• Casa Albă a respins pretenția Chinei de a avea o poziție imparțială în războiul din Ucraina, în urma summitului dintre Vladimir Putin și Xi Jinping de la Moscova.
  • Putin nu are o mulțime de prieteni pe scena internațională, spune Casa Albă.
  • Oficialii americani încă digeră limbajul declarației comune publicate în urma întâlnirii Xi-Putin, dar Kirby a declarat că nu există prea mult optimism la concluziile summitului.

UPDATE ORA 23:00

Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească pentru a sprijini Ucraina într-un război de lungă durată

Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina și, prin urmare, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru o lungă perioadă de timp, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu pentru The Guardian, publicat miercuri.

Jens Stoltenberg a spus că președintele rus este angajat într-un „război de uzură” și a spus că dorește ca membrii NATO să fie de acord ca să cheltuiască 2% din PIB, la următorul summit al alianței, în capitala Lituaniei, Vilnius.

Luptele acerbe, centrate în prezent la Bahmut, demonstrează că Rusia este dispusă „să mai arunce mii și mii de soldați, să facă multe victime pentru câștiguri minime”, a mai spus șeful NATO.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

UPDATE ORA 22:00

Crește numărul de morți în urma atacului cu drone din Kiev

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac cu drone ruse în regiunea Kiev, a anunțat miercuri serviciul de stat de urgență al Ucrainei într-un comunicat, citat de CNN. „Până la ora 18:00, 8 persoane au murit, 7 persoane au fost rănite și 1 persoană a fost salvată” , se arată în comunicat.

„Este posibil ca patru persoane să se afle sub dărâmături”, au mai spus oficialii ucraineni.

UPDATE ORA 21:00

Zelenski promite un răspuns la fiecare atac al Rusiei

După mai multe atacuri care s-au soldat cu cel puțin opt morți în Ucraina, Volodimir Zelenski a promis că va răspunde în această seară la ,,fiecare atac” al Rusiei.

Noaptea trecută, un atac cu dronă asupra unei școli din regiunea Kiev a ucis cel puțin șapte persoane. Mai devreme în cursul zilei, o persoană a fost ucisă și zeci de persoane au fost rănite în Zaporojie, în urma unui atac asupra unei clădiri rezidențiale.

,,Vom răspunde cu siguranță ocupantului, la toate atacurile asupra orașelor noastre (…). Toate loviturile rusești vor primi un răspuns militar, politic și juridic” , a dat asigurări președintele ucrainean în discursul său zilnic, după o deplasare în apropiere de Bahmut, pe linia frontului, și apoi la Harkov (nord-est).

UPDATE ORA 20:00

Prințul William se află în Polonia pentru a susține ajutorul acordat Ucrainei

Prințul William a vizitat miercuri Polonia pentru a susține sprijinul acordat de Marea Britanie acestei țări aflate în prima linie a ajutorului acordat Ucrainei și refugiaților din războiul condus de Rusia.

Moștenitorul tronului s-a întâlnit cu trupele britanice și poloneze în Rzeszow, un oraș de 200.000 de locuitori din sud-estul țării, care a devenit un centru logistic pentru transporturile de ajutoare militare și umanitare către Ucraina.

Situat la doar 65 de kilometri de granița cu Ucraina, Rzeszow este, de asemenea, un punct cheie de tranzit pentru refugiați.

William intenționează să viziteze un centru din Varșovia care găzduiește aproximativ 300 de persoane sosite recent din Ucraina.

Joi, el urmează să se întâlnească cu președintele Andrzej Duda și să discute cu tineri ucraineni care lucrează și studiază în Polonia.

UPDATE ORA 19:00

Două treimi dintre europeni sunt în favoarea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de Fundația Bertelsmann, 65% dintre europeni sunt în favoarea unei eventuale integrări a Ucrainei în Uniune și 61% sunt de acord ca cei 27 să îi furnizeze arme, scrie Le Monde

În plus, 67% favorizează o dependență mai mică de energia rusă, chiar dacă aceasta duce la tarife mai mari. Sondajul, realizat în rândul a 13.000 de persoane, este al patrulea al Fundației Bertelsmann pe acest subiect.
Pe partea ucraineană, 87% din populație dorește aderarea la UE, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie de Rating Group.

