• Sfidător, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va reconstrui infrastructura din Herson.
  • Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, a declarat că Rusia eșuează dramatic” în războiul său împotriva Ucrainei.
  • Oficialii ucraineni au avertizat că războiul nu s-a terminat”, în timp ce sărbătorile pentru recucerirea Hersonului continuă în toată țara.

UPDATE ORA 22:00

Serviciul feroviar de stat ucrainean, Ukrzaliznytsia, a început să repare căile ferate și infrastructura deteriorate de pe linia Herson, potrivit ministrului Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Acesta se așteaptă să restabilească serviciile feroviare către Herson în termen de 10 zile.

Lansăm o conexiune feroviară directă între Kiev & Mykolaiv la nord de Herson”, a declarat Kubrakov pe Twitter. Primul tren va pleca în această seară”.

UPDATE ORA 21:00

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat luni că Rusia devine un stat necinstit”, a relatat agenția de presă britanică PA. În comentariile făcute reporterilor care călătoresc cu el la summitul G20 din Bali, Indonezia – primul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie – Sunak a spus că este revelator” faptul că Putin nu va participa la eveniment, a relatat PA.

UPDATE ORA 20:00

Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti afirmă că forțele ucrainene efectuează focuri intense de artilerie asupra zonei orașului Oleshky”, în Herson. Oleshky se află pe malul estic al râului Dnipro, la opt kilometri (cinci mile) de orașul Herson, care se află pe malul opus.

Un corespondent RIA Novosti aflat la fața locului a relatat: în oraș se aud explozii, se aud zgomote de focuri de mitralieră de calibru mare, fumul se ridică la periferia orașului”.

UPDATE ORA 19:00

Uniunea Europeană și statele sale membre au trimis în Ucraina echipamente militare în valoare de cel puțin 8 miliarde de dolari, în contextul războiului purtat de Vladimir Putin, a declarat luni șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, după o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, Borrell a spus că această sumă reprezintă aproximativ 45% din suma furnizată Kievului de către Statele Unite.

UPDATE ORA 18:00

Canada alocă aproape 400 de milioane de dolari în plus pentru asistență militară Ucrainei
Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat luni, la summitul G20 de la Bali, că țara sa alocă încă 500 de milioane de dolari canadieni (376 de milioane de dolari SUA) pentru asistență militară Ucrainei.

După cum explicăServiciului de presă al lui Trudeau, acești bani sunt alocați în plus față de ceea ce este deja prevăzut pentru asistența Ucrainei în bugetul canadian, urmând a fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente militare, echipamente de urmărire și comunicații, combustibil și medicamente. Serviciul de presă amintește că Canada a oferit deja 3,4 miliarde de dolari canadieni (2,56 miliarde de dolari SUA) în ajutor Ucrainei aflate în război.

Serviciul de presă al premierului canadian mai relatează că Canada a inclus încă 23 de ruși în lista sa de sancțiuni – aceștia sunt ofițeri de poliție, Comisia de anchetă, procuratura și Serviciul Federal al Penitenciarelor, implicați în persecuția opoziției ruși.

UPDATE ORA 17:00

Forțele aeriene ucrainene spun că se observă o încetinire a atacurilor rusești cu rachete, care au fost intense și persistente până în octombrie. Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, a declarat în cadrul unui briefing la Kiev: „Acum vedem un fel de liniște, nu se întâmplă mare lucru”.

Ihnat a spus că au avut loc în continuare „bombardamente și atacuri cu rachete asupra orașelor de pe linia frontului, cu artilerie cu rachete și sisteme antiaeriene S-300. Inamicul lansează acest tip de rachete pe o traiectorie balistică”.

UPDATE ORA 16:00

Comandamentul forțelor aeriene de la Kiev: Rusia a masat peste 750 de avioane și elicoptere pe aerodromurile din jurul Ucrainei

În total, există peste 750 de aeronave cu echipamente inamice pe aproape 40 de aerodromuri situate în jurul Ucrainei pe teritoriile Crimeei, Rusiei și Belarusului, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuri Ignat.

