• Administrația Biden a autorizat joi un ajutor suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei.
  • Pachetul marchează a 25-a oară când SUA trimit asistență de securitate Ucrainei folosind autoritatea prezidențială de retragere.
  • Noul ajutor vine în contextul în care Ucraina revendică victorii importante în contraofensiva sa din sud.

UPDATE ORA 23.00

Guvernul Ucrainei a decis extinderea porturilor Izmail, Reni și Ust-Dunaisk de pe fluviul Dunărea. În ultimele 6 luni, partea ucraineană a reușit să crească de mai bine de 50 de ori volumul lunar de mărfuri transportate prin aceste porturi, ajungând la 1,7 milioane de tone pe lună, de la 30.000 de tone pe lună.

UPDATE ORA 22.00

Germania alocă un miliard de euro din bugetul său pe 2023 pentru a sprijini Ucraina. Banii vor fi direcționați pentru contracararea atacurilor cibernetice rusești, colectarea de dovezi ale crimelor de război rusești și sprijinirea societății civile în Ucraina, dar și în alte țări din regiune.

UPDATE ORA 21.00

În ultimele 24 de ore, un baraj critic care traversează râul Dnipro la Nova Kakhovka, în regiunea Herson, a suferit noi daune, potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies obținute de CNN. Apa se scurge prin trei porți de ecluză la barajul, unde se află un proiect hidroelectric major. Nu este clar cum a fost cauzată ultima avarie, care se află aproape de malul vestic. Canalele locale Telegram au raportat joi seară sunetul unor explozii în jurul barajului.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 20.00

Oficialii ucraineni au sărbătorit eliberarea orașului Herson și a malului vestic al regiunii. Iuriy Sobolevskyi, primul adjunct al șefului consiliului regional Herson, a declarat pe Telegram: Herson este de neînvins! Astăzi, oamenii liberi au putut să vină din nou în Piața Svobody (Libertății) cu steagurile Ucrainei, așa cum a fost atunci când inamicul a capturat orașul”.

UPDATE ORA 18.00

O declarație a Ministerului rus al Apărării a reiterat că toate trupele rusești au fost retrase de pe malul vestic al regiunii Herson începând cu primele ore ale zilei de vineri.

Tot personalul, armele și echipamentele militare ale grupului au fost retrase pe malul stâng estic. În total, au fost retrași peste 30 de mii de militari ruși, aproximativ 5 mii de arme și echipamente militare, precum și bunuri materiale”, potrivit comunicatului

UPDATE ORA 17.00

Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea a peste 30 de mii de soldați din Herson
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, la o ședință de informare, că în timpul retragerii de la Herson către malul stâng al Niprului, peste 30.000 de militari ruși, aproximativ 5.000 de piese de arme și echipament militar, precum și bunuri materiale. au fost retrase. El a subliniat încă o dată că operațiunea a fost finalizată vineri la ora cinci dimineața, ora Moscovei.

Tot echipamentul militar rusesc care urma să fie reparat a fost îndepărtat, iar unitățile de reparații au început acum să-l întrețină”, ​​a spus Konașenkov. Nici o singură piesă de echipament și arme nu a mai rămas, toți militarii ruși au fost transferați pe malul stâng. al Niprului”. De asemenea, susține că nu au existat victime în timpul transferului militarilor.

Acum, potrivit lui Konașenkov, armata rusă lovește „acumulările de forță de muncă și echipamente militare ale armatei ucrainene de pe malul drept al Niprului”.

Cu o seară înainte, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu acordat Reuters, a estimat dimensiunea grupării ruse din regiunea Herson la 40.000 de militari. Nu este atât de ușor să retragi aceste trupe din Herson într-una sau două zile. Cel puțin (va dura) o săptămână”, a spus el. În același timp, deja vineri după-amiază, pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de fotografii și videoclipuri, care confirmă că armata ucraineană își recapăta controlul asupra satelor din regiunea Herson și pătrundea în oraș.

UPDATE ORA 16.00

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forţele ucrainene controlează aproape în totalitate oraşul Herson din sudul ţării. Imagini de pe reţelele de socializare par să arate trupele ucrainene sosind în centrul oraşului Herson, unele dintre ele fiind văzute la câţiva metri de Piaţa Svobody, unde vineri partizanii au arborat steagul ţării.

Soldaţii sunt întâmpinaţi cu încântare de mulţimile care au aşteptat să-i întâmpine, potrivit The Guardian.Peste 30.000 de militari ruşi au fost retraşi pe malul estic al râului Nipru, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat difuzat prin intermediul agenţiei de presă Interfax.

UPDATE ORA 15.00

Organizația Națiunilor Unite a purtat discuții cu oficialii ruși cu privire la acordul de export de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, și Rebeca Grynspan, șefa agenției ONU pentru comerț și dezvoltare UNCTAD, s-au întâlnit cu o delegație de la Moscova, condusă de adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Vershinin, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 14.00

Oamenii din Marea Britanie vor păstra vineri tăcerea pentru a marca Ziua Armistițiului, în timp ce ministrul britanic de externe a condamnat Rusia pentru că a readus războiul în Europa. În toată țara vor avea loc slujbe emoționante pentru aniversarea sfârșitului primului război mondial și se vor păstra două minute de tăcere în memoria celor care au murit în conflictele militare.

UPDATE ORA 13.00

Forțele armate ucrainene ar fi ajuns în centrul orașului Herson, în timp ce retragerea Rusiei din acest oraș strategic cheie părea să se transforme în scene haotice.

Pe fondul rapoartelor despre soldați ruși răniți care au fost abandonați sau luați prizonieri, bombardamentele ucrainene asupra trecerilor de trupe peste râul Dnipro, un soldat rus a povestit că unor unități li s-a spus să fugă cum pot.