• Proporția susținătorilor livrărilor de arme în Ucraina variază de la 47% în Italia la 86% în Polonia (Germania 59%, Belgia 60%, Spania, 64%, Franța 65% și Olanda 67%). În Italia doar 47% susțin livrările de arme în Ucraina, conform sondajului.

• Sprijinul pentru independenţa energetica se stabilizează la 67% pe după ce în toamna 2022 a scăzut ușor. Sprijinul variază de la 59% în Oland la 75% in Polonia ( Germania 64%, Spania 67%, Belgia 68%,Franța 69%)

• Sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE rămâne ridicat cu 65% dintre europeni care l-au aprobat în decembrie 2022. Sprijinul pentru aderare variaza între 54% în Germania și 81% în Polonia (Belgia 59%, Franța și Olanda, 61% și Italia 67%.) În Spania și Polonia sprijinul pentru aderarea Ucrainei este de 80%, respectiv 81%, cel mai înalt nivel.

UPDATE ORA 18:00

Maia Sandu a promulgat legea prin care limba română devine limba oficială în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat legea privind redenumirea limbii moldovenești de stat în limba română.

Sunt necesare 411 miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina

Ucraina va avea nevoie de 411 miliarde de dolari pentru redresarea și reconstrucția ei după primul an al conflictului provocat de invazia rusă, lansat la 24 februarie 2022, potrivit unei estimări publicate miercuri de Banca Mondială (BM), ONU, Uniunea Europeană și guvernul ucrainean, scrie Radio France International. 

În timp ce luptele continuă, aceste organizații și instituții anticipează o nevoie imediată de 14 miliarde de dolari în acest an, pentru a face „investiții critice și prioritare” pentru a începe reconstrucția.

UPDATE ORA 17:00

Zelenski vizitează prima linie de front lângă Bahmut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri prima linie în zona Bakhmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, a anunțat serviciul său de presă, scrie Le Figaro

„Regiunea Donețk. Pozițiile de front ale armatei ucrainene în direcția Bakhmut. Onorat să fim acolo astăzi și să ne decorăm eroii ” , a spus Zelenski într-un mesaj pe Telegram, postând un videoclip al acestei călătorii.

Călătoria are loc în timp ce separatiștii pro-ruși care luptă alături de armata rusă spun că orașul este „aproape înconjurat ”.

În aceste imagini, îl vedem într-un hangar fără echipament de protecție, dar însoțit de gărzi de corp puternic înarmate, care înmânează decorații soldaților, care sunt și ei înarmați și în echipament de luptă. „Sunt onorat să-i decorez pe cei mai buni dintre eroii noștri, să vă strâng mâna și să vă mulțumesc pentru apărarea statului și a suveranității noastre  ”, a spus Volodymyr Zelenski armatei.

UPDATE ORA 16.00

Zelenski vizitează prima linie lângă Bahmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat poziții militare din prima linie în apropierea orașului asediat din estul Bakhmut, potrivit unui comunicat al biroului său.

În timpul vizitei sale, Zelenski „a auzit „rapoarte despre situația operațională și cursul ostilităților în prima linie”, se arată în comunicat. De asemenea, el a fost fotografiat întâlnindu-se cu militari ucraineni și a păstrat un moment de reculegere în memoria celor căzuți în război.

UPDATE ORA 15.00

Comitetul Internațional al Crucii Roșii și-a spus că este „profund îngrijorat” de situația din Bahmut și de comunitățile din apropiere din jurul liniei frontului din estul Ucrainei și de „suferința civilă profundă cauzată de ostilitățile militare constante”.

Personalul CICR a oferit asistență umanitară Kostiantynivka, Chasiv Yar și Selydove, aproape de linia frontului, unde au spus că amploarea distrugerii a fost evidentă.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele armate din est au primit aproximativ 400 de echipamente militare moderne în ultimul an, inclusiv avioane SU-57 şi sisteme de rachete antiaeriene.

Capacitățile militare ale districtului militar de est au „crescut semnificativ”, a spus Shoigu, liderului armatei țării sale. El a mai spus că modernizarea sistemului de apărare aeriană al Rusiei va fi finalizată în acest an.

