• Trei persoane au fost ucise într-un atac separat cu rachete în orașul Odesa din Ucraina, în cursul nopții trecute.
  • Există cel puțin 13 victime în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa în această seară, potrivit guvernatorului regional Oleg Kiper.
  • Guvernatorul regional Oleg Kiper a îndemnat locuitorii din oraș și din regiunea mai largă să rămână în siguranță.

UPDATE 21:00

UPDATE 21:00

Forțele ruse au bombardat joi seară satul Memrik, din regiunea Donețk, iar în urma atacului, două persoane au murit, inclusiv un copil de 12 ani, a anunțat șeful administrației militare regionale Donețk, Vadim Filashkin, pe canalul său Telegram.

UPDATE 20:00

Numărul copiilor răniți în atacul rusesc din orașul Derhaci, regiunea Harkov, a crescut la opt, toți fiind într-un club sportiv în momentul atacului, a anunțat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale Harkov, într-o postare pe Telegram, relatează Ukrinform.

UPDATE 18:00

Cel puțin șase copii și un adult au fost răniți după ce bombe ghidate rusești au lovit regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Bombele au lovit infrastructura civilă și case private, rănind cel puțin șase copii și un adult, au declarat oficialii locali.

Casele și infrastructura civilă din orașul Derhachi – un loc frecvent al loviturilor aeriene rusești – au fost avariate din cauza grevei.

„Doi dintre copii au suferit răni ușoare la nivelul membrelor și patru – răni moderate”, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov pe Telegram.

Harkov, care se află la aproximativ 30 km de granița cu Rusia, și regiunea înconjurătoare au fost mult timp vizate de atacurile rusești, dar loviturile au devenit mai intense în ultimele luni, lovind infrastructura civilă și energetică.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civilii.

UPDATE 17:00

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina dacă trupele ruse trec în prima linie.

Președintele a spus că ar fi, de asemenea, o posibilitate dacă Ucraina apelează la guvernul francez pentru ajutor – dar a subliniat că în prezent nu există un consens între Ucraina și Franța în această problemă.

Vorbind cu The Economist, dl Macron a spus: „Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina. Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa”.

El a numit Rusia „o amenințare la adresa securității europenilor”, iar Franța va trebui „în orice caz” să își pună întrebarea trimiterii trupelor sale dacă vor continua cu o nouă ofensivă.

Este a doua oară când dl Macron discută despre trimiterea de trupe în Ucraina, după ce a spus „nu putem exclude nimic”, într-o întâlnire a țărilor partenere de la Kiev în februarie.

UPDATE 16:00

În acest weekend (duminică, 5 mai) ucrainenii vor sărbători Paștele.

Ca parte a sărbătorii religioase, prăjiturile de Paște vor fi trimise trupelor din prima linie.

Unii soldați ucraineni au participat la o slujbă la Kiev, unde toate prăjiturile au fost binecuvântate de clerici înainte de a fi trimise la cei care luptau.

UPDATE 15:00

Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed și peste 3.200 de bombe ghidate pentru a ataca Ucraina în aprilie, potrivit lui Volodymyr Zelenskyy.

Pe Telegram, Zelenskyy a declarat că orașele și comunitățile din întreaga țară „suferă în fiecare zi și în fiecare noapte din cauza acestei terori deliberate și josnice”.

El a adăugat că doar „forța apărării aeriene a Ucrainei, forța soldaților care țin linia frontului și forța unității lumii” pot opri agresiunea rusă.

UPDATE 14:00

Departe de Rusia și Ucraina, în Georgia au avut loc proteste violente din cauza așa-numitei „legi rusești”.

Poliția a folosit arme cu electroșocuri și a tras cu gaze lacrimogene în timp ce protestatarii se adunau pe străzile capitalei Tbilisi.

Proiectul de lege privind „agenții străini” ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină.

Criticii georgieni spun că proiectul de lege este inspirat din legile utilizate pentru a suprima disidența în Rusia.

În ciuda acestui fapt, parlamentul țării a trecut proiectul de lege în a doua lectură ieri după-amiază, declanșând cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de până acum.

UPDATE 13:00

Ministerul rus al Apărării a afirmat că trupele au preluat controlul asupra satului Berdychi din estul Ucrainei, a anunțat agenția rusă de presă Interfax.

