LIVE UPDATE. A treizeci și treia zi de invazie. ONU a desemnat un oficial care să aranjeze posibile acorduri pentru o încetare a focului în Ucraina

UPDATE 23:00

ONU cere Rusiei și Ucrainei să investigheze înregistrările video cu prizonieri de război maltratați

Organizația Națiunilor Unite a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei să lanseze o investigație după ce au apărut videoclipuri cu prizonieri de război (POW) care ar fi fost maltratați, informează CNN.

Am văzut înregistrări video de ambele părți cu prizonieri de război ucraineni care au fost luați de partea rusă și prizonieri de război ruși care au fost luați de partea ucraineană”, a declarat luni, în cadrul unui briefing, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner.

Duminică, a apărut o înregistrare video care arată ceea ce par a fi soldați ucraineni împușcând în genunchi bărbați care se pare că sunt prizonieri ruși, în timpul unei operațiuni în regiunea Harkov.

În timpul videoclipului de aproape șase minute, soldații sunt auziți spunând că au capturat un grup de recunoaștere rusesc care opera din Olkhovka, o așezare din Harkov, care se află la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia.

În timpul înregistrării video, un grup de soldați ruși poate fi văzut întins la pământ, cu cel puțin două picioare ale soldaților sângerând puternic. Un bărbat este auzit strigând în limba rusă „piciorul meu, piciorul meu”.

Într-un interviu postat duminică pe YouTube, consilierul prezidențial ucrainean de rang înalt, Oleksiy Arestovych, a subliniat că guvernul ucrainean ia acest lucru foarte în serios și va efectua o „anchetă imediată” cu privire la videoclipul în cauză.

ONU se află încă „în procesul de verificare a întregului material care a fost emis”, a declarat luni Bogner, adăugând că acesta „ridică serioase îngrijorări”.

Facem apel la autoritățile din ambele părți să facă investigații complete ale acuzațiilor care sunt ridicate de aceste videoclipuri. Este important ca aceste tipuri de videoclipuri și ca orice rele tratamente care ar putea avea loc să fie oprite imedia„, a declarat Bogner, adăugând că ONU speră că aceste investigații vor asigura că orice făptaș va fi „tras la răspundere”.

Ea a reamintit ambelor țări obligațiile care le revin în temeiul dreptului umanitar internațional și al dreptului internațional al drepturilor omului de a trata prizonierii de război cu omenie și de a se asigura că aceștia „nu sunt expuși curiozității publice și că sunt tratați cu demnitate”.

UPDATE 22:00

În seara zilei de 28 martie, ocupanții au lansat o lovitură cu rachete asupra unui depozit de petrol din regiunea Rivne.
Acest lucru a fost declarat de șeful administrației militare din Rivne Vitali Koval.

Inamicul a lansat o lovitură cu rachete asupra regiunii Rivne. Acesta este din nou un depozit de petrol. La fața locului au ajuns SES și laboratorul de chimie”, a declarat Vitali Koval.

El a subliniat că alarma aeriană în zonă, de la ora 21:17, continuă.

Nu au fost raportate victime până acum.

„Reamintim, pe 27 martie, ocupanții au lovit cu rachete un depozit de petrol din regiunea Volyn. Înainte de asta, au tras cu rachete în depozitele de petrol din Lvov și Dubno (tot în regiunea Rivne)”, a informat șeful OVA Vitali Koval.

UPDATE 21:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va avea o scurtă întâlnire cu reprezentanții Ucrainei și Rusiei în cadrul următoarei runde de discuții dintre aceștia, la Istanbul, pe 29 martie.


Zelenski a dsicutat cu oficiali ai Italiei, Germaniei, Marii Britanii, Azerbaijanului și Canadei

În cadrul mai multor postări publicate luni seară pe Twitter, președintele Zelenski a anunțat despre discuțiile purtate în cursul zilei cu prim-ministrul italian premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz, președintele Azerbaijanului Ilham Aliyev, precum și cu premierul canadian Justin Trudeau.

