• O rachetă ucraineană a fost distrusă deasupra Belgorodului.
  • Racheta tactică Tochka-U a fost lansată în jurul orei 21.15.
  • Forțele ruse se pregătesc probabil pentru a doua fază a ofensivei, arată o analiză ISW.

UPDATE ORA 22.00

Rusia a declarat că forțele sale au doborât nouă rachete ATACMS americane deasupra Crimeei și cel puțin 60 de drone deasupra teritoriului suveran rusesc. De asemenea, forțele sale au doborât o rachetă Tochka-U lansată de Ucraina în regiunea rusă Belgorod.

UPDATE ORA 20.30

Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Petropavlivka, Zarichne și în apropierea pădurii Serebryanske, New York, Pivnichne, Dachne și Druzhba, Vovche, Tymofiyivka, Yevheniyivka și Sokil, Urozhayne, Mali Scherbaky și Andriyivka din regiunea Zaporizhzhia, – raportează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE ORA 18.00 – Forțele ruse se pregătesc probabil pentru a doua fază a ofensivei

Forțele rusești intenționează probabil să lanseze a doua fază a ofensivei lor după ce au preluat anticipat controlul asupra orașului Vovchansk, la cinci kilometri de granița cu Rusia, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Președintele Volodimir Zelenski a declarat ieri că forțele rusești au avansat între cinci și zece kilometri în nordul regiunii Harkov înainte ca forțele ucrainene să oprească avansul rusesc.

ISW afirmă că forțele rusești au în prezent ca prioritate cucerirea orașului Vovchansk, deoarece este probabil unul dintre obiectivele tactice rămase din prima fază, menționând că este cea mai mare așezare aflată imediat la graniță, care ar oferi forțelor rusești un teren de staționare pentru pregătirea și lansarea celei de-a doua faze.

UPDATE ORA 17.00 – Numărul morților în atacul de la Harkov a crescut la șase, iar o persoană este dată dispărută

Numărul persoanelor ucise în atacurile rusești asupra unei zone de agrement din Harkov a crescut de la cinci la șase, un angajat al stațiunii fiind încă dat dispărut.

Cel puțin 27 de persoane au fost rănite în cele două lovituri aeriene, care au avut loc la un interval de aproximativ 20 de minute, potrivit unei actualizări a biroului procurorului regional din Harkov pe Telegram.

Angajatul dispărut pescuia lângă un rezervor când a avut loc atacul, se arată în actualizare.

UPDATE ORA 11:00 – Cele mai recente poze din Harkov

Harkovul a fost ținta unor atacuri aeriene frecvente de când Rusia și-a început noua ofensivă asupra regiunii de nord-est la sfârșitul săptămânii trecute. 

Clădirile de locuințe au fost distruse, iar Ucraina a acuzat Rusia că vizează civili, spunând că investighează acest lucru ca o „potențială crimă de război”. 

Guvernatorul Oleh Syniehubov a declarat în această dimineață că o persoană a murit și 11 au fost rănite în urma bombardamentelor de sâmbătă. 

Iată câteva dintre cele mai recente poze din oraș…

Poze: AP

UPDATE ORA 10:30 – Ucraina distruge un tren de mine al flotei ruse de la Marea Neagră, spune marina ucraineană

Forțele ucrainene au distrus un tren de mine al flotei ruse din Marea Neagră, se arată într-un comunicat al marinei ucrainene.

„Aseară, Forțele de Apărare ucrainene au distrus proiectul 266-M Kovrovets de dragă mine al flotei ruse de la Marea Neagră”, se spune pe Telegram.

UPDATE ORA 10:00 – Șase drone ucrainene s-au prăbușit la o rafinărie de petrol din sudul Rusiei

Șase drone s-au prăbușit pe locul unei rafinării de petrol din Slaviansk, în regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, în timpul unui atac de noapte al Ucrainei, potrivit agenției de presă Interfax.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au doborât nouă rachete americane cu rază lungă de acțiune peste Crimeea și cel puțin 60 de drone peste teritoriul suveran rus. 

