• Dmitri Medvedev, un aliat al lui Putin, a promis că va fi mai dur cu ONG-urile care sprijină Ucraina, atacând în special Curtea Penală Internațională.
  • CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin în martie 2023 pentru presupuse crime de război.
  • Oficialii ruși au acuzat Ucraina că a ucis cel puțin 25 de persoane și a rănit alte 35 în teritoriile estice ocupate de Rusia.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina spune că a lovit un avion de vânătoare de top în interiorul Rusiei

Duminică, Kraine a declarat că forțele sale au lovit un avion de război rusesc ultramodern staționat pe o bază aeriană aflată la aproape 370 de mile de linia frontului.

Lovitura a avut loc la scurt timp după ce aliații săi occidentali au permis Kievului să își folosească armele pentru lovituri limitate în interiorul Rusiei.

Dar nu a fost imediat clar ce a lovit aerodromul care se presupune că găzduiește avionul bimotoare stealth Su-57, lăudat ca fiind cel mai avansat avion de luptă al Moscovei. Distanța la care se află față de Ucraina sugerează că cel mai probabil a fost lovit de drone.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

UPDATE ORA 20:00 – Ofensiva rusă în Kharkiv a eșuat – spune un responsabil american aflat acum la Paris

Ofensiva rusă în Kharkiv a eșuat – spune un responsabil american aflat acum la Paris.

UPDATE ORA 17:00 – Occidentul în dilemă în timp ce Rusia se pregătește pentru ofensiva de vară

Rusia a început acum primele faze ale ofensivei sale anticipate de vară cu noi atacuri în regiunea Harkov. În ultimele săptămâni, trupele rusești au trecut granița ucraineană, ocupând o serie de sate.

Deși Ucraina a petrecut mai multe luni fortificând Harkovul, rușii par să-și fi agravat avantajele față de armata ucraineană, pe care acum intenționează să o degradeze, deși pare puțin probabil că vor încerca să intre în Harkov.

UPDATE ORA 14:00 – Ucraina spune că un avion de luptă rusesc de ultimă generație a fost lovit pentru prima dată

Forțele ucrainene au lovit pentru prima dată un avion de luptă rusesc Sukhoi Su-57 de ultimă generație la o bază aeriană din interiorul Rusiei, a anunțat duminică agenția de informații pentru apărare GUR din Kiev, arătând imagini din satelit despre care a spus că au confirmat atacul.

Într-o postare Telegram, GUR nu a precizat cum a fost lovit Su-57 sau de ce unitate a armatei ucrainene.

Un popular blogger militar rus pro-război, care se autointitulează Fighterbomber și se concentrează pe aviație, a spus că raportul asupra atacului asupra lui Su-57 este corect și că acesta a fost lovit de o dronă.

GUR a spus că aeronava a fost parcata pe aerodromul Akhtubinsk, despre care a spus că se află la 589 km (366 mile) de linia frontului din Ucraina, între forțele de invazie ucrainene și ruse.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia reține un cetățean francez pentru strângerea de informații militare

Un tribunal de la Moscova a ordonat ca un cetățean francez, acuzat că a colectat informații despre problemele militare din Rusia, să fie reținut în închisoare în așteptarea anchetei și a judecării.

Laurent Vinatier a fost arestat joi în capitala Rusiei, în timp ce tensiunile au izbucnit între Moscova și Paris în urma declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea de a trimite trupele țării în Ucraina.

Autoritățile l-au acuzat pe Vinatier că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în timp ce coleca informații despre „activitățile militare și militaro-tehnice” ale Rusiei, care ar putea fi folosite în detrimentul securității țării.

Ei nu au oferit detalii despre acuzații, în afară de faptul că Vinatier a călătorit în mod repetat în Rusia pentru a strânge aceste informații. Conform legislației ruse, aceasta este o infracțiune și se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Vinatier a apărut vineri în instanță. Agenția de presă de stat a Rusiei Tass l-a citat pe avocatul său spunând în sala de judecată că și-a recunoscut vinovăția și a susținut că pur și simplu nu știa despre cerință.

UPDATE ORA 09:00 – Cum arată evadarea dintr-un sat de graniță cu Harkovul

În timp ce Rusia continuă cu războiul său total în teritoriile ucrainene, multe familii au făcut încercări disperate de a-și părăsi orașele devastate de război.

O familie de refugiați care locuiește acum în orașul Harkov a povestit experiența înfiorătoare a evacuării lor de ultim moment, în timp ce soldații ruși se apropiau.

O mamă și cei cinci copii ai săi locuiau în satul Zakharivka, la doar câțiva km de forțele ruse care avansau peste graniță în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei . Regiunea a fost scena unor lupte intense de săptămâni întregi.

„Mami, când se va termina acest război?” Sasha, în vârstă de nouă ani, a întrebat-o pe mama sa.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia o pune pe fosta Premieră ucraineană Iulia Timoșenko pe lista sa de urmăriți

Rusia a trecut-o pe fosa Premieră ucraineană, Iulia Timoșenko, pe lista sa de urmăriți, a informat presa de stat rusă, citând baza de date a Ministerului de Interne. Agenția de știri de stat rusă Tass a declarat că Timoșenko a fost inclusă în căutarea acuzațiilor penale nespecificate.

Ea se alătură președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și predecesorului său, Petro Poroșenko, pe aceeași listă, care include și zeci de oficiali și parlamentari din Ucraina și țările NATO.

Timoșenko și partidul ei Batkivshchyna (patria) nu au comentat. Mediazona, un agent independent rus de știri, a raportat că atât Zelenski, cât și dl Poroșenko au fost listați de la sfârșitul lunii februarie.

UPDATE ORA 07:00 – Rusia nu reușește să-și îndeplinească operațiunea de la Harkov, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata rusă a eșuat în ofensiva de la Harkov.

„Un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eșuat. Direcția este întărită. Și va fi consolidat mai mult”, a spus Zelenski.

Rusia și-a lansat atacul în regiunea Harkov pe 10 mai, unde a reușit să avanseze până la 10 km. Cu toate acestea, armata ucraineană a oprit înaintarea armatei ruse în apropierea primei linii de apărare.

„Acum îi reținem cât mai mult posibil și distrugem unitățile ruse care intră în țara noastră și terorizează regiunea Harkov”, a spus el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Politicianul rus Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a promis sâmbătă că va fi „mai nemilos și mai mortal” cu organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care sprijină Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Moscovei.

Într-o postare online, Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a fost anterior Președinte și prim-ministru al Rusiei, a atacat ONG-uri precum Curtea Penală Internațională (CPI), precum și pe filantropul George Soros, a cărui organizație Open Society Foundations a îndemnat recent comunitatea internațională să respecte autoritatea CPI.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin în martie 2023 pentru presupuse crime de război legate de deportarea și „transferul ilegal” de copii ucraineni.

Oficialii ruși au acuzat Ucraina că a ucis cel puțin 25 de persoane și a rănit alte 35 în teritoriile estice ocupate de Rusia, Kherson și Luhansk, vineri, printr-o serie de lovituri cu rachete.

Citește și