LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 862. NATO promite un ajutor militar în valoare de 34 de miliarde de lire sterline pentru Ucraina

FILE - Ukrainian servicemen of the 3rd Separate Tank Iron Brigade take part in a drill, not far from the frontlines, in the Kharkiv area, Ukraine, Thursday, Feb. 23, 2023. Grueling artillery battles have stepped up in recent weeks in the vicinity of Kupiansk, a strategic town on the eastern edge of Kharkiv province by the banks of the Oskil River as Russian attacks intensifying in a push to capture the entire industrial heartland known as the Donbas, which includes the Donetsk and the Luhansk provinces. (AP Photo/Vadim Ghirda, File)

UPDATE ORA 21:00 – Civil ucis după un atac rusesc asupra orașului Odesa

Un civil a fost ucis după ce o rachetă balistică a lovit orașul port din sudul Odesa.

Guvernatorul Oleh Kiper a declarat că cel puțin alte șapte persoane au fost rănite după atacul asupra regiunii, iar casele și instalațiile portuare au fost avariate.

Odesa a fost o țintă frecventă a forțelor ruse în război, multe atacuri vizând instalațiile portuare ale orașului. Rusia neagă că ar fi vizat civili sau infrastructura civilă.

UPDATE ORA 20:00 – Apple elimină 25 de aplicații VPN în Rusia

Apple a eliminat 25 de aplicații mobile VPN din AppStore-ul său din Rusia, în urma unei solicitări din partea organismului rus de supraveghere a comunicațiilor de stat Roskomnadzor, informează Interfax.

Cererea de servicii VPN a crescut în Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina în 2022, iar autoritățile au restricționat accesul la unele rețele sociale occidentale.

Organismul rus de supraveghere a comunicațiilor Roskomnadzor a blocat deja accesul la unele VPN-uri mari, însă altele au rămas disponibile.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia a recrutat aproximativ 190.000 de oameni în armată în acest an

Aproximativ 190.000 de recruți au semnat contracte pentru a se alătura armatei ruse până în prezent în 2024, relatează agenția de presă de stat RIA, citându-l pe fostul președinte Dmitri Medvedev.

Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că rata medie actuală de recrutare a fost de aproximativ 1.000 de persoane pe zi.

Rusia încurajează oamenii să se înroleze în războiul din Ucraina plătindu-le salarii peste medie. Vladimir Putin a declarat că Moscova nu are nevoie să impună o nouă rundă de mobilizare obligatorie deoarece atât de mulți bărbați se înscriu pe bază de contracte voluntare.

UPDATE ORA 17:00 – Dronă lovită în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia

Dronele ar fi lovit ieri în apropiere de centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de Rusia, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citând administrația instalației ocupate. Oficialii ruși au afirmat ieri că trei drone au lovit o zonă din apropierea centralei.

Observatorul nuclear al ONU a declarat acum că a primit rapoarte privind mai multe atacuri cu drone în apropierea sitului, care au rănit lucrători de la substația electrică Enerhodar și au provocat incendii în zona pădurii din apropierea centralei.

Experții AIEA staționați la centrală au raportat că au văzut fum gros ridicându-se în apropierea instalației și au auzit explozii după ce au fost informați despre un presupus atac cu drone de către reprezentanții centralei.

UPDATE ORA 15.00 – Patru răniți în atacul rusesc de dimineață

Patru persoane au fost rănite într-un atac al Rusiei în dimineața devreme asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii.

Biroul procurorului regional a declarat că forțele ruse au efectuat atacuri aeriene în satul Hlushkivka în jurul orei 5 dimineața astăzi, rănind trei femei și un bărbat.

UPDATE ORA 14.00 – Premierul indian va vizita Rusia săptămâna viitoare

Premierul indian Narendra Modi va vizita Rusia săptămâna viitoare pentru discuții cu Vladimir Putin, a anunțat Ministerul indian de Externe.

Modi va vizita țara timp de două zile începând de luni, la invitația dlui Putin, a precizat acesta într-o declarație.

Potrivit Ministerului de Externe, cei doi lideri vor trece în revistă legăturile bilaterale în curs de dezvoltare dintre țările lor și vor discuta probleme regionale și globale.

Kremlinul a declarat la începutul acestei săptămâni că vizita planificată ar fi avut loc probabil în iulie. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a descris-o ca fiind foarte importantă”.