Interfax a declarat că rafinăria a oprit lucrările după atac.

Nu au existat incendii la rafinărie, a informat agenția de presă de stat TASS, citând autoritățile locale. 

Rusia a raportat o creștere a atacurilor ucrainene asupra teritoriului său de la deschiderea unui nou front în regiunea Harkov la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 09:30 – Soldații ucraineni dezvăluie cum au fost mutați în secret înaintea invaziei ruse

Membrii unei brigăzi ucrainene au descris modul în care au fost mutați în secret pentru a ajuta la apărarea unei secțiuni a graniței țării cu Rusia cu câteva zile înainte de începerea unei noi invazii.

Un comandant a povestit că armele sale chiar trăgeau în trupele ruse care se adunau „în mod nerăbdător” pe partea rusă a frontierei cu aproximativ 24 de ore înainte de incursiunea în Harkov.

„Lovim tancuri la graniță… era deja un adevărat război”, a spus Sasha, 26 de ani, care folosește indicativul „negru”.

Comentariile oferă o idee despre modul în care Ucraina a încercat – dinainte de timp – să-și amestece forțele pentru a contracara o construcție rusă de-a lungul graniței sale lungi, de nord-est.

UPDATE ORA 09:00 – Doi uciși în loviturile rusești asupra Hersonului

Două persoane au murit și alte două au fost rănite în atacurile aeriene ruse asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, spun oficialii ucraineni. 

Guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, a declarat că zonele rezidențiale ale orașului au fost afectate, iar o clădire înaltă și opt case au fost avariate. 

Acesta vine în momentul în care procurorii ucraineni spun că investighează Rusia pentru o „potențială crimă de război” din cauza afirmațiilor că ar fi vizat zone rezidențiale – ceva ce Moscova neagă. 

UPDATE ORA 08:30 – Ucraina investighează „potențialele crime de război” după ce mai mulți civili – inclusiv copii – au fost răniți

Un atac aerian rusesc asupra unei zone rezidențiale din Harkov este investigat de procurorii ucraineni ca o potențială crimă de război, după ce șase civili au fost răniți. Printre răniți se numără și trei copii, de 8, 13 și 16 ani.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, dar mii de oameni au fost uciși și răniți de la invazia sa din februarie 2022 a Ucrainei.

La aproximativ 45 de mile spre nord-est, în Vovchansk, un oraș la trei mile de granița cu Rusia, procurorii au spus că bombardamentele rusești au ucis o femeie de 60 de ani și au rănit alți trei civili.

Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost, de asemenea, rănit în satul Ukrainske, au spus ei.

Între timp, în Rusia, sâmbătă seara, guvernatorul regional al Belgorod Vyacheslav Gladkov a declarat că un atac cu drone ucrainene a rănit o femeie și un bărbat în satul Petrovka.

Au fost tratați pentru răni de schije, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ministerul Apărării din Moscova a declarat că forțele sale au doborât o rachetă Tochka-U lansată de Ucraina în Belgorod.

O rachetă similară a provocat prăbușirea unui bloc de apartamente din Belgorod săptămâna trecută, ucigând cel puțin 15 persoane, a spus Rusia.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina distruge toate cele 37 de drone lansate de Rusia peste noapte – forțele aeriene

Forțele ucrainene au distrus toate cele 37 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte, potrivit șefului forțelor aeriene ucrainene.

„Ca urmare a bătăliei antiaeriene, toate cele 37 de „Shahed” au fost doborâte în regiunile Kiev, Odesa, Mykolaiv, Sumy, Vinnytsia, Jytomyr, Cherkasy și Herson”, a spus comandantul. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

O rachetă ucraineană a fost distrusă deasupra Belgorodului, a anunţat Ministerul rus al Apărării. 

Rusia a spus că racheta tactică Tochka-U a fost lansată în jurul orei 21.15, ora locală. „Sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus o rachetă tactică deasupra teritoriului regiunii Belgorod”, a adăugat acesta. 

Belgorod a fost vizat de mai multe ori, atacurile fiind în creștere în ultimele săptămâni. 

Citește și