• Pachetul ar cuprinde muniții suplimentare în valoare de 150 de milioane de dolari.
  • Se așteaptă ca viitorul transport să includă, de asemenea, muniții pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, sau HIMARS.
  • Sistem este capabil să lanseze rachete cu rază mai lungă de acțiune de la Army Tactical Missile System sau ATACMS.

UPDATE ORA 22:00 – Rusia și Ucraina returnează fiecare 90 de prizonieri de război

Rusia și Ucraina au returnat fiecare 90 de prizonieri de război în cel mai recent schimb între cele două țări, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Într-o declarație pe Telegram, ministerul a declarat că prizonierii ruși au fost returnați, Emiratele Arabe Unite acționând ca intermediar.

Prizonierii au fost transportați cu avionul la Moscova pentru controale medicale, a adăugat acesta.

Recomandări

NOUL FRONT POPULAR CÂȘTIGĂ ALEGERILE
ATTAL DEMISIONEAZĂ
CE SE ALEGE DE FRANȚA?
CE SE ALEGE DE FRANȚA?
CE SE ALEGE DE FRANȚA
PROFITĂ ORBÁN DE SLĂBICIUNEA LUI MACRON?

Volodimir Zelenski a confirmat într-o postare pe social media că 90 de soldați ucraineni au fost returnați de Rusia.

UPDATE ORA 21:00 – Unii dintre bărbații ucraineni întorși au fost prizonieri de război de la Cernobîl

Unii dintre soldații ucraineni întorși au fost prizonieri luați de la centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat șeful biroului președintelui ucrainean.

Andriy Yermak a declarat că din cei 90 de luptători returnați astăzi de Rusia, 52 făceau parte dintr-un grup mare de ucraineni capturați în timp ce încercau să apere combinatul siderurgic Azovstal din sudul Ucrainei, în timp ce alții fuseseră ținuți prizonieri după capturarea Cernobîlului.

Ambele situri au fost cucerite de Rusia la începutul războiului. Yermak a descris ultimul schimb de prizonieri drept un „schimb important”.

UPDATE ORA 20:00 – Un bărbat implicat în presupusa tortură a unui fost soldat ucrainean a fost reținut

Poliția ucraineană spune că a reținut un bărbat implicat în presupusa tortură a unui fost soldat în al patrulea oraș ca mărime din Ucraina, Dnipro.

Serviciul Național de Poliție a declarat pe Telegram că Dmytro Yavornytskyi a fost vizat joia trecută de un grup de bărbați cu cagule și camuflaj care l-au rănit și i-au pus cătușe.

Între timp, bărbații au fost identificați, iar unul a fost reținut astăzi, a precizat serviciul.

UPDATE ORA 19:00 – Patru răniți într-un bombardament rusesc asupra unui sat din est

Patru persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra Kharkivului, în nord-estul Ucrainei, a declarat un oficial.

Guvernatorul regional Oleg Synegubov a declarat că Rusia a lovit satul Bobrivka cu „cel puțin patru” bombe aeriene ghidate în această după-amiază.

Două femei, în vârstă de 87 și 40 de ani, și doi bărbați în vârstă de 67 și 56 de ani au fost răniți, a spus el. Femeile au fost tratate la fața locului, în timp ce cei doi bărbați au fost spitalizați pentru tratament.

UPDATE ORA 18:00 – Uniunea Europeană a demarat negocierile de aderare cu Ucraina

Uniunea Europeană a demarat negocierile de aderare cu Ucraina, într-un moment istoric pentru țara aflată în impasul luptei împotriva invaziei brutale a Rusiei, aflată acum în al treilea an.

Miniștrii UE lansează discuțiile oficiale de aderare cu Ucraina și, ulterior, cu Moldova vecină, care a depus cereri la scurt timp după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Reuniunile de deschidere, care au loc într-un centru de conferințe din Luxemburg, marchează un moment discret, dar extrem de simbolic, la mai mult de un deceniu după ce protestatari purtând steaguri ale UE au ieșit pe străzile Kievului pentru a demonstra în favoarea integrării europene în cadrul revoluției Euromaidan.

UPDATE ORA 17:00 – Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al apărării și al actualului șef al Statului Major al armatei

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al apărării și al actualului șef al Statului Major al armatei pentru presupuse crime de război în Ucraina, după o campanie de rachete care a vizat centrale electrice ucrainene și alte infrastructuri civile în timpul invaziei la scară largă.