„Rusia folosește toate aerodromurile din Belarus fără excepție de care are nevoie și își plasează acolo echipamentul militar. Știm că sunt amplasate aeronavele MiG-31K, din cauza cărora sună alarme aeriene în țara noastră. Rusia aduce acolo și alte tipuri de echipamente de aviație: aeronave Su-30, Su-34, Su-35, precum și elicoptere K-52” , a spus Iuri Ignat.

„Numărul de aeronave care se află în jurul granițelor, la cele 40 de aerodromuri despre care am vorbit – din Republica Autonomă Crimeea, Rusia și Belarus – este mai mare de 750”, a precizat Iuri Ignat.

UPDATE ORA 15:00

Toate cele patru linii electrice din Herson au fost distruse de bombardamente. Se lucreză la refacerea lor

Toate măsurile posibile” sunt luate pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a orașului Herson, a declarat luni Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare regionale, potrivit CNN.

„Trebuie să înțelegem că toate cele patru linii electrice care au furnizat energie electrică regiunii Herson sunt distruse. În cooperare cu NPC Ukrenergo (compania națională de energie a Ucrainei), lucrăm la rezolvarea acestei probleme zi și noapte. Alimentarea va fi restabilită în viitorul apropiat” , a mai spus Ianușevici.

UPDATE ORA 14:00

Volodimir Zelenski a cântat imnul naţional la Herson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cântat imnul naţional la Herson, oraş eliberat în sudul Ucrainei, unde drapelul albastru şi galben a fost ridicat în cadrul unei ceremonii oficiale în faţa sediului administraţiei regionale, scrie BBC.

Potrivit unei înregistrări video postată pe Twitter de şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, Volodimir Zelenski poate fi văzut cu mâna în dreptul inimii, intonând în faţa militarilor şi localnicilor cuvintele imnului naţional: ,,Inamicii noştri vor pieri, ca roua la soare, şi noi, fraţilor, haideţi să guvernăm în ţara noastră!”

,,Este imposibil să ucizi Ucraina” , a declarat Zelenski.

,,Rusia a arătat lumii întregi că poate ucide. Dar noi toţi, forţele noastre armate, garda noastră naţională şi serviciile de informaţii am arătat că este imposibil să ucizi Ucraina” , a declarat Zelenski, citat într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene.


Ucraina anunță că 12 aşezări din Luhansk au fost eliberate de la începutul contraofensivei

Forțele ucrainene au recucerit 12 așezări din Luhansk de la declanșarea contraofensivei în septembrie, a declarat luni Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale, Ukrinform.

,,Avansul nu este ușor. Fiecare metru parcurs în regiunea Luhansk este o luptă continuă pentru Forțele Armate ale Ucrainei” , a declarat oficialul la televiziunea națională ucraineană.

Satul Makiivka a fost eliberat duminică, potrivit administrației militare regionale, iar forțele ucrainene au avansat în ultimele săptămâni spre drumul care leagă Svatove și Kreminna.

,,Există lupte grele în regiunea Luhansk în fiecare zi. Așezările recent eliberate sunt bombardate puternic. Ocupanții știu exact unde trag, pentru că au fost alungați din aceste așezări în urmă cu câteva zile și știu câți civili sunt acolo și unde sunt. De aceea încercăm să stabilim evacuarea” , a mai spus Haidai.

UPDATE ORA 13:00

Ursula von der Leyen: Războiul lui Putin aduce milioane de oameni în pragul foametei

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni, într-un mesaj pe Twitter, că blocul comunitar crește suma de bani pe care o oferă pentru sprijinirea securității alimentare, relatează The Guardian.

,,Războiul lui Putin aduce milioane de oameni în pragul foametei. UE continuă să sprijine securitatea alimentară la nivel mondial. Astăzi continuăm să creștem asistența alimentară cu 210 milioane de euro.