„Am discutat cu Justin Trudeau despre cooperarea în domeniul apărării și presiunea sancțiunilor asupra Rusiei. Am informat cu privire la crimele Rusiei și la cursul procesului de negociere. Sunt recunoscător pentru disponibilitatea de a lua în considerare o asistență macrofinanciară suplimentară pentru Ucraina”, a anunțat președintele Ucrainei pe Twitter.

Sunt în contact permanent cu Boris Johnson. Am vorbit despre situația umanitară critică din orașele blocate, am împărtășit informații despre discuțiile de pace. Am discutat despre consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei și despre cooperarea în domeniul apărării între Ucraina și Marea Britanie”, a scris Zelenski pe Twitter.

Am purtat discuții cu președintele Azerbaijanului. Am informat cu privire la noile lovituri asupra populației civile. S-a discutat despre necesitatea urgentă a coridoarelor verzi. Am mulțumit pentru ajutorul umanitar și disponibilitatea de a furniza combustibil pentru semănături”, a scris, luni seară, Volodimir Zelenski pe Twitter.

Discuții cu cancelarul Olaf Scholz despre cursul procesului de negociere. Am informat cu privire la progresele înregistrate în contracararea agresiunii și a crimelor Federației Ruse. Mi-am exprimat recunoștința pentru ajutorul oferit de Germania. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue, sancțiunile trebuie să fie intensificate”, a transmis Zelenski, luni seară, într-un tweet.

Continuarea dialogului cu premierul Mario Draghi. Am discutat despre cursul de contracarare a agresiunii Rusiei. Am mulțumit pentru sprijinul important în domeniul apărării și domeniul umanitar. În Ucraina oamenii își vor aminti acest lucru. Apreciem disponibilitatea Italiei de a se alătura creării unui sistem de garanții de securitate pentru Ucraina”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.


Zelenski: „Ucraina va câștiga cu siguranță. Este doar o chestiune de timp”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va câștiga războiul, acest fapt fiind doar o chestiune de timp, potrivit unui interviu acordat de către acesta publicației „The Economist”.

Ucraina va câștiga cu siguranță. Este doar o chestiune de timp. Într-un interviu pentru «The Economist», am vorbit cu sinceritate și în detaliu despre sprijinul necesar din partea Occidentului, a NATO și despre moralul incredibil al ucrainenilor.

UPDATE 20:00

Comisia Europeană (CE) a cerut țărilor UE să elimine „pașapoartele de aur” din cauza războiului din Ucraina.

Aceste pașapoarte fac referire la numele dat programelor naționale de vânzare a cetățeniei către marii investitori.

Este posibil ca unii cetățeni ruși sau belaruși care se află sub incidența sancțiunilor sau care au oferit un sprijin substanțial pentru războiul din Ucraina să fi obținut cetățenia UE sau un acces privilegiat în UE în cadrul acestor sisteme, inclusiv pentru libera circulație în spațiul Schengen”, a precizat CE.

Bulgaria, Malta și Cipru s-au angajat să elimine pașapoartele de aur.


ONU a desemnat un oficial care să aranjeze „imediat” posibile acorduri pentru o încetare a focului în Ucraina cu autoritățile ucrainene și ruse, a anunțat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Sarcina îi revine lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență.

O încetare a ostilităților va permite livrarea ajutorului umanitar esențial și va permite civililor să se deplaseze în siguranță. Aceasta va salva vieți, va preveni suferința și va proteja civilii. Sper că o încetare a focului va contribui, de asemenea, la abordarea consecințelor globale ale acestui război, care riscă să agraveze criza profundă a foametei în multe țări în curs de dezvoltare, care deja nu dispun de spațiu fiscal pentru a investi în redresarea lor în urma pandemiei și care se confruntă acum cu o creștere vertiginoasă a costurilor alimentelor și energiei”, a declarat Guterres.