Fostul ministru al apărării, Serghei Șoigu, și actualul șef al Statului Major al forțelor armate ruse, Valeri Gerasimov, sunt acuzați de crime de război de direcționare a atacurilor către obiective civile și de cauzare a unor vătămări accidentale excesive civililor sau de deteriorare a obiectivelor civile. Aceștia au fost acuzați, de asemenea, de crime împotriva umanității.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina a doborât 1.953 de drone Shahed din cele 2.277 lansate de Rusia numai în acest an

Ucraina a doborât 1.953 de drone Shahed din cele 2.277 lansate de Rusia numai în acest an, a declarat marți comandantul forțelor aeriene ucrainene.

„Apărarea aeriană a distrus aproximativ 86% (din drone)”, a declarat el pe Telegram.

UPDATE ORA 15:35 – Zelenski salută mandatele de arestare ale CPI – și spune că îi vrea pe acuzați după gratii

Volodimir Zelenski a salutat mandatele de arestare împotriva lui Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov și a declarat că dorește să îi vadă în spatele gratiilor.

Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele ucrainean a declarat că principalele personalități militare ruse au fost acuzate că se află în spatele atacurilor „barbare” împotriva infrastructurii Ucrainei.

„Fiecare criminal implicat în planificarea și executarea acestor atacuri trebuie să știe că se va face dreptate. Și sperăm să îi vedem după gratii”, a spus el.

UPDATE ORA 14:00 – Camera preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de „arestare” lui Șoigu și Gerasimov

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de „arestare” lui Șoigu și Gerasimov din cauza situației din Ucraina.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina raportează 170 de confruntări pe linia frontului în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, pe linia frontului au fost înregistrate nu mai puțin de 170 de angajamente de luptă între forțele ucrainene și invadatorii ruși. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat acest lucru într-o actualizare a situației la ora 10:00 marți, 25 iunie, relatează Ukrinform.

„Potrivit informațiilor specificate, în ultimele 24 de ore, inamicul a lansat trei atacuri cu rachete împotriva pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate folosind șase rachete, 63 de lovituri aeriene lansând 90 de bombe aeriene ghidate, aproximativ 4.000 de atacuri cu bombardament, dintre care 107 au fost efectuate folosind lansatoare de rachete multiple, și peste 1.300 de atacuri cu drone kamikaze”, se arată în actualizare.

UPDATE ORA 10:00 – Trump a prezentat un plan de întrerupere a ajutorului acordat Kievului, dacă nu negociază pacea cu Moscova

Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina – dacă va câștiga alegerile prezidențiale – care presupune să spună Ucrainei că va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace.

Statele Unite ar avertiza, în același timp, Moscova că orice refuz de a negocia ar duce la creșterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat într-un interviu locotenentul general în retragere Keith Kellogg, unul dintre consilierii pentru securitate națională ai lui Trump.

Conform planului elaborat de Kellogg și Fred Fleitz, ar urma să existe o încetare a focului bazată pe liniile de luptă predominante în timpul discuțiilor de pace.Ei au prezentat strategia lor lui Trump, iar fostul președinte a răspuns favorabil, a declarat Fleitz.

UPDATE ORA 09:00 – Un consilier al lui Putin avertizează cu privire la „represalii” după atacul cu rachete americane asupra Crimeei

Kremlinul a acuzat SUA pentru un atac asupra orașului Sevastopol din Crimeea cu rachete ATACMS furnizate de SUA în weekend și a avertizat cu privire la „acțiuni de retorsiune”.

Atacul ucrainean cu rachete de duminică a ucis cel puțin patru persoane și a rănit 151. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că SUA este acum parte la conflict și deține vina directă pentru loviturile de pe teritoriul rus.

Rusia nu și-a recunoscut propriile lovituri asupra infrastructurii civile din Ucraina, cum ar fi maternități, școli, complexe rezidențiale și multe altele, începând din februarie 2022, în cursul invaziei sale militare. Peste 10 000 de civili au fost uciși în războiul vechi de 27 de luni, inclusiv 587 de copii.

Cu toate acestea, după ultima lovitură din Crimeea, Ministerul rus de Externe a convocat-o pe ambasadoarea SUA, Lynne Tracy, și i-a spus că Washingtonul „duce un război hibrid împotriva Rusiei și a devenit, de fapt, parte la conflict”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite ar putea anunța un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina mâine. Pachetul ar cuprinde muniții suplimentare în valoare de 150 de milioane de dolari.

Potrivit unui oficial american, care a vorbit cu Associated Press sub rezerva anonimatului, pachetul include arme antiblindate, arme de calibru mic și grenade și cartușe de artilerie, printre altele.

Se așteaptă ca viitorul transport să includă, de asemenea, muniții pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, sau HIMARS, scrie Sky News.

Sistem este capabil să lanseze rachete cu rază mai lungă de acțiune de la Army Tactical Missile System sau ATACMS, ceea ce, potrivit Rusiei, ar provoca represalii și ar risca escaladarea conflictului.