Berdychi se află în regiunea Donestk din Ucraina, la aproximativ 15 km de Avdiivka, despre care am relatat anterior că a respins 39 de atacuri rusești în ultima zi.

Rusia a concentrat bombardamentele în alte zone din est, precum Chasiv Yar și Bakhmut.

UPDATE 12:00

Kremlinul a negat acuzațiile aduse de SUA, potrivit cărora Rusia a încălcat un tratat internațional prin folosirea armelor chimice în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia a desfășurat agentul de sufocare cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și a folosit agenți de combatere a revoltelor „ca metodă de război”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat astăzi că acuzațiile sunt „nefondate” și că Moscova rămâne obligată să respecte obligațiile care îi revin în cadrul tratatului care interzice armele chimice.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cloropicrina este un iritant „cu caracteristicile unui gaz lacrimogen” – a fost interzisă pentru uz militar încă din Primul Război Mondial.

UPDATE 11:00

Ucraina lucrează la șapte noi acorduri bilaterale, inclusiv cu SUA, a declarat Volodymyr Zelenskyy.

În discursul său de aseară, președintele a declarat că lucrează cu o echipă la „detaliile specifice” ale documentelor și a precizat că unele texte preliminare au fost deja finalizate.

Din ianuarie, Kievul a semnat deja acorduri cu Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda și Letonia.

Acordurile au scopul de a oferi sprijin și asigurări de securitate Ucrainei în timp ce așteaptă aderarea la NATO, a declarat dl Zelenskyy.

„Evident, orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială”, a spus el în discursul său.

UPDATE 10:00

Într-o singură zi, pe linia frontului, au avut loc 121 de lupte, potrivit Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei.

Rusia a lansat în total cinci rachete, 63 de lovituri aeriene și 72 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă pe 1 mai, vizând poziții ale trupelor ucrainene și diverse așezări, a precizat forța într-un comunicat pe Facebook.

Aceasta a precizat că trupele ucrainene au respins aproximativ 59 de atacuri rusești în regiunea estică Donețk – 39 în direcția Avdiivka, iar 20 spre Bakhmut.

UPDATE 9:00

O rachetă balistică rusă a lovit un depozit poștal din portul ucrainean și a rănit 14 persoane.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a declarat că aceasta a declanșat și un incendiu de proporții.

Kiper, care a scris pe Telegram, a declarat că unul dintre răniți a avut nevoie de ingrijiri medicale.

UPDATE 8:00

Atacurile cu drone au avariat peste noapte infrastructura energetică din regiunile rusești, potrivit unor oficiali.

În Smolensk, în vestul Rusiei, guvernatorul Vasily Anokhin a declarat pe Telegram că dronele au „atacat” zona.

„Inamicul a încercat să provoace daune unei instalații civile de infrastructură energetică. Nu s-au înregistrat victime. Serviciile de urgență și de aplicare a legii se află la fața locului”, a precizat el.

El nu a precizat ce instalații anume au fost vizate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un incendiu de proporții a izbucnit în orașul portuar ucrainean Odesa după un atac cu rachete, potrivit presei locale.

Imagini neverificate care circulă pe rețelele de socializare arată flăcări la locul unde s-a raportat lovitura și coloane mari de fum care se îndreaptă spre cer. Aceasta survine după un atac rusesc asupra unei instituții de învățământ din oraș, luni, care a ucis cel puțin cinci persoane și a rănit alte 32.

Trei persoane au fost ucise într-un atac separat cu rachete în Odesa, în cursul nopții trecute.

Există cel puțin 13 victime în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa în această seară, potrivit guvernatorului regional Oleg Kiper. Acesta nu a precizat dacă victimele au fost ucise sau au fost rănite.

Într-o postare pe Telegram, dl Kiper a raportat un „incendiu puternic în punctul de impact”. El a precizat că au fost folosite rachete balistice pentru a ținti orașul.

Guvernatorul regional Oleg Kiper raportează că o alarmă aeriană sună în Odesa după atacul cu rachete din această seară. El a îndemnat locuitorii din oraș și din regiunea mai largă să rămână în siguranță într-o postare pe Telegram.

Citește și