Guterres a declarat că speră ca Griffiths să poată călători atât la Moscova, cât și la Kiev cât mai curând posibil pentru a începe discuțiile cu părțile implicate.

Secretarul general a mai spus că în prezent în Ucraina lucrează peste 1.000 de angajați ai ONU, care lucrează în opt centre umanitare din Dnipro, Vinnytsia, Lviv, Uzhorod, Chernivitzi, Mukachevo, Luhansk și Donețk.

Soluția la această tragedie umanitară nu este umanitară. Este politică”, a declarat Guterres, declarând ulterior reporterilor că el crede că războiul biologic, chimic va fi și trebuie să fie evitat.

UPDATE 19:00

Armata ucraineană a doborât un avion rusesc și o dronă în regiunea Harkov. Acesta este cel de-al 124-lea avion rusesc doborât în ​​Ucraina de la începutul războiului, conform numărării oficiale ucrainene, conform The Kyiv Independent.

Localitatea Bîșiv a fost distrusă complet de ruși

Bîșiv, o mică așezare, situată la 35 de kilometri de Kiev și aflată în calea forțelor ruse care încearcă să avanseze spre capitală, a fost distrusă complet de ruși. 

UPDATE 18:00

Biden propune, prin bugetul SUA, 6,9 miliarde de dolari în ajutarea NATO şi un miliard în ajutarea Ucrainei

Preşedintele american, Joe Biden, propune, în proiectul bugetului Statelor Unite, alocarea sumei de 6,9 miliarde de dolari Iniţiativei Europene de Disuasiune a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ”luptei îmopotriva agresiunii ruse” şi un miliard de dolari în plus, destinat Ucrainei, relatează AFP.

”Îndemn la o continuare a intestiţiilor pentru a răspunde cu forţă agresiunii (preşedintelui rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei prin susţinerea de către Statele Unite a nevoilor economice, umanitare şi de securitate ale Ucrainei”, subliniază, citat într-un comunicat, Joe Biden.


Aproape 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol de la începutul asedierii oraşului ucrainean de către armata rusă, anunţă luni un purtător de cuvânt al primăriei, relatează AFP.

Potrvit altor date, difuzate de către Primăria din Mariupol, 90% dintre clădirile din Mariupol au fost avariate, iar alte 40% au fost distruse.

UPDATE 17:00

Lavrov: Există oportunităţi pentru un acord, pentru că partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, luni, că vede posibil un acord între Rusia şi Ucraina pentru a se pune capăt campaniei militare ruse din această ţară, întrucât – consideră el – se pare că Occidentul e mai dispus să-şi recunoască greşelile, informează EFE.


„În orice caz, văd că există oportunităţi pentru un acord, întrucât partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani, deşi poate nu o vor spune cu voce tare, din motive de înţeles”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru mass-media sârbe, notează Agerpres. 

Germania interzice folosirea literei „Z” pentru sprijinirea războiului din Ucraina

Germania a transmis că persoanele care afișează litera „Z” pentru a-și arăta sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina ar putea fi urmărite penal, informează The Guardian. 


“Litera Z ca atare nu este, desigur, interzisă, dar utilizarea ei poate constitui, în cazuri individuale, o susținere a războiului de agresiune rus”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german.

Rusia pregăteşte restricţionarea accesului pe teritoriul său pentru cetăţenii unor state “neprietene”, anunță Lavrov 

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a anunţat, luni, că este în pregătire un decret prezidenţial vizând restricţionarea accesului pe teritoriul Rusiei pentru cetăţenii unor state responsabile de acţiuni “inamicale”, în plin val de sancţiuni contra Moscovei în urma ofensivei sale în Ucraina, transmite AFP, conform Agerpres.

“Un proiect de decret prezidenţial este în pregătire pentru introducerea de măsuri de represalii în ce priveşte vizele, în legătură cu acţiunile inamicale ale mai multor guverne străine”, a afirmat Lavrov cu ocazia unei reuniuni a partidului aflat la putere, Rusia Unită.