Acest lucru face ca investițiile noastre pentru consolidarea sistemelor alimentare să ajungă la aproape de 8 miliarde de euro până în 2024” , a anunțat șefa Executivului comunitar.

UPDATE ORA 12:00

Zelenski, în vizită în orașul Herson

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut luni, 14 noiembrie, o vizită neanunțată în orașul proaspăt eliberat Herson, din sudul țării, relatează New York Times.

„Venim, pas cu pas, în toată țara. Sunt fericit că suntem în Herson”, a spus Zelenski, adăugând că „suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”.

El a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.

Rusia a capturat regiunea Herson în luna martie, la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina. Săptămâna trecută, Kremlinul a ordonat retragerea forțelor sale în timp ce armata ucraineană a atacat orașul Herson.

Trupele ucrainene au intrat vineri, 11 noiembrie, în oraș, fiind întâmpinate cu bucurie de civili ieșiți de sub ocupația rusă.

UPDATE ORA 11:00

SUA vor sancționa rețeaua de achiziții militare care ajută Rusia

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor impune noi sancțiuni unei rețele transnaționale de persoane și companii care au lucrat pentru a procura tehnologii militare pentru Rusia, conform Reuters.

Yellen le-a spus jurnaliștilor, în marja summit-ului G20 din Bali, că sancțiunile vor viza 14 persoane și 28 de entități, dar a refuzat să precizeze de unde sunt acestea și care sunt tehnologiile vizate.

,,Acesta face parte din încercarea noastră de a perturba efortul de război al Rusiei și de a respinge echipamentul de care are nevoie prin sancțiuni și controale la export” , a explicat Janet Yellen.

Rusia a achiziționat drone din Iran care au fost folosite pentru a ataca orașele și infrastructura energetică din Ucraina.

Entitățile și industriile militare iraniene sunt deja vizate de sancțiuni americane din cauza programului de dezvoltare nucleară al Teheranului și nu este clar dacă vreuna dintre sancțiuni are legătură cu achizițiile de drone.

Yellen a mai spus că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina din punct de vedere financiar și economic.

UPDATE ORA 10:00

Oficial, invazia Ucrainei nu se află pe agenda clubului celor 20 mari economii ai cărui lideri se reunesc marţi şi miercuri pe insula indoneziană Bali.

Moscova a cerut G20 să se concentreze mai degrabă pe problemele economice şi financiare decât pe probleme politice şi de Securitate.

UPDATE ORA 09:00

Rusia se confruntă deja cu o lovitură de stat, susține analistul politic Kirill Rogov

Acesta își argumentează afirmația prin faptul că oficialii de rang înalt nu execută ordinele liderului de la Kremlin.

Rogov a menționat însă, că serviciul de securitate al lui Putin este foarte puternic, dar în final analistul consideră că va dispărea odată cu el.

În paralel, naționalistul de extremă dreapta, Aleksandr Dughin, a cerut îndepărtarea lui Vladimir Putin de la putere și chiar uciderea lui. 

UPDATE ORA 08:00

Patru răniți, după ce o mașină a fost aruncată în aer de o mină în Herson

O maşină cu patru civili a lovit o mină în satul Novoraisk din Herson, pe 13 noiembrie, declanșând o explozie, a anunțat șeful adjunct al Biroului președintelui, Kirilo Timoşenko, potrivit Kyiv Independent.

Patru persoane au fost rănite, iar printre ele se numără și un copil în vârstă de 11 ani, a precizat oficialul.

UPDATE ORA 07:00

Oprirea războiului din Ucraina este cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală, spune secretarul Trezoreriei SUA

,,Încetarea războiului dus de Rusia constituie un imperativ moral şi pur şi simplu cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală” , a declarat secretarul Trezoreriei SUE, Janet Yellen, în marja unei întrevederi cu omologul său francez Bruno Le Maire, scrie Le Parisien.

