• Ucraina a declanșat un incendiu în apropierea unui depozit de petrol din Luhansk.
  • Canalele Telegram au declarat că depozitul din orașul Rovenky a fost lovit.
  • Forțele rusești sunt „stăpânite” și nu au mai avansat, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

UPDATE ORA 22.00 – O persoană a fost ucisă și 29 rănite în urma unui bombardament la Belgorod

UPDATE ORA 20.00 – Forțele de apărare ucrainene au stabilizat situația în nordul regiunii Harkov

Forțele de apărare ucrainene au stabilizat situația în nordul regiunii Harkov, zona gri/zona de ocupație rusă nu s-a extins.

UPDATE ORA 18.00 – Forțele rusești sunt „stăpânite” și nu au mai avansat, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene

Rusia afirmă că trupele sale au cucerit cinci sate, iar guvernatorul regiunii Harkov spune că încearcă să cucerească și mai multe, în timp ce luptele acerbe continuă. Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din est, insistă că trupele Moscovei sunt ținute în acele sate.

„Inamicul este stăpânit în zona gri și nu se extinde”, a declarat el într-un interviu pentru televiziunea ucraineană, potrivit Kiev Independent.

Recomandări

ZID LA GRANIȚA CU SUDUL
A MURIT DONALD SUTHERLAND
FICO CERE REFORME ÎN MEDIA SLOVACĂ
ROMÂNIA TRIMITE PATRIOT ÎN UCRAINA
CIUCĂ ȘI CIOLACU NU DECID PREZIDENȚIALELE
ÎN VOGUE LA 102 ANI

Așa-numita „zonă gri” se referă la satele Borysivka, Ohirtseve, Pylna și Strilecha, toate aflate direct la granița cu regiunea rusă Belgorod.

UPDATE ORA 17.00 – Mai multe vagoane cisternă ale unui tren de marfă au deraiat în stația Kuberle din regiunea Rostov

Mai multe vagoane cisternă ale unui tren de marfă au deraiat în stația Kuberle din regiunea Rostov. Incendiul de la locul urgenței a fost deja stins.

UPDATE ORA 15:30 – Forțele rusești sunt „stăpânite” și nu au mai avansat, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene

Rusia afirmă că trupele sale au cucerit cinci sate, iar guvernatorul regiunii Harkov spune că încearcă să cucerească și mai multe, în timp ce luptele acerbe continuă.

Dar Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din est, insistă că trupele Moscovei sunt ținute în acele sate. „Inamicul este stăpânit în zona gri și nu se extinde”, a declarat el într-un interviu pentru televiziunea ucraineană, potrivit Kiev Independent.

Așa-numita „zonă gri” se referă la satele Borysivka, Ohirtseve, Pylna și Strilecha, toate aflate direct la granița cu regiunea rusă Belgorod. Oficialii ruși au declarat că au capturat și un alt sat, Pletenivka.

După cum am raportat anterior, guvernatorul din Harkov spune că luptele sunt în curs de desfășurare în toate satele pe care Rusia a pretins deja că le-a cucerit.

UPDATE ORA 14:00 – Ministerul britanic al Apărării afirmă că un avion de luptă rusesc ar fi aruncat o bombă în propriul oraș

Ministerul britanic al Apărării a evidențiat rapoartele care sugerează că un avion de vânătoare rus a aruncat accidental o bombă într-o zonă civilă din Belgorod.

Actualizarea informațiilor se referă la un incident petrecut pe 4 mai – nu la atacul cu dronă din Belgorod, care a avut loc peste noapte, despre care am raportat anterior.

Iată ce a declarat ministerul: „S-a raportat că o aeronavă de luptă rusă a lansat accidental o muniție FAB-500 asupra unei zone civile din Belgorod, Rusia, pe 04 mai 2024.”

UPDATE ORA 13:30 – Trupele rusești au cucerit cinci localități din regiunea Harkov – Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării afirmă că forțele sale au cucerit cinci localități de frontieră din regiunea ucraineană Harkov de la începutul atacului său surpriză de ieri.

Ministerul afirmă că forțele ruse au cucerit satele Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna și Strilechna, toate aflate direct la granița cu regiunea rusă Belgorod.

Într-o informare, aceasta a mai spus că trupele ruse au cucerit satul Keramik din estul regiunii Donețk, unde Moscova a făcut progrese lente, dar constante în ultimele luni.

