• Polonia este mai mult decât hotărâtă” să trimită tancuri de luptă occidentale în Ucraina, indiferent dacă alte țări se vor alătura sau nu acestui proiect.
  • Zbigniew Rau fusese întrebat dacă Polonia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și dacă există alte state din UE” care să se alăture Poloniei.
  • El a declarat luni că rămâne de stabilit” dacă și alte țări se vor alătura Poloniei pentru a trimite tancuri de luptă occidentale în Ucraina.

ORA 24:00

Pentagonul va crește de șase ori producția de obuze de 155 mm pentru Ucraina – New York Times

Astfel, producția americană de obuze de artilerie de 155 mm va crește la 90.000 pe lună în decurs de doi ani.

Acest lucru va fi făcut pentru a compensa deficitul cauzat de războiul din Ucraina și pentru a crea rezerve pentru viitor.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

ORA 23:00

TELECOMUNICAȚII: TRUPHONE, DEȚINUTĂ DE OLIGARHI RUȘI, CUMPĂRATĂ DE INVESTITORI EUROPENI

Operatorul britanic de rețele mobile virtuale Truphone, deținut de mai mulți oligarhi ruși care fac obiectul unor sancțiuni occidentale, printre care Roman Abramovici, a anunțat marți că a fost cumpărat de investitori europeni.

Antreprenorul german de tehnologie Hakan Koc și investitorul cu sediul în Elveția Pyrros Koussios, un fost director de telecomunicații, au ,,finalizat, cu efect imediat, achiziția Truphone” , a anunțat compania într-un comunicat, potrivit TF1.

Achiziția, care a fost finalizată pentru 1 liră sterlină, potrivit mai multor ziare britanice, a fost aprobată la sfârșitul anului 2022 de către guvernul britanic, în conformitate cu Legea privind autorizarea investițiilor și securitatea națională, se arată în comunicat. Oficiul pentru aplicarea sancțiunilor financiare (Office for the Enforcement of Financial Sanctions – OFSI, parte a Trezoreriei britanice) a aprobat, de asemenea, acordul.

ORA 22:00

DOI BRITANICI UCIȘI ÎN SOLEDAR

Doi britanici care se ofereau voluntari în Ucraina au fost uciși în timp ce încercau o evacuare medicală” din orașul Soledar, scena unor confruntări intense între forțele ruse și ucrainene, a anunțat marți familia unuia dintre ei.

Cu mare tristețe anunțăm că iubita noastră Chrissy a fost ucisă alături de colegul ei Andrew Bagshaw în timp ce încerca o evacuare umanitară din Soledar, în estul Ucrainei” , a declarat familia lui Christopher Parry într-un comunicat emis de Ministerul britanic de Externe.

Christopher Parry, în vârstă de 28 de ani, și Andrew Bagshaw, în vârstă de 48 de ani, care locuiau în Noua Zeelandă înainte de război, potrivit presei neozeelandeze, erau dați dispăruți de mai multe săptămâni, iar liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat pe 11 ianuarie că luptătorii săi au găsit cadavrul unuia dintre ei în Soledar.

ORA 21:00

ZELENSKY: SPORTIVII RUȘI NU AR TREBUI SĂ PARTICIPE LA JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS DIN 2024

Sportivilor ruși nu ar trebui să li se permită să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, i-a cerut marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski omologului său francez Emmanuel Macron, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 11 luni.

,,Am insistat în mod special ca sportivii ruși să nu aibă un loc la Jocurile Olimpice de la Paris” , a scris Zelenski pe Telegram după o convorbire telefonică cu liderul francez.

NATO : SUEDIA VREA SĂ REVINĂ LA DIALOG CU TURCIA

Suedia dorește să revină la ,,dialog” cu Turcia pentru a permite aderarea ,,vitală” a țării nordice la NATO, a declarat marți premierul său, după ce negocierile cu Ankara au fost întrerupte de manifestații anti-turce în Suedia, inclusiv de incendierea unui Coran.

,,Vreau să reiau un dialog de lucru cu Turcia” , a declarat Ulf Kristersson într-o conferință de presă, criticând ,,provocatorii” care încearcă să destabilizeze oferta suedeză și făcând apel la ,,calm” în fața unei situații ,,grave”.

