andrei Kartapolov, un fost comandant militar care în prezent conduce Comitetul de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pe fondul contraofensivei ucrainene care obligă trupele ruse să se retragă de pe mai multe fronturi, informează AFP.

„Oamenii ştiu. Poporul nostru nu e prost. Şi el vede că nu vrem să-i spunem decât o parte din adevăr. Aceasta poate antrena o pierdere de credibilitate”, a declarat Andrei Kartapolov, un fost comandant militar care în prezent conduce Comitetul de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Inamicul este pe pământul nostru. Toate satele de graniţă din regiunea (rusă) Belgorod sunt practic distruse”, a adăugat Kartapolov, vorbind pe canalul Telegram al prezentatorului rus Vladimir Soloviov, un susţinător înfocat al preşedintelui Vladimir Putin.

Kievul a revendicat în ultimele zile recuperarea a noi teritorii ocupate de armata rusă după agresiunea declanşată pe 24 februarie, în timp ce ministerul rus al Apărării recunoaşte foarte rar înfrângerile trupelor sale, publicând în schimb un raport zilnic axat mai degrabă pe pierderile adversarului.

Totuşi, o hartă militară prezentată marţi de Ministerul Apărării rus confirmă retragerea rapidă a trupelor ruse din zone din estul şi sudul Ucrainei unde armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă pe mai multe direcţii.

Astfel, în regiunea nord-estică Harkov, acum aproape complet eliberată de trupele ucrainene, trupele ruse aflate pe o linie a frontului de circa 70 de kilometri la sud de oraşul Kupiansk de-a lungul râului Oskil par să se fi retras circa 20 de kilometri către est, până la graniţa cu provincia ucraineană Lugansk.

UPDATE ORA 21:00

Oficiali din guvernul ucrainean au autorizat asasinarea fiicei lui Dughin, susțin serviciile de informații americane

Oficiali americani din serviciile secrete au declarat pentru The New York Times că Statele Unite nu au fost la curent din timp cu planul unor oficiali ucraineni de asasinare a Dariei Dughina, altfel, s-ar fi opus. Kievul ar fi fost admonestat după atentat.

Agențiile de informații ale Statelor Unite au convingerea că o parte a guvernului ucrainean a autorizat atacul cu mașină-capcană de lângă Moscova din august, în care a murit Daria Dughina, fiica unui naționalist rus proeminent, considerat cândva și „ideologul lui Putin.

Atacul reprezintă un element al unei campanii secrete despre care oficialii americani se tem că ar putea extinde conflictul, scrie NYT. Oficialii americani nu au dezvăluit cine anume din guvernul de la Kiev a autorizat misiunea, cine a efectuat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski a aprobat misiunea. Statele Unite nu au luat parte la atac, nici prin furnizarea de informații, nici cu vreun alt sprijin, susțin oficialii.

Persoanele din servicii care au vorbit cu NYT nu au precizat nici cine din guvernul american și-a exprimat nemulțumirile și a avertizat oficialii de la Kiev în privința urmărilor unor astfel de acțiuni și nici cine din guvernul ucrainean le-a primit sau cum a răspuns.

Concluzia serviciilor privind complicitatea Ucrainei la desfășurarea atacului, care nu a mai fost menționată anterior, a fost raporată guvernului american săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac, iar înalții oficiali de la Kiev au respins, din nou, vreo implicare a Ucrainei când au fost întrebați despre evaluarea serviciilor de informații americane.

UPDATE ORA 20:00

Stoltenberg: NATO va intensifica sprijinul pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 5 octombrie că a vorbit cu președintele Zelenski și „a lăudat poporul și forțele curajoase ale Ucrainei pentru progresul impresionant în recâștigarea teritoriului lor de la agresorii ruși”, informează The Kyiv Independent.

„NATO va susține și va intensifica sprijinul pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat el. Stoltenberg nu a precizat ce ar implica „intensificarea” sprijinului.

Pe 30 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO. Potrivit biroului președintelui, Stoltenberg a primit deja cererea de aderare a Ucrainei.

UPDATE ORA 19:00

Directorul AIEA, în drum spre Kiev pentru a discuta despre centrala nucleară Zaporojie

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi anunţă miercuri că se află în drum către Kiev, pentru a discuta despre gestionarea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a semnat un decret prin care Rusia îşi însuşeşte această centrală, devenită ,,proprietate federală” rusă, relatează AFP.

,,(Ne aflăm) în drum către Kiev, în vederea unor întâlniri importante. Necesitatea unei Zone de Siguranţă şi Protecţie (NSSPZ) în jurul Centralei Nucleare Zaporojie este acum mai urgentă ca nicodată”, anunţă într-un mesaj posytat pe Twitter directorul AIEA.

UPDATE ORA 18:00

Putin a semnat decretul prin care Rusia preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie și să o transforme în „proprietate federală”, potrivit Mediafax.

De asemenea, Rusia intenționează să supervizeze operațiunile centralei nucleare după ce a anexat oficial regiunea Zaporojie, a raportat miercuri agenția de știri de stat RIA, citând un oficial din cadrul Ministerului de Externe.

„Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin, citat de RIA.