Proiectul prevede “o serie întreagă de restricţii” pentru intrarea în Rusia, a indicat ministrul, fără a preciza ce ţări şi ce fel de persoane vor fi supuse acestor măsuri.


Primarul din Irpin anunță că orașul a fost eliberat, transmite Nexta.  

UPDATE ORA 16:00

ARMENIA AJUTĂ RUSIA. Armenia a predat un ajutor militar Rusiei. Ar putea însemna implicarea în agresiunea împotriva Ucrainei. Armenia a trimis Rusiei patru avioane de luptă împreună cu piloți pentru a fi folosite în războiul dintre Rusia și Ucraina, a anunțat presa turcă.

Guvernul ucrainean este gata să ofere întreaga indemnizație în ruble acelor militari care se vor preda ZSU, împreună cu echipamentul și muniția. „Suntem gata să oferim 100.000 de ruble în alimente oricărui soldat rus care acceptă oferta noastră și este de acord să se predea la ZSU cu armuri și echipament”, a declarat instituția financiară de stat.

UPDATE ORA 15:00

POET DESPRE SITUAȚIA DIN UCRAINA. Poetul ucrainean Serhiy Zhadan a intrat sub focul inamicului. „A fost prins un pic sub tir. Toți sunt în viață, toți sunt sănătoși. Patru parohii, rachete, cel mai probabil. Bărbații se plimbă pe stradă sorbind bere (de unde au luat-o?), nici măcar nu se uită înapoi la explozii, deși a căzut destul de aproape. Aveți grijă, dragi frați și surori”, a scris el.

CORIDOARE UMANITARE. Trupele ruse încearcă să creeze un „coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare pe fondul luptei continue în suburbiile Kievului – adjunctul ministrului apărării al Ucrainei Anna Malyar. „Inamicul este foarte dur. Dar trebuie să fim sinceri: inamicul încă nu încetează să încerce să captureze Kievul. Pentru că a lua Kievul, de fapt, înseamnă a lua Ucraina. Deci acesta este scopul lor.”

CLĂDIRI DISTRUSE ÎN UCRAINA.

În Harkov, 1.410 clădiri au fost distruse ca urmare a bombardamentelor forțelor de ocupație, a anunțat Igor Terejov. Dintre acestea, 1.177 erau clădiri rezidențiale.

De asemenea, armata agresorului a distrus clădirile:

UPDATE ORA 14:00

Rusia a distrus aproape 1.200 de clădiri înalte, 53 de grădinițe, 69 de școli și 15 spitale în Harkov. Potrivit primarului Igor Terekhov, un total de 1.410 de cladiri au fost distruse până în prezent.

UPDATE ORA 13:00

La Duma de Stat a fost depus un proiect de lege care modifică definiția compatrioților din străinătate în legislația rusă. Se propune recunoașterea ca atare doar a celor care vorbesc limba rusă.

MARIUPOL CERE AJUTOR. Primarul Mariupol Vadim Boychenko a afirmat necesitatea unei evacuări complete a orașului. „Conform estimărilor noastre, aproximativ 160.000 de oameni sunt în Mariupol, unde este imposibil să trăiești pentru că nu există nimic: fără apă, fără lumină, fără căldură, fără comunicare”, a spus Boycenko la teleton

Un tren suplimentar gratuit va pleca din Lvov către Republica Cehă. „Trenul Mostyska II-Bohumin va pleca din gara Mostyska pe 30 martie la 15:15 și va ajunge la Bohumin la 22:36”, a informat Ukrzaliznytsia.

Din surse apropiate anturajul liderului cecen, există informații că Ramzan Kadyrov se află la Mariupol și conduce personal operațiunea specială.

UPDATE ORA 12:00

Centrul Cernigăului după bombardamentele necontenite. Orașul a rămas de multe zile fără lumină, apă și încălzire.