În ceea ce privește Ucraina, Șoigu a spus că forțele aerospațiale ruse au distrus până acum peste 20.000 de instalații militare ucrainene de la începutul a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.

UPDATE ORA 13.00

Rusia a desfășurat sisteme de rachete de apărare de coastă în Paramushir, una dintre insulele Kurile din Pacificul de nord, a anunțat ministrul apărării, Serghei Şoigu.

Japonia revendică insulele Kurile din sud, deținute de ruși, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord, un rând teritorial care datează de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când trupele sovietice le-au capturat din Japonia. Japonia nu revendică Paramushir.

Desfășurarea de către Moscova a unei diviziuni a sistemelor sale de apărare de coastă Bastion la Paramushir face parte dintr-o întărire mai largă a apărării rusești în vastele sale regiuni din estul îndepărtat, a declarat astăzi Reuters pe Shoigu.

UPDATE ORA 12.00

Asaltul rusesc asupra lui Bahmut ar putea pierde din avânt, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie
Informațiile militare britanice au declarat miercuri că există posibilitatea ca asaltul rusesc asupra orașului Bahmut să-și piardă impulsul limitat pe care l-a obținut.

Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că „unele unități ale Ministerului Apărării din Rusia au fost realocate în alte sectoare”, a scris Ministerul Apărării pe Twitter într-un buletin regulat. Forțele ucrainene au respins marți încercările Rusiei de a avansa în centrul micului oraș din estul Bahmut.

UPDATE ORA 11.00

Suspilne, radiodifuzorul de stat al Ucrainei, relatează că una dintre persoanele care au murit în urma grevei de la Rzhyshchiv peste noapte a fost „un șofer de ambulanță care a venit la apel”. Afirmația nu a fost verificată independent.

UPDATE ORA 10.00

SUA s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere de două treimi după ce Bratislava a trimis Ucrainei avioanele sale de luptă MiG-29 retrase, a declarat miercuri ministrul apărării, Jaroslav Nad.

Nad a spus că guvernul său trebuie să aprobe acordul în baza căruia va plăti 340 de milioane de dolari (277 de milioane de lire sterline) pentru un pachet în valoare de mai mult de 1 miliard de dolari.

Reuters raportează că Nad a postat pe Facebook că acordul a fost oferit în cadrul programului de finanțare militară străină a SUA.

UPDATE ORA 09.00

Trei au murit în loviturile cu drone din timpul nopții în regiunea Kiev

Trei persoane au fost ucise și alte șapte rănite în loviturile cu drone ruse din timpul nopții în regiunea Kiev, au declarat oficialii ucraineni miercuri dimineață.

Administrația militară regională de la Kiev a raportat pe canalul său Telegram că un „obiect civil” a fost avariat și că salvatorii lucrau la fața locului.

Reuters relatează că armata ucraineană a anunțat că a doborât 16 din cele 21 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate în Ucraina peste noapte de Rusia.

UPDATE ORA 08.00

Serviciile de urgență din Ucraina au publicat imagini de la locul loviturii cu drone de la Rzhyshchiv, care a ucis trei persoane și a lăsat șapte, inclusiv un copil, rănit. S-a raportat că „două cămine și o unitate de învățământ” au fost lovite.

UPDATE ORA 07.00

Marea Britanie respinge „dezinformarea” lui Putin din cauza muniției din rezervoarele cu uraniu sărăcit

Marea Britanie l-a acuzat pe Vladimir Putin că a provocat dezinformare deliberată, după ce a susținut că Regatul Unit furnizează Ucrainei „arme cu o componentă nucleară”.

În urma discuțiilor de la Moscova cu președintele Chinei Xi Jinping, Putin a spus că Rusia va „răspunde în consecință” dacă Marea Britanie trimite muniție pentru rezervoarele cu uraniu sărăcit guvernului de la Kiev.

UPDATE ORA 06.00

Putin nu are o mulțime de prieteni pe scena internațională, spune Casa Albă

Casa Albă a spus că Vladimir Putin chiar are nevoie și dorește sprijinul omologului său chinez deoarece nu are mulți aliați internaționali.