,,Mesajul nostru este că vrem să facem apel la calm, să facem apel la rațiune, astfel încât să ne putem întoarce la o discuție între Suedia, Finlanda și Turcia, astfel încât să putem vorbi despre aderarea noastră comună la NATO” , a declarat el după deteriorarea rapidă a perspectivelor de aderare a țării sale la NATO.

ORA 20:00

După luni de dezbateri, cancelarul german Olaf Scholz a decis în cele din urmă să livreze tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, a relatat marți ziarul german Der Spiegel, citând surse neidentificate. Decizia vine în contextul în care Berlinul se confruntă cu o presiune sporită din partea unora dintre aliații săi.

WSJ: SUA intenționează să trimita tancuri M1 Abrams Ucrainei dupa ce se va coordona cu Germania

Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut săptămâna aceasta, scrie, marţi, citând surse, The Wall Street Journal.

Anunţul ar face parte dintr-o înţelegere diplomatică mai largă cu Germania, prin care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea mai multor tancuri fabricate în Germania de către Polonia şi alte naţiuni. Acest compromis ar rezolva un dezacord transatlantic cu privire la tancuri care ameninţa să deschidă o falie în rândul aliaţilor, pe măsură ce războiul se apropie de sfârşitul primului său an.

Schimbarea poziţiei SUA vine în urma unei convorbiri telefonice care a avut loc la 17 ianuarie între preşedintele Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze posibilitatea de a furniza tancurile Abrams, deşi Pentagonul nu este de acord. Un oficial german de rang înalt a declarat pentru WSJ că această problemă a făcut obiectul unor negocieri intense între Washington şi Berlin, timp de mai bine de o săptămână, şi că părea să fie pe cale de rezolvare.

Oficialii militari americani au susţinut public că tancurile Abrams necesită un volum substanţial de instruire şi sprijin logistic şi, prin urmare, nu sunt adecvate pentru acest moment al conflictului.

Această decizie vine la mai puţin de o săptămână de la întâlnirea unor oficiali din domeniul apărării din peste 50 de ţări şi organizaţii la baza Ramstein din Germania, atunci când SUA şi aliaţii săi nu au reuşit să convingă Germania să permită altor state să trimită tancurile Leopard de fabricaţie germană.

Deşi anterior Pentagonul a exclus furnizarea de tancuri M1 Abrams Ucrainei, spunând că acestea sunt prea complicate pentru ucraineni pentru a le întreţine şi opera, oficialii Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au fost mai deschişi la idee, pentru a ieşi din blocajul diplomatic cu Germania, scrie The Wall Street Journal.

Unii congremeni democraţi apropiaţi de Casa Albă, precum senatorul Chris Coons din Delaware, au cerut, de asemenea, să fie furnizate câteva trancuri Abrams, menţionează publicaţia americană.

Nu s-au găsit echipamente militare în centralele nucleare ucrainene, spune AIEA

O inspecție a centralelor nucleare ucrainene nu a găsit niciun echipament militar, respingând o afirmație anterioară a Rusiei, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, Parlamentului European.

Dl Grossi le-a spus oficialilor că agenția sa a stabilit o prezență permanentă la toate instalațiile nucleare ucrainene și că a ordonat inspecții astăzi pentru a stabili dacă vreuna dintre ele conținea echipament militar.

El a spus, de asemenea, că aceasta este a doua oară când AIEA a reușit să „desfiinteze acuzațiile de lucruri ilegale și lucruri foarte periculoase care au loc în aceste unități”.

„Rezultatul acelor inspecții a fost negativ” , a spus el.

Pentru context : Ieri, serviciul rus de informații externe (SVR) a acuzat Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident în centrale nucleare din întreaga țară.

Agenția rusă de spionaj nu a oferit nicio dovadă pentru afirmație.

Un comunicat al SVR a spus că lansatoare de rachete HIMARS, sisteme de apărare aeriană și muniție de artilerie furnizate de SUA au fost livrate centralei nucleare Rivne din nord-vestul Ucrainei.

Cu toate acestea, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Volodomir Zelenski, a spus că țara sa nu a folosit niciodată centrale nucleare pentru a depozita arme.

ORA 19:00

FINLANDA PROPUNE ANTRENAREA ARMATEI UCRAINENE

Președintele finlandez, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, a sugerat marți despre capacitățile extinse ale țării sale ar putea fi folosite pentru a instrui soldații ucraineni cu privire la tancul de luptă Leopard 2, pe care Ucraina a cerut insistent mai multor țări europene să îl furnizeze, inclusiv Germaniei.