Nu a fost clar cum intenționează Rusia să opereze centrala și dacă va încerca să introducă propriul personal în complex.

O altă agenție de știri rusă de stat, TASS, a relatat că Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta situația de la centrală.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina revendică progrese majore în Luhansk și Herson

Ucraina revendică progrese majore în Luhansk și Herson Ucraina susține că trupele sale au făcut progrese majore atât în Luhansk, în nord-est, cât și în Herson, în sud, scrie Politico.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a anunțat miercuri că a început „recucerirea regiunii Luhansk”. „Mai multe așezări au fost deja eliberate de armata rusă, iar forțele armate ale Ucrainei de acolo ridică deja steagul ucrainean”, a declarat el pe Telegram.

Anunțul lui Haidai a venit la doar câteva ore după ce președintele Zelenski a declarat că forțele ucrainene avansează rapid împotriva rușilor în încercarea acestora de a recupera teritoriu în jurul orașului port crucial Herson, în sud.

Într-o avansare majoră din ultimele zile, Kievul a recucerit bucăți semnificative de teren de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în regiunea Herson, care a fost ocupată de la începutul războiului, declanşat de Rusia.

„Armata ucraineană realizează o înaintare destul de rapidă și puternică în sudul țării noastre”, a declarat Zelenski în discursul său adresat națiunii marți seara.

Statul major al forțelor armate ucrainene a descris trupele ruse din sudul Ucrainei ca fiind demoralizate, abandonându-și pozițiile și retrăgându-se „la o distanță sigură”.

În timpul retragerii, rușii distrug stocurile de muniție și încearcă să demoleze poduri și treceri de râuri pentru a încetini înaintarea ucrainenilor, a declarat marți seară comandamentul militar de la Kiev.

UPDATE ORA 16.00

Kremlinul: Regiunile ucrainene ocupate ,,vor fi cu Rusia pentru totdeauna”, în pofida retragerilor militare.
Kremlinul a declarat în această dimineață că nu există nicio contradicție între încorporarea teritoriilor ucrainene în Federația Rusă și retragerile militare, afirmând că Moscova va continua planurile sale de a anexa patru regiuni ucrainene.

,,Acestea vor fi cu Rusia pentru totdeauna și nu vor fi returnate”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina a pretins miercuri câștiguri în regiunea de est Lugansk, aflată anterior în întregime sub control rusesc, după ce a câștigat teren în regiunea vecină Donețk și pe frontul de sud.

„Deocuparea regiunii Lugansk a început deja oficial. Mai multe așezări au fost deja eliberate de armata rusă, iar steagul ucrainean este arborat acolo de către Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat guvernatorul regional de la Lugansk, Sergii Gaiday, pe Telegram.

UPDATE ORA 14.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat, în cadrul briefingului său obișnuit, despre granițele anexării revendicate de Rusia. Acesta a declarat:

Citiți ordinul. Există o formulare legală acolo. În general, bineînțeles, acolo este vorba despre teritoriul pe care administrația militară-civilă a funcționat la momentul admiterii în Rusia. Dar repet încă o dată: anumite teritorii de acolo vor fi returnate și vom continua să ne consultăm cu populația care își exprimă dorința de a trăi cu Rusia.”

UPDATE ORA 13.00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat cele patru legi care ratifică anexarea revendicată de Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson. Forțele rusești nu controlează în totalitate nici una dintre cele patru zone.

Presa de stat rusă Tass anunță că documentele au fost publicate acum că Putin le-a semnat. Se spune:

Limitele noilor subiecți ai Federației, așa cum rezultă din tratate, vor fi determinate de granițele care existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă”. Până la alegerea șefilor noilor regiuni, în conformitate cu legislația rusă, acestea vor fi conduse de oficiali interimari temporari numiți de Putin.”

UPDATE ORA 12.00

Ministrul francez junior pentru afaceri europene, Laurence Boone, a clarificat situația în care rușii care fug de mobilizarea parțială pentru războiul din Ucraina pot obține vize pentru a rămâne în Franța.

Reuters o citează pe aceasta declarând la radio Franceinfo: Avem condiții limitate în care se pot acorda vize. Ne vom asigura că jurnaliștii disidenți, persoanele care luptă împotriva regimului, artiștii și studenții pot veni în continuare aici și vom acorda vize de la caz la caz, ținând cont de riscurile de securitate”.

UPDATE ORA 11.00

Oleksandr Starukh, guvernatorul ucrainean al Zaporojie, o regiune pe care astăzi Rusia pretinde că o anexează în conformitate cu legislația rusă, a publicat o actualizare a situației pe Telegram. El spune:

Inamicul a tras cu rachete asupra centrului regional și a periferiei orașului. Au fost distruse instalații de infrastructură. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Forțele de apărare antiaeriană au lucrat. Dacă vedeți muniții neexplodate, nu le deranjați, nu vă apropiați, nu faceți fotografii. Raportați descoperirea salvatorilor.