Declarația lui Yellen, un mesaj aparent adresat Rusiei, precizează AFP, are loc înainte de reuniunea G20, care începe în această săptămână pe insula Bali din Indonezia.

Războiul din Ucraina nu figurează, oficial, pe agenda G20, iar Rusia a cerut statelor membre să își îndrepte atenția mai degrabă asupra problemelor economice decât înspre cele politice și de securitate.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu va participa la summit-ul G20, însă va fi reprezentat de ministru de Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski: Anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atrocitățile comise de forțele de ocupație rusești în regiunea Herson nu sunt diferite de cele comise în alte teritorii ocupate din Ucraina.

„Anchetatorii au înregistrat peste 400 de crime de război ale ruşilor. Au fost găsite cadavrele civililor și militarilor care au fost uciși”, a spus preşedintele ucrainean, potrivit CNN.

Acesta a continuat: „Atrocitățile pe care armata rusă le-a lăsat în urmă în regiunea Herson sunt aceleași cu [atrocitățile comise] în alte părți ale țării noastre” .

Zelenski a mai spus că va fi asigurată „stabilizarea”, iar legea și ordinea vor reveni în 226 de localităţi din regiunea Herson, cu o populație totală de „peste 100.000 de persoane, începând de acum”.

UPDATE ORA 05:00

Avertismentul oficialililor din Herson: Armata rusă începe lupta cu civilii

În pofida revenirii controlului ucrainean, locuitorii ar trebui să stea departe de zonele recent eliberate, a scris duminică şeful administrației militare regionale din regiunea Herson, Yaroslav Ianușevici, într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

„Rămâne o probabilitate ridicată de bombardamente inamice pe malul drept (vestic) al râului Dnipro în regiunea Herson. Armata rusă, atunci când fuge, începe lupta cu civilii din lipsă de speranță.

Am văzut în mod repetat acest lucru în multe așezări eliberate” , a avertizat acesta. Liderii ucraineni spun că au reușit să reintroducă cu succes unele servicii esențiale în regiune.

„A fost deja posibilă restabilirea furnizării de gaze naturale pentru mai mult de 300 de locuitori din așezările eliberate din regiunea Herson” , a scris Ianușevici.

De asemenea, el a precizat că a fost restabilită conexiunea mobilă în orașul Herson.

„LTE de la Kyivstar (operatorul ucrainean de telefonie mobilă) funcționează deja în centrul orașului, în piața din apropierea Administrației Regionale de Stat” , a spus el.

Ianușevici a relatat că, în timpul ocupației rusești a orașului Herson, majoritatea farmaciilor au încetat să mai funcționeze. El a dat asigurări că „farmaciile își vor relua activitatea după deminarea teritoriilor” . Regiunea rămâne sub incidența legii marțiale, a precizat oficialul.

Autoritățile ucrainene au interzis transportul pe apă în regiune până la 19 noiembrie, spunând că este pentru protecția locuitorilor.

UPDATE ORA 04:00

Rusia își concentrează eforturile în regiunea Herson pe echiparea liniilor defensive

Trupele rusei își concentrează eforturile în regiunea Herson pe fortificarea apărării de-a lungul malului estic al râului Dnipro, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie CNN.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a mai spus că Rusia desfășoară atacuri în zonele Bakhmut, Avdiivka și Novopavlikvka, care se află toate în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Alte zone din est, precum Kupyansk și Lîman, sunt de asemenea lovite de artilerie, a precizat armata.

În ultima zi, trupele ruse au efectuat un atac cu rachete și șase lovituri aeriene și au efectuat peste 14 atacuri cu lansatoare multiple de rachete, potrivit raportului armatei ucrainene.