„În președintele Xi, președintele Putin vede aici un potențial susținător. Acesta este un om care nu are o mulțime de prieteni pe scena internațională; le pot număra pe o mână în mare parte. Și chiar are nevoie și își dorește sprijinul președintelui Xi pentru ceea ce încearcă să facă, pentru că trece prin inventar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

UPDATE ORA 05.00

SUA anunță sancțiuni împotriva rețelei de achiziții de drone din Iran

Statele Unite au anunțat marți că impun o nouă rundă de sancțiuni firmelor iraniene și persoanelor acuzate de achiziționarea de echipamente utilizate pentru dronele iraniene.

Biroul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei a coordonat cu FBI pentru a desemna patru firme și trei persoane din Iran și Turcia pentru că ar fi cumpărat echipamente, inclusiv motoare fabricate în Europa, pentru a fi utilizate pentru programele de drone și arme ale Iranului.

UPDATE ORA 04.00

Moment dramatic, un avion de luptă rusesc „interceptează două bombardiere nucleare americane deasupra Mării Baltice”

Rusia a susținut că a dus unul dintre avioanele sale de luptă pentru a intercepta o pereche de bombardiere nucleare americane deasupra Mării Baltice.

Ministerul rus al Apărării a publicat marți filmarea, despre care a susținut că au fost capturate luni de la un Su-45 rus. A spus că avionul său de luptă a întâlnit bombardiere strategice B-52 care zburau spre granița cu Rusia, dar că s-a întors la bază după ce s-au îndepărtat.

UPDATE ORA 03.00

China ar trebui să îndemne ca încetarea invaziei Ucrainei să fie constructivă, spune Casa Albă

Președintele chinez Xi Jinping ar trebui să îndemne Rusia să pună capăt invaziei Ucrainei dacă Beijingul dorește să joace un rol constructiv pentru națiunea europeană asediată de mai bine de un an, a spus Casa Albă.

Sugerând că o modalitate de a opri ostilitățile din Ucraina este retragerea trupelor ruse din națiunea lovită de război, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe a spus că „în scurt timp, Putin ar putea opri bombardarea spitalelor, ar putea opri bombardarea școlilor”.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina marchează un an de la prima victorie în invazia rusă, spune Zelenski

Volodimir Zelenski a aplaudat aniversarea unui an de la prima victorie a Ucrainei la Kiev.

„Ucraina a început să marcheze prima aniversare a primelor bătălii victorioase ale războiului pe scară largă – bătăliile din nordul țării noastre care l-au făcut pe ocupant să fugă”, a spus Zelenski aseară.

El a adăugat: „Pe 21 martie anul trecut, bătălia de la Moshchun, un mic sat din regiunea Kiev, s-a încheiat și a fost primul pas major al țării noastre către victoria în acest război”.

UPDATE ORA 01.00

„Semne” că Putin a cerut arme letale din China, spune șeful NATO

China pare să analizeze livrările de arme către Rusia, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin la Moscova despre planul de pace al Beijingului pentru Ucraina.

„Nu am văzut nicio dovadă că China livrează Rusiei arme letale, dar am văzut câteva semne că aceasta a fost o cerere din partea Rusiei și că aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, dl Stoltenberg. a spus reporterilor de la Bruxelles.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Casa Albă a respins pretenția Chinei de a avea o poziție imparțială în războiul din Ucraina, în urma summitului dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping de la Moscova.

„Nu cred că puteți considera în mod rezonabil că, China este imparțială în vreun fel”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Anterior, Xi a declarat că Beijingul a avut o poziție imparțială în acest război, după discuții îndelungate cu Putin la Moscova. Statele Unite au avut o viziune sceptică asupra summitului, în special în ceea ce privește obiectivul declarat al Chinei de a acționa ca pacificator. Kirby a declarat că, dacă China ar dori să joace un rol constructiv, și-ar folosi influența pentru a îndemna Rusia să pună capăt războiului.

Biden dorește să mențină deschise liniile de comunicare cu China” și va vorbi cu Xi la momentul potrivit”, a declarat Kirby.

Oficialii americani încă digeră limbajul declarației comune publicate în urma întâlnirii Xi-Putin, dar Kirby a declarat că nu există prea mult optimism la concluziile summitului.

Nu am văzut nimic din ceea ce au spus, care să ne dea speranța că acest război se va încheia în curând”, a spus el.

Citește și