Oficialii ucraineni nu au comentat încă afirmațiile ministerului rus al apărării.

UPDATE ORA 12:30 – Un mort în urma unui atac cu dronă ucraineană în regiunea rusă Belgorod

La începutul acestei dimineți v-am informat că Rusia a declarat că a doborât 21 de rachete ucrainene și 16 drone în cursul nopții în regiunile Belgorod, Kursk și Volgograd.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod spune acum că un om a fost ucis și un altul rănit după ce o dronă ucraineană a lovit un camion parcat în satul de frontieră Novostroyevka-Pervaya.

Regiunea Belgorod se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov și a fost atacată în mod regulat de la începutul războiului.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia afirmă că a doborât în cursul nopții rachete și drone ucrainene

Îndepărtându-ne pentru un moment de ofensiva rusă din Harkov.

Ministerul rus al Apărării afirmă că a respins o serie de atacuri ucrainene pe teritoriul său, folosind drone și rachete de artilerie. Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul a declarat că forțele sale au doborât 21 de rachete și 16 drone în regiunile rusești Belgorod, Kursk și Volgograd.

Ucraina nu a comentat încă atacul raportat.

UPDATE ORA 10:40 – Președintele finlandez: Singura cale spre pace în Ucraina este pe câmpul de luptă

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, președintele finlandez Alexander Stubb și-a exprimat părerea că singura modalitate de a obține pacea în Ucraina este pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 10:30 – Uniunea Europeană a convenit asupra unui proiect de acord pentru a oferi garanții de securitate Kievului

Uniunea Europeană a convenit asupra unui proiect de acord pentru a oferi garanții de securitate Kievului, care nu prevede participarea directă a soldaților UE la ostilitățile împotriva Rusiei, potrivit publicației germane The Welt.

UPDATE ORA 09:00 – SUA acordă un ajutor militar de urgență de 400 milioane dolari pentru Ucraina pentru a opri ofensiva rusă: sisteme HIMARS, rachete PATRIOT, blindate Bradley, muniție artilerie

Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce Kievul se străduiește să oprească avansul trupelor ruse în regiunea nord-estică Harkov. Aceasta este a treia tranșă de ajutor pentru Ucraina de când Congresul a adoptat fonduri suplimentare la sfârșitul lunii aprilie, după luni de blocaj.

Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și rachete pentru acestea, precum și muniții pentru sistemele de rachete sol-aer avansate Patriot, artilerie, muniții antiaeriene și antitanc și o serie de vehicule blindate, cum ar fi vehiculele Bradley și vehiculele protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine MRAP.

Pentagonul va furniza, de asemenea, o serie de bărci de patrulare de coastă și fluviale, remorci, muniții de demolare, rachete antiradar de mare viteză, echipamente de protecție, piese de schimb și alte arme și echipamente. Armele sunt trimise prin intermediul „autorității prezidențiale de retragere”, care scoate sistemele și munițiile din stocurile existente ale SUA, astfel încât acestea să poată ajunge rapid pe frontul din Ucraina.

UPDATE ORA 01:00 – Trei persoane au murit într-un atac ucrainean

Potrivit presei de stat ruse, atacul din Luhansk a declanșat un incendiu mare la un depozit de stocare a petrolului din regiune.

„Inamicul a deschis focul asupra orașului pașnic Rovenky”, a scris pe Telegram guvernatorul regional instalat al Rusiei, Leonid Pasechnik.

„Din cauza bombardamentelor, depozitul de petrol a fost cuprins de flăcări, iar casele din apropiere au fost avariate”.

Bloggerii ucraineni și canalele Telegram au raportat greva, spunând că depozitul de petrol a fost lovit direct.

A fost al doilea astfel de atac în trei zile.

Miercuri, un atac asupra unui depozit de petrol din centrul regional Luhansk a rănit cinci persoane.

Pasechnik a raportat că cel puțin unul dintre morți era un angajat al depozitului.

Știre inițială

Armata din Ucraina a lansat o lovitură și a declanșat un incendiu în apropierea unui depozit de petrol din regiunea ocupată Luhansk, a anunțat agenția rusă de presă de stat TASS.

Bloggerii ucraineni și canalele Telegram au declarat că depozitul din orașul Rovenky a fost lovit.

Mai multe fotografii au apărut online care par să arate un incendiu de proporții, dar acestea nu au fost verificate încă.

Citește și