DISCUȚII ÎN ISTANBUL. Partea ucraineană a confirmat că discuțiile de la Istanbul vor începe marți, 29 martie. „Suntem încă pe drum. Din cauza dificultăților logistice, se așteaptă să ajungem destul de târziu, probabil foarte târziu. Ei, delegația rusă, au zburat și ei în urmă cu jumătate de oră, vor ajunge undeva pe la 21, așa că am decis ca mâine la ora 10 sa începem negocierile”, a declarat pentru Interfax-Ucraina reprezentantul delegației ucrainene David Arahamiya.

UPDATE ORA 11:00

O parte din regiunea Kiev este din nou fără curent din cauza deteriorării liniilor electrice din suburbii, ca urmare a ostilităților, transmite Administrația de Stat a orașului Kiev. Electricitatea nu este disponibilă pentru 82.000 de cetateti din Belichi, Borshchagovka, Vinogradar, Munții Vântului și Pușcha-Vodița.

UPDATE 10:00

SITUAȚIA CORIDOARELOR UMANITARE. Astăzi, din motive de securitate, nu vor exista coridoare umanitare în Ucraina, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk. „Serviciile noastre de informații au raportat posibile atacuri ale ocupanților rusi pe rutele coridoarelor umanitare. Prin urmare, din motive de siguranță publică, nu deschidem coridoare umanitare astăzi”.

Informații transmise de Ministerul Apărării al Federației Ruse:

UPDATE ORA 09:00

În viitorul apropiat, numărul loviturilor cu rachete asupra orașelor ucrainene va crește, a spus consilierul ministrului de interne Vadim Denisenko. Potrivit acestuia, armata rusă și-a schimbat strategia și va distruge infrastructura critică. În ultimele două zile 4 depozite de petrol din Ucraina au fost distruse de atacuri cu rachete: lângă Kiev, la Lviv, Lutsk și Dubno.

BILANȚ REFUGIAȚI. Peste 3,8 milioane de oameni au părăsit Ucraina – potrivit ONU. În plus, alte 13 milioane de ucraineni nu pot părăsi zona de război.

UPDATE ORA 08:00

Raport decese ale civililor. 1119 civili au fost victimele armatei ruse de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Alți 1.790 au fost răniți, transmit reprezentanții ONU. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, 143 de copii au murit și alți 216 au fost răniți. Acest lucru a fost anunțat de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, pe Telegram.

Declarații Scholz. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut mai multe declarații cu privire la situația din Ucraina la postul de televiziune german ARD:

UPDATE ORA 07:00

Moment de reculegere pentru Ucraina la gala premiilor Oscar

Participanții la gala premiilor Oscar au ținut un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

În timpul celor treizeci de secunde de tăcere, pe ecran au apărut slide-uri care spuneau: „Am dori să păstrăm un moment de reculegere pentru a ne arăta sprijinul față de poporul ucrainean care se confruntă, în prezent, cu invazia, conflictul și prejudecățile în interiorul propriilor granițe. În timp ce filmul este o cale importantă pentru noi de a ne exprima umanitatea în vremuri de conflict, realitatea este că milioane de familii din Ucraina au nevoie de hrană, îngrijire medicală, apă curată și servicii de urgență.

„Resursele sunt puține, iar noi, în mod colectiv, în calitate de comunitate globală, putem face mai mult. Vă cerem să sprijiniți Ucraina în orice mod vă este posibil #standwithukraine.”

Vedetele și-au arătat susținerea pentru poporul ucrainean și pe covorul roșu, unde Jason Momoa a purtat o batistă în culorile steagului ucrainean, iar Jamie Lee Curtis a ținut o panglică pe care scrie „cu refugiații”.

Cea de-a nouăzeci și patra ediție a Premiilor Oscar a avut loc duminică.

Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari

Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste șaizeci și trei de miliarde de dolari la nivelul infrastructurii, potrivit unei noi estimări a Institutului de Economie din Kiev. Potrivit estimării, care a calculat impactul economic al invaziei Rusiei în Ucraina până la douăzeci și patru martie, cel puțin 4.431 de clădiri rezidențiale au fost avariate, distruse sau confiscate, alături de nouăzeci și două de fabrici și depozite și trei sute șaptezeci și opt de școli.

În plus, 12 aeroporturi au fost distruse, avariate sau capturate, precum și șapte centrale termice sau hidroelectrice.

UPDATE ORA 06:00

Ucraina promite o „anchetă imediată” după apariția unei înregistrări video

O înregistrare video de aproape șase minute arată ceea ce par a fi soldați ucraineni care împușcă bărbați în genunchi, care par a fi prizonieri ruși în timpul unei operațiuni în regiunea Harkov.

Întrebat despre acest videoclip, un consilier prezidențial de rang înalt, Oleksiy Arestovych, a declarat: „Guvernul ia acest lucru foarte în serios și va exista o anchetă imediată. Suntem o armată europeană și nu ne batem joc de prizonierii noștri. Dacă se dovedește că acest lucru este real, este un comportament absolut inacceptabil”.

CNN nu prezintă înregistrarea video.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski afirmă că Ucraina este pregătită să accepte un statut neutru și non-nuclear

„Ucraina este pregătită să accepte un statut de neutralitate ca parte a unui acord de pace cu Rusia”, a declarat, duminică, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski într-un interviu acordat jurnaliștilor independenți ruși.

„Garanții de securitate și statutul neutru, nenuclear al statului nostru. Suntem pregătiți să acceptăm acest lucru. Acesta este cel mai important punct”, a declarat Zelenski.

Zelenski le-a spus jurnaliștilor că „acesta a fost primul punct de principiu pentru Federația Rusă. Și, din câte îmi amintesc, au început războiul din această cauză”.

„Orice acord va trebui să fie supus poporului ucrainean în cadrul unui referendum”, a spus el. Zelenski a subliniat, încă o dată, dorința sa de a ajunge la un acord de pace concret.

„Așadar, această clauză este o clauză de garanție de securitate pentru Ucraina. Mă interesează să mă asigur că nu este doar o altă bucată de hârtie.” a adăugat Zelensky. „Deci suntem interesați ca acea hârtie să se transforme într-un tratat serios care să fie semnat”.

Zelenksy a mai spus că „problemele din Donbas și Crimeea trebuie să fie discutate și rezolvate” în cadrul negocierilor de pace.

UPDATE ORA 04:00

Jurnaliștii ruși au găsit o modalitate de a relata din afara țării

Rețeaua de știri independentă din Rusia, „TV Rain”, și-a închis operațiunile de la Moscova, la începutul lunii martie.

Decizia a fost luată ca urmare a legii „Fake News” pe care Kremlinul a adoptat-o și care a trasformat în infracțiune raportarea adevărului despre războiul din Ucraina. Corespondentul Ekaterina Kotrikadze și redactorul-șef al „TV Rain”, Tykhon Dzyadko, au fugit la Istanbul, apoi în Georgia, țara vecină a Rusiei, declarând că nu se lasă descurajați.

„Riscați până la 15 ani de închisoare dacă numiți acest război un război, dacă îl citați pe președintele Zelenksi”, a declarat, duminică, Kotrikadze în cadrul emisiunii „Reliable Sources” de la CNN.

„În acest moment, conținutul TV Rain se găsește, în principal, pe canalul său YouTube. În ciuda eforturilor guvernului de a controla accesul la informații, transmisiunile în direct ale TV Rain sunt vizionate de mulți ruși.”, declarat Dzyadko.

UPDATE ORA 03:00

Anonymous a spart compania de televiziune și radio de stat din întreaga Rusie

Ministru francez: aproximativ 30.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Franța

„Numărul refugiaților ucraineni care au ajuns în Franța a ajuns la aproximativ 30.000”, potrivit ministrului locuinței, Emmanuelle Wargon.