UPDATE ORA 13.00 – Șapte răniți în bombardamentul rusesc din Nikopol

Șapte persoane au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat orașul Nikopol din centrul Ucrainei, potrivit unui oficial.

Guvernatorul regiunii Dnipro, Serhii Lysak, a declarat că o femeie și șase bărbați au fost răniți în atacuri.

Majoritatea au fost răniți de șrapnel și sunt tratați pentru rănile lor, a adăugat el, precizând că autoritățile clarifică alte consecințe ale atacului”.

UPDATE ORA 12.00 – Putin poartă discuții cu președintele interimar al Iranului

Vladimir Putin a purtat discuții cu președintele interimar iranian, Mohammed Mokhber, în marja summitului din Kazahstan.

Moscova și Teheranul sunt în curs de a discuta un „acord cuprinzător” care reflectă „creșterea fără precedent” a relațiilor lor bilaterale, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei.

La începutul acestui an, acesta a declarat că tratatul se află în stadiul final de a fi convenit.

UPDATE ORA 11.00 – Erdogan se oferă să contribuie la încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina

Președintele turc Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că Ankara ar putea contribui la încheierea războiului Ucraina-Rusia, o ofertă respinsă de purtătorul de cuvânt al lui Putin, care a declarat că Erdogan nu poate juca rolul de intermediar în conflictul care durează de 28 de luni.

Erdogan, vorbind cu Putin în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan, a spus că el crede că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părți, a declarat președinția turcă.

Dar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a exclus orice rol de intermediar pentru liderul turc.

UPDATE ORA 10.00 – Forțele ucrainene s-au retras dintr-o parte a Chasiv Yar

Forțele ucrainene s-au retras dintr-o parte a Chasiv Yar din estul regiunii Donețk, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea națională.

„A devenit nepractic să menținem cartierul canalului după ce inamicul a intrat în el, deoarece a amenințat viața și sănătatea militarilor noștri, iar pozițiile apărătorilor noștri au fost distruse”, a declarat Nazar Voloshyn.

UPDATE ORA 09.00 – Ucraina raportează lupte grele, în timp ce Rusia pretinde că controlează orașul Chasiv Yar

Situația pe linia frontului în orașul ucrainean Chasiv Yar este extrem de dificilă”, a declarat aseară ofițerul de presă ucrainean Ivan Petrechak, în contextul în care Rusia a raportat intensificarea atacurilor aeriene.

Nu observăm nicio încetinire a bombardamentelor. Inamicul folosește artilerie, sisteme de rachete multiple”, a declarat dl Petrechak, ofițer de presă al brigăzii 24 ucrainene care apără orașul. Situația rămâne tensionată. Dar brigada 24 își menține pozițiile”.

Forțele ruse, a spus el, au rămas la tacticile cunoscute – deplasarea infanteriei în zone împădurite și apoi dispersarea pentru a ataca pozițiile ucrainene în grupuri mici. Soldații care înaintau erau acoperiți de bombardamente și drone de atac.

UPDATE ORA 08.00 – O grupare armată rusă revendică incendiul provocat asupra unei nave de război a Moscovei în Marea Baltică

Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat miercuri că incendiul de pe o navă de război rusă din Marea Baltică din aprilie a fost provocat de o operațiune comună desfășurată de agenția sa GUR și de un grup militar rus pro-Kiev.

La 7 aprilie, nava de rachete Serpukhov staționată în regiunea Kaliningrad din Rusia a fost incendiată, a declarat atunci agenția de informații GUR. Aceasta nu a revendicat responsabilitatea anterior.

ȘTIRE INIȚIALĂ

NATO a convenit să finanțeze ajutorul militar pentru Ucraina cu 34 de miliarde de lire sterline anul viitor, au declarat doi diplomați vest-europeni cu o săptămână înainte ca liderii alianței să se întâlnească la Washington.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaților să mențină ajutorul militar pentru Kiev, pe mai mulți ani, la același nivel ca cel de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, scrie The Independent.

Deși statele membre nu au susținut solicitarea inițială a Stoltenberg privind un astfel de angajament multianual, pactul include o dispoziție de reevaluare a contribuțiilor aliate la viitoarele summituri NATO, potrivit unui diplomat.

Exit mobile version