• Uniunea Europeană a decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova.
  • Statele membre au convenit ca discuțiile să înceapă la 25 iunie la Luxemburg.
  • Ucraina a depus o cerere de aderare la blocul comunitar la mai puțin de o săptămână după ce Rusia a invadat-o în februarie 2022.

UPDATE ORA 21:00

Două persoane au fost rănite şi zeci de clădiri rezidenţiale şi de altă natură au fost avariate în urma unui atac cu rachete al Rusiei asupra regiunii Kiev în cursul nopţii, a declarat duminică şeful administraţiei de stat din regiune, citat de Reuters.

UPDATE ORA 19:00

Autoritățile ruse spun că peste 30 de drone au fost doborâte peste noapte deasupra regiunilor vestice ale țării, la doar câteva ore după ce un atac cu bombă rusesc asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a ucis trei persoane și a lăsat zeci în spitale

UPDATE ORA 18:00

Guvernul de coaliție al Germaniei își va respecta agenda socială și o va reconcilia cu ajutorul militar acordat Ucrainei în cadrul discuțiilor privind bugetul care urmează să se încheie luna viitoare, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz într-un interviu televizat.

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

„Vom apăra statul bunăstării și îl vom dezvolta în continuare”, a declarat șeful celei mai mari economii europene la postul public de televiziune ARD.

Coaliția tripartită din Germania se află în negocieri despre care Scholz a spus că vor fi finalizate până la 3 iulie, înainte de summitul NATO din 9 iulie.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina susține că a distrus o bază rusească de drone situată în regiunea Krasnodar, în apropiere de Marea Azov. Atacul, care a avut loc la 21 iunie, a fost confirmat de imagini din satelit ale Planet Labs și ale autorităților navale ucrainene.

UPDATE ORA 16:00

O persoană a fost ucisă și alte zece au fost rănite de loviturile rusești asupra orașului Harkov din estul Ucrainei duminică, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

„Ocupanții au efectuat lovituri asupra infrastructurii civile din Harkov”, a scris Synehubov pe Telegram, adăugând că loviturile par să fi fost efectuate cu bombe planante.

Rusia a bombardat Kharkiv în mod regulat pe parcursul invaziei la scară largă a Ucrainei de 28 de luni a Moscovei.

Guvernatorul a declarat că au existat victime la două locuri separate de atac din oraș, printre care doi copii adolescenți.

Două dintre victimele rănite sunt în „stare gravă”, a adăugat el.

UPDATE ORA 14:00 – James Cleverly îl critică pe Nigel Farage pentru că „îi face ecou lui Putin” cu privire la războiul din Ucraina

JAMES Cleverly l-a criticat pe „toxicul” Nigel Farage pentru că i-a făcut „ecou lui Putin” în ceea ce privește războiul din Ucraina – avertizând că reforma „nu împărtășește valorile conservatorilor”.

Liderul Reform UK, Farage, a fost criticat pe scară largă pentru că a spus că „dacă împungi ursul rus cu un băț, să nu fii surprins dacă răspunde”.

UPDATE ORA 12:00 – Poate o nouă rundă de ajutor să ajute la înclinarea balanței în favoarea Ucrainei?

Peste doi ani de război al Rusiei în Ucraina au lăsat țara și soldații săi fără muniție, arme, forță de muncă, bani și, cel mai rău dintre toate, fără moral.

Un citat recent deosebit de îngrijorător al unui soldat ucrainean de pe linia frontului, citat de Reuters, a fost: „mai rău ca în iad”. Dronele și artileria rusești țintesc fără încetare soldații ucraineni de pe linia frontului. Liderii militari ucraineni recunosc deschis că situația de pe frontul de est s-a înrăutățit considerabil în ultimele luni.

Rusia, între timp, a executat un atac sălbatic asupra Ucrainei.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia lansează un atac aerian asupra Kievului, în timp ce Zelenski lansează un apel după loviturile de la Harkov

Rusia a lansat un atac aerian asupra capitalei ucrainene Kiev și a regiunii înconjurătoare, forțând angajarea sistemelor de apărare aeriană pentru a respinge loviturile. Martorii au declarat că au auzit mai multe explozii în Kiev și în împrejurimi, care păreau a fi sisteme de apărare aeriană lovind arme aeriene. Până în prezent, nu au fost raportate victime.

Atacurile aeriene au loc la câteva ore după ce cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite după ce Rusia a lansat mai multe bombe planetare asupra zonelor cu populație civilă din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov.

O clădire rezidențială a fost lovită de patru ori în jurul orei locale 15.15, potrivit oficialilor locali.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Uniunea Europeană a fost de acord vineri să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova.

Belgia, care deține în prezent președinția UE, a declarat că statele membre au convenit ca discuțiile să înceapă la 25 iunie la Luxemburg, scrie The Independent.

Ucraina a depus o cerere de aderare la blocul comunitar la mai puțin de o săptămână după ce Rusia a invadat-o în februarie 2022. Liderii UE a decis că Ucraina poate candida în luna iunie a aceluiași an.

Liderii blocului celor 27 de țări au convenit anul trecut că negocierile de aderare ar trebui să înceapă atât cu Ucraina, cât și cu Moldova.