Vorbind, duminică, pentru postul francez de televiziune „Franceinfo”, Wargon a declarat că aproximativ jumătate dintre refugiați trec prin Franța spre Spania și Portugalia, dar Franța se pregătește să găzduiască mai mulți refugiați.

„Obiectivul nostru este de a putea găzdui în jur de 100.000 de persoane cât mai repede posibil”, a declarat Wargon.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski: pacea și restabilirea vieții normale sunt obiective „evidente” în noile discuții cu Rusia

Pacea și restabilirea unei vieți normale sunt obiectivele „evidente” ale Ucrainei, în contextul în care țara intră, săptămâna viitoare, într-o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a declarat, duminică, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că, în contextul în care o nouă rundă de negocieri față în față va începe, marți, la Istanbul, Ucraina caută pacea „fără întârziere”.

„Prioritățile noastre în cadrul negocierilor sunt cunoscute”, a spus Zelenski. „Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt dincolo de orice îndoială. Garanțiile efective de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii. Scopul nostru este evident: pacea și restabilirea vieții normale în statul nostru natal cât mai curând posibil.”

În timpul unei convorbiri telefonice, de duminică, cu președintele rus, Vladimir Putin, președintele turc, Tayyip Erdogan, a subliniat necesitatea încetării focului în Ucraina „și a păcii între Rusia și Ucraina cât mai curând posibil”, potrivit președinției turce.

UPDATE ORA 01:00

Biden le-a spus reporterilor că nu a cerut schimbarea regimului rusesc

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, duminică, reporterilor că nu a făcut apel la schimbarea regimului din Rusia în comentariile sale neoficiale din ziua precedentă.

„Nu”, a spus Biden, ca răspuns la o întrebare strigată de un reporter din grupul de presă care îl întreba dacă a cerut schimbarea regimului.

Întrebarea a pornit de la comentariul lui Biden, de sâmbătă, la finalul unui discurs ținut în fața Castelului Regal din Varșovia, Polonia.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus Biden despre președintele rus, Vladimir Putin.

Alți oficiali ai administrației Biden au încercat să revină și să clarifice comentariul lui Biden.

„Ideea președintelui a fost că nu i se poate permite lui Putin să își exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a declarat un oficial de la Casa Albă. „El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”.

Oficial ucrainean: atacurile cu rachete continuă pe întreg teritoriul Ucrainei

Forțele rusești au continuat, duminică seara, atacurile cu rachete în Ucraina, potrivit lui Mihail Podoliak, consilier al președintelui, Volodimir Zelenski.

Acesta a menționat orașele Luțk, Harkov, Zhytomyr și Rivne într-o postare pe Twitter.

„Tot mai multe rachete în fiecare zi. Mariupol sub bombardamentul ‘covorului’”, a spus el.

„Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului”, a mai spus el.

Explozie puternică auzită la Kiev

O explozie puternică urmată de sirene au fost auzite la Kiev, luni dimineață, potrivit echipelor CNN aflate la fața locului.

UPDATE ORA 00:00

Germania se opune trimiterii unui contingent NATO de menținere a păcii în Ucraina.

„Nu vom opera acolo în sfera militară, chiar dacă numim trupe de menținere a păcii”, a spus el la postul de televiziune ARD. „Nu vom căuta o zonă de excludere a zborului acolo”, a adăugat Scholz.

Totodată, cancelarul a spus că face „totul pentru a ajuta Ucraina”. Potrivit acestuia, acum „instrumentul principal sunt sancțiunile” din Occident împotriva Rusiei.

„Germania va reduce dependența de resursele energetice din Federația Rusă, dar un embargo puternic ar putea avea un impact negativ asupra pieței muncii”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Cancelarul german, Olaf Scholz, comentând cuvintele lui Biden, a spus că NATO nu are niciun obiectiv să îl răstoarne pe Vladimir Putin.

Exit mobile version