În cadrul discuțiilor în curs de desfășurare în Europa privind trimiterea de tancuri din mai multe țări, „există mai multe posibilități privind rolul Finlandei” , a declarat președintele Sauli Niinistö în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, promițând că Helsinki va fi constructiv”.

Am vorbit despre crearea unei platforme separate pentru a întări Ucraina cu blindate, inclusiv tancuri. Sunt foarte fericit că Finlanda își va ocupa locul potrivit în cadrul acesteia” , a declarat șeful statului ucrainean.

ORA 18:00

Germania va acorda Poloniei aprobarea de a trimite tancuri în Ucraina – raport

Germania va acorda Poloniei săptămâna aceasta aprobarea de a trimite tancuri în Ucraina, potrivit Bloomberg News.

Se așteaptă ca liderii țării să acorde Poloniei aprobarea pentru reexportarea tancurilor sale Leopard 2 de fabricație germană, au declarat persoane familiare cu chestiunea pentru presa americană.

Am raportat în această dimineață că Polonia cere Germaniei să-și aprobe planurile de a trimite tancurile de luptă în Ucraina.

Varșovia are nevoie de permisiunea Berlinului, deoarece tancurile sunt fabricate german și nu pot fi exportate.

Deși Germania a devenit unul dintre principalii furnizori de arme ai Ucrainei, alți aliați occidentali – în special Polonia și țările baltice de pe flancul estic al NATO, care se simt amenințate de Rusia – au arătat nerăbdare față de încetineala percepută a cancelarului Olaf Scholz de a acționa.

ORA 17:00

Zelenski face curățenie la vârful guvernului pe fondul unui scandal de corupție

În ciuda războiului, scandalurile de corupție pătează puterea din Ucraina. Mai mulți oficiali au fost destituiți marți din funcții. Aceste cazuri afectează și mai mult reputația țării.

ORA 16:00

Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate, potrivit Le Point.

Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Polonia a anunţat că intenţionează să-şi trimită tancurile de fabricaţie germană în Ucraina, dar Berlinul nu a spus că va face la fel.

Moscova a criticat în mod repetat livrările de arme occidentale către Ucraina ca o escaladare a războiului.

ORA 15.00

O alertă de raid aerian a fost declarată în toată Ucraina.

BBC relatează că un grup de monitorizare care acoperă Belarus a raportat decolarea unui avion de vânătoare în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord.

ORA 14.00

Germania se va ocupa urgent de cererea de tancuri a Poloniei

Berlinul va examina și va lua o decizie cu privire la cererea Poloniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina cu urgența necesară, a confirmat un purtător de cuvânt.

Marți, un reprezentant al guvernului german a declarat jurnaliștilor: „Vom trata cererea cu urgența necesară”, relatează Agenția France Presse.

Conform normelor germane privind controlul armelor de război, țările care folosesc armament fabricat în Germania trebuie să ceară permisiunea Berlinului dacă doresc să transfere echipamentul militar către o terță parte.

ORA 13.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este încrezător că alianța va găsi o soluție în curând, a declarat acesta după ce s-a întâlnit marți cu ministrul german al apărării. În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm Ucrainei sisteme mai grele și mai avansate și trebuie să o facem mai repede”, a declarat Stoltenberg.

ORA 12.00

Alți doi viceminiștri demisionează în plin scandal de corupție în guvernul ucrainean

Doi viceminiștri au demisionat marți din Ministerul ucrainean al Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor, pe fondul unei ieșiri mai largi a înalților funcționari din guvern, care a fost implicat într-un scandal de corupție după demiterea deputatului pentru infrastructură Vasyl Lozinskyi.

Reuters relatează că Viaceslav Negoda și Ivan Lukerya au confirmat amândoi aceste mutări pe paginile lor de Facebook. Până în prezent, astăzi, consilierul prezidențial Kyrylo Tymoshenko și ministrul adjunct al apărării Vyacheslav Shapovalov au demisionat, iar un adjunct din cadrul biroului procurorului general a fost demis.

ORA 11.00

Cinci guvernatori regionali au fost demiși în Ucraina – rapoarte

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne relatează pe Telegram că șefii administrației din cinci dintre regiunile Ucrainei au fost demiși, numind Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumîi și Herson ca fiind regiunile afectate.