UPDATE ORA 03:00

Aproape 180 de localități din sudul Ucrainei au fost eliberate de armata ucraineană

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că, în perioada 7-13 noiembrie, trupele ucrainene au eliberat 179 de orașe și sate din sudul regiunilor Mykolaiv și Herson și 4.500 de kilometri pătrați din fostele teritorii ocupate de Rusia, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit raportului, Rusia continuă să bombardeze pozițiile unităților militare ucrainene și efectuează recunoașteri aeriene, „continuă să lovească infrastructura critică, precum și teritoriile regiunilor din spate” .

Trupele ucrainene au intrat în Herson pe 11 noiembrie, recucerind singura capitală regională pe care Rusia a reușit să o ocupe din 24 februarie.

UPDATE ORA 02:00

Putin anulează mobilizarea studenților în două regiuni anexate din Ucraina

Studenții din autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Luhansk nu vor mai fi chemați la serviciul militar rusesc, a declarat duminică un oficial de la Kremlin pentru presa de stat rusă, potrivit CNN.

Președintele rus Vladimir Putin a dat instrucțiuni pentru „demobilizarea” studenților și organizarea întoarcerii lor acasă, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pentru RIA Novosti.

Anunțul se referă la acei studenți care au fost mobilizați înainte ca republicile autoproclamate să fie anexate ilegal de Rusia, potrivit RIA. Peskov a adăugat că studenții vor fi acum trimiși acasă și își vor continua studiile.

UPDATE ORA 01:00

Un spital din regiunea Doneţk a fost bombardat de ruşi

Rusia a continuat să bombardeze duminică orașul ucrainean, Torețk, în regiunea estică Donețk, fiind sub unele dintre cele mai intense tiruri, a declarat șeful administrației militare regionale, potrivit CNN.

Şeful administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko, a declarat pe Telegram că un complex medical cu o clădire de maternitate și un sanatoriu a fost bombardat, dar nu s-au înregistrat victime.

Torețk se află aproximativ între orașul Donețk și Kramatorsk, la est de râul Nipru, într-una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia. Este o zonă în care s-au dat unele dintre cele mai brutale lupte din timpul războiului, conform sursei citate.

Potrivit unei echipe CNN aflată la fața locului, spitalul a fost lovit și săptămâna precedentă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sfidător, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va reconstrui infrastructura din Herson după ce trupele rusești au atacat un baraj, înainte de a fugi, unii îmbrăcați în civili. În timp ce soldații ucraineni erau întâmpinați de mulțimi bucuroase în orașul Herson, Zelenski a declarat că autoritățile vor restaura tot ceea ce a fost deteriorat” de forțele Kremlinului în timpul ocupației lor de nouă luni.

El le-a spus oamenilor din orașele și satele aflate încă sub ocupație: Noi nu uităm pe nimeni – nu vom lăsa pe nimeni.”

Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, a declarat că Rusia eșuează dramatic” în războiul său împotriva Ucrainei. El a spus: Asistăm la un eșec continuu al Rusiei. Am văzut asta de la început. Rusia a vrut să cucerească orașele, a eșuat. Rusia a vrut să subjuge Ucraina, a eșuat, și eșuează dramatic. Rusia a vrut să slăbească NATO, iar NATO este și mai puternică. Dacă ne rezumăm la lupta tactică, vedem un succes continuu al Ucrainei.”

Armata în retragere a lui Vladimir Putin a fost condamnată pentru atacul nesăbuit” asupra unui baraj de lângă Herson, pe fondul temerilor că ar putea deteriora cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Trupele rusești au detonat explozibili la un pod care trece de-a lungul părții superioare a barajului Nova Kakhovka. Experții avertizează că, dacă barajul ar fi distrus, ar goli rezervorul care furnizează apă de răcire pentru centrala Zaporojie și ar inunda sute de mii de case.

Oficialii ucraineni au avertizat că războiul nu s-a terminat”, în timp ce sărbătorile pentru recucerirea Hersonului continuă în toată țara, singura capitală regională ocupată de la invazia din februarie. Dar, în ciuda loviturii date ambițiilor Moscovei, oficialii rămân prudenți.