UPDATE ORA 10.00

Roland Oliphant, care este corespondent principal de externe la Telegraph , a sugerat că o mare parte din ceea ce se va întâmpla în continuare în război depinde de faptul dacă retragerea actuală a rușilor se desfășoară în bună ordine înapoi la liniile de apărare solide, ceea ce, spune el, este descris de unele surse rusești, sau dacă este o debandadă, așa cum o descriu unele voci ucrainene. El sugerează:

Mi se pare că foarte multe lucruri depind de acest lucru, pentru că prima variantă ar putea însemna un impas de iarnă, iar Rusia să rămână în război pentru moment. Al doilea – un al treilea dezastru într-o lună și un bulgăre de zăpadă spre o înfrângere generală care ar putea fi imposibil de oprit.”

UPDATE ORA 09.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe rețelele de socializare o serie de imagini din Lymanul recent eliberat, cu mesajul: ,,Nu este vorba de un atac de stat: Lymanul nostru după ocupant. Toate elementele de bază ale vieții au fost distruse aici. Așa fac peste tot în teritoriile pe care le cuceresc. Acest lucru poate fi oprit într-un singur mod: eliberați Ucraina, viața, umanitatea, legea și adevărul cât mai curând posibil.”

UPDATE ORA 08.00

Statele Unite nu au nici un indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în conflictul din Ucraina, în ciuda ,,sabotajului nuclear” al lui Putin, potrivit secretarului de presă al Casei Albe.

Un diplomat occidental neidentificat a declarat pentru Reuters că NATO nu a avertizat membrii alianței cu privire la vreo amenințare nucleară din partea Rusiei. Iar Kremlinul a declarat că nu dorește să ia parte la ,,retorica nucleară” răspândită de Occident după un raport al presei britanice potrivit căruia Rusia se pregătește să își demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul cu Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, afirmă că decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident.

,,Percepem acest lucru ca pe o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale țării noastre”, a declarat miercuri Antonov pe aplicația de mesagerie Telegram.

,,Furnizarea de produse militare de către SUA și aliații săi nu numai că implică vărsări de sânge prelungite și noi victime, dar crește și pericolul unei ciocniri militare directe între Rusia și țările occidentale”.

UPDATE ORA 06.00

Ucraina ar putea reporni centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pentru a asigura siguranța acesteia, a declarat marți președintele companiei care operează centrala pentru Associated Press. Posibila repornire vine la câteva săptămâni după ce au existat temeri tot mai mari privind un dezastru de radiații la instalația ocupată de Rusia.

Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina, a închis cele șase reactoare rămase ale centralei la 11 septembrie, pe fondul luptelor din zonă. Activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranță, ceea ce a ridicat temerile privind o topire, notează AP.

UPDATE ORA 05.00

Forțele ucrainene au cucerit orașul Dudchany de pe malul vestic al râului Dnipro în marea lor înaintare în regiunea Kherson, potrivit șefului administrației zonelor ocupate din provincie, instalat de Rusia.

UPDATE ORA 04.00

Fundația Anticorupție (FBK) își va reface rețeaua pentru a se opune mobilizării parțiale menite să consolideze forțele Rusiei în Ucraina, a declarat un aliat apropiat al lui Navalny, Ivan Zhdanov, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare. Autoritățile ruse au desemnat organizațiile lui Alexei Navalny drept ,,extremiste” după luni de represiune tot mai mare împotriva susținătorilor săi, punând angajații, voluntarii și simpatizanții FBK în pericol de urmărire penală și de încarcerare.

UPDATE ORA 03.00

Retragerea Rusiei din Lyman a stârnit critici vehemente la adresa modului în care a fost gestionat războiul la televiziunea de stat rusă. Vladimir Solovyov, gazda unei emisiuni de discuții la o oră de maximă audiență pe canalul de televiziune de stat Russia 1 și unul dintre cei mai mari susținători ai Kremlinului, a declarat duminică în direct: ,,Trebuie să ne adunăm, să luăm decizii nepopulare, dar necesare și să acționăm”.

UPDATE ORA 02.00

Zelenski a semnat un decret prin care declară imposibilă perspectiva oricăror discuții între Ucraina și Vladimir Putin. Decretul a oficializat comentariile făcute de Zelenski vineri, după ce președintele rus a proclamat că cele patru regiuni ocupate ale Ucrainei vor deveni parte a Rusiei.

UPDATE ORA 01.00

Camera superioară a parlamentului rus a votat marți pentru a aproba încorporarea în Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate, în timp ce Moscova se pregătește să anexeze în mod oficial teritoriile pe care le-a luat de la Kiev de la ultima sa invazie în Ucraina, în februarie. În cadrul unei sesiuni de marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, după un vot similar în Duma de Stat, camera inferioară a Rusiei. Nici în camera inferioară nu a votat împotriva proiectului de lege nici un legiuitor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina intenționează să elibereze întregul teritoriu al țării, inclusiv Crimeea, care se află sub ocupație rusă din 2014, a declarat pentru CNN Mihail Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Noi suntem pentru valorile occidentale. Vrem să eliberăm tot teritoriul nostru. Toate amenințările din partea Federației Ruse nu vor opri Ucraina pentru a ne elibera teritoriul, inclusiv teritoriile ocupate din 2014 (…)” , a spus consilierul.