ORA 10.00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a postat pe Telegram o serie de imagini care, potrivit lui, arată pagubele din Kostyantynivka în urma unui atac rusesc.

ORA 09.00

Liderul belarus, Alexander Lukașenko, a declarat marți că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu țara sa, a relatat agenția de presă de stat Belta.

Reuters relatează că Lukașenko a fost citat că ar fi dezvăluit presupusa ofertă la o reuniune a oficialilor guvernamentali și a forțelor de ordine, la care a acuzat, de asemenea, Occidentul că înarmează militanți din Ucraina care ar putea destabiliza situația din Belarus.

ORA 08.00

Decizia finală dacă Germania va trimite tancuri Leopard în Ucraina sau va permite altor țări să facă acest lucru va fi luată la cancelaria de la Berlin, a declarat marți un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

ORA 07.00

Forțele rusești au bombardat 9 comunități din regiunea Sumy: Bilopolska, Seredino-Budska, Znob-Novgorodska, Yunakivska, Putivlska, Krasnopilska, Myropilska, Vorozhbyanska și Esmanska. O clădire de apartamente a fost avariată în Vorozhbyanska.

În comunitatea Esmanska, o femeie a fost ucisă, alți trei membri ai familiei au fost răniți, – a raportat șeful administrației regionale

ORA 06.00

Generalul-colonel Serghei Kuzovlev a devenit noul comandant al Districtului Militar Sudic al Rusiei, iar generalul-locotenent Evgeniy Nikiforov a devenit noul comandant al Districtului Militar de Vest.

ORA 05.00

Zelenski semnalează mai multe schimbări în combaterea corupției

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se efectuează schimbări de personal la nivel superior și inferior, în urma celor mai importante acuzații de corupție de la invazia Rusiei, care amenință să diminueze entuziasmul occidental față de guvernul de la Kiev, relatează Reuters.

Rapoartele privind un nou scandal în Ucraina, care are o lungă istorie de guvernare șubredă, vin în contextul în care țările europene se ceartă în legătură cu oferirea la Kiev a tancurilor Leopard 2 de fabricație germană – calul de bătaie al armatelor din întreaga Europă, de care Ucraina spune că are nevoie pentru a străpunge liniile rusești și pentru a recuceri teritoriul.

ORA 04.00

18 persoane rănite în urma atacului cu rachete de la sfârșitul săptămânii trecute asupra unei clădiri înalte din Dnipro rămân în spital, inclusiv un copil.

ORA 03.00

Cel mai înalt oficial instalat de Moscova în părțile ocupate de Rusia în regiunea Donețk din estul Ucrainei a declarat duminică seara târziu că a vizitat orașul Soledar, pe care Rusia susține că l-a capturat la începutul acestei luni. Denis Pușilin a publicat o scurtă înregistrare video pe aplicația de mesagerie Telegram care îl arată conducând și mergând printre zone dezolante și clădiri distruse.

ORA 02.00

Dmitro Zhyvytskyi, guvernatorul orașului Sumîi din nord-estul Ucrainei, a declarat că o clădire de apartamente și infrastructura feroviară au fost lovite de focul rusesc în Vorozhba. Nu au existat detalii despre victime.

ORA 01.00

Agenția de știri de stat rusă Tass relatează că forțele ruse susțin că au distrus un mare depozit de muniție ucrainean în regiunea Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Polonia este mai mult decât hotărâtă” să trimită tancuri de luptă occidentale în Ucraina, indiferent dacă alte țări se vor alătura sau nu acestui proiect, a declarat luni seară la Bruxelles ministrul polonez de externe.

Cu siguranță, vom trimite aceste tancuri”, a declarat Zbigniew Rau jurnaliștilor după o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană.

Rau fusese întrebat dacă Polonia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și dacă există alte state din UE” care să se alăture Poloniei. Ministrul de externe a declarat că indiferent de deciziile altor țări, suntem mai mult decât hotărâți, așa cum am promis părții ucrainene, să trimitem tancurile”.

Acest lucru părea să contrazică o declarație făcută mai devreme luni de premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care a spus că o condiție” pentru Polonia era adunarea unei mici coaliții” de state dispuse să trimită tancuri de luptă în Ucraina, scrie CNN.

Rau a declarat luni că rămâne de stabilit” dacă și alte țări se vor alătura Poloniei pentru a trimite tancuri de luptă occidentale în Ucraina și că există negocieri în curs de desfășurare”.