UPDATE ORA 12.00

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a negat că retragerea Rusiei din Herson a fost umilitoare pentru Kremlin, când a vorbit cu reporterii vineri dimineață. Peskov a declarat că nu există regrete în legătură cu anexarea orașului din sudul Ucrainei de către Rusia în cadrul unei ceremonii fastuoase la sfârșitul lunii septembrie.

Kremlinul a declarat că a încheiat retragerea trupelor sale din Herson, abandonând singura capitală regională pe care forțele sale au capturat-o în aproape nouă luni de lupte.

UPDATE ORA 11.00

Statele Unite vor cumpăra 100.000 de obuze de artilerie de la producătorii sud-coreeni pentru a le furniza Ucrainei, a declarat un oficial american, în cadrul unui acord la care cele două guverne lucrează de ceva timp.

Acordul, relatat de agenția de știri Associated Press (AP), survine în contextul în care liderii ucraineni fac presiuni pentru mai multe arme și ajutoare pentru a profita de o contraofensivă care împinge forțele rusești să părăsească unele zone pe care le preluaseră la începutul războiului.

UPDATE ORA 10.00

Absența președintelui rus, Vladimir Putin, în legătură cu anunțurile privind retragerea forțelor sale din zone cheie ale Ucrainei este discutată de comentatori.

UPDATE ORA 09.00

Pagubele provocate de războiul cu Rusia, care durează de opt luni, se agravează în Ucraina, iar experții avertizează asupra consecințelor pe termen lung pentru această țară.

Avertismentele vin în contextul în care atacurile Rusiei asupra depozitelor de combustibil au eliberat toxine în aer și în apele subterane, amenințând biodiversitatea, stabilitatea climatică și sănătatea populației.

UPDATE ORA 08.00

Podul Antonivskiy, singura trecere rutieră din apropiere care face legătura între orașul Kherson, din sudul Ucrainei, și malul estic al râului Dnipro, controlat de Rusia, s-a prăbușit, a anunțat vineri televiziunea publică ucraineană, citând locuitorii din zonă.

Radiodifuzorul Suspilne a publicat o fotografie care arată secțiuni întregi ale podului lipsă. Următoarea trecere rutieră peste râul Nipru se află la peste 70 km de orașul Herson.

UPDATE ORA 07.00

SUA vor trimite un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari Ucrainei, au anunțat joi oficiali. Potrivit Pentagonului, pachetul de ajutor va conține cantități mari de muniție și, în premieră, patru sisteme de apărare antiaeriană Avenger, foarte mobile.

UPDATE ORA 06.00

În cadrul noului regim de sancțiuni, guvernul britanic a înghețat peste 18 miliarde de lire sterline de active aparținând oligarhilor și altor ruși. Sancțiunile au fost impuse pentru 1.271 de persoane.

UPDATE ORA 05.00

Cel mai important general american și președinte al Statului Major Întrunit, estimează că armata rusă a văzut peste 100.000 dintre soldații săi uciși și răniți în Ucraina, adăugând că forțele armate ale Kievului au suferit probabil un nivel similar de pierderi.

UPDATE ORA 04.00

Joi seara târziu au existat rapoarte neconfirmate despre explozii provocate de bombardamente în jurul barajului Nova Kakhovka. Kievul a avertizat în repetate rânduri că instalația hidroelectrică înaltă de 30 de metri ar putea fi ținta rușilor.

UPDATE ORA 03.00

Kievul a declarat că se ferește să se grăbească și să revendice victoria, avertizând că aceasta ar putea fi o capcană a Kremlinului.

Șeful armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat că Kievul nu poate confirma încă dacă Rusia se retrage într-adevăr din oraș, dar forțele Kievului au avansat 36,5 km și au recucerit 41 de sate și orașe din 1 octombrie în regiune.

UPDATE ORA 02.00

Trupele ucrainene și-au continuat înaintarea spre Herson dinspre nord, est și vest, în timp ce buzunarul mare din jurul orașului, deținut cândva de forțele rusești, părea să se micșoreze. Un videoclip postat de soldații ruși care se retrăgeau peste Nipru părea să confirme că cel puțin o parte din trupe se retrăseseră deja.

UPDATE ORA 01.00

Ucraina se apropie de Herson și recucerește zeci de orașe

Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit zeci de orașe și sate minate, abandonate de trupele rusești în sudul Ucrainei, în timp ce se apropie de periferia capitalei strategice Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA a autorizat joi un ajutor suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei. Noul pachet include rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană HAWK și Avenger, mai multe muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), lansatoare de grenade, rachete de mortier și de artilerie și alte provizii pentru câmpul de luptă. Pachetul marchează a 25-a oară când SUA trimit asistență de securitate Ucrainei folosind autoritatea prezidențială de retragere. Departamentul Apărării scoate armele și echipamentele din stocurile americane pentru a le trimite în străinătate, în loc să cumpere arme noi de la producători, potrivit CNN.

Acest echipament va completa alte contribuții de apărare aeriană anunțate de aliații și partenerii noștri”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor de la Casa Albă. Această apărare aeriană sporită va fi esențială pentru Ucraina, în condițiile în care Rusia continuă să folosească rachete de croazieră și drone de fabricație iraniană pentru a ataca infrastructura civilă critică”, a adăugat el.

Noul ajutor vine în contextul în care Ucraina revendică victorii importante în contraofensiva sa din sud. Dar Kievul rămâne îngrijorat de faptul că soldații ruși în retragere ar putea transforma capitala regională Kherson într-un oraș al morții” pe drumul lor spre ieșire.