• Cel puțin două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra infrastructurii din Harkov.
  • Ucraina este aproape gata „să se descurce singură” din punct de vedere militar, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.
  • Trei hackeri pro-ruși au fost arestați pentru presupuse atacuri cibernetice împotriva Spaniei și a altor țări NATO în scopuri teroriste, a declarat sâmbătă poliția spaniolă.

UPDATE ORA 15:00 – Zelenski cere arme cu rază lungă de acțiune după atacul cu drone și rachete

Volodimir Zelenski a reiterat apelurile ca țările să furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune după ce Rusia a lansat un atac peste noapte cu drone și rachete. 

„Capacitățile noastre suficiente pe rază lungă ar trebui să fie un răspuns corect la teroarea rusă. Toți cei care ne susțin în acest sens sprijină apărarea împotriva terorii”, a scris președintele ucrainean pe Telegram. 

El a spus că prevederile sunt necesare pentru a distruge bombardierele rusești la bazele aeriene și pentru a proteja Ucraina de atacuri. 

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Zelenski și-a reînnoit apelul pentru ca aliații occidentali să permită lovituri cu rază lungă asupra Rusiei în timpul unei vizite în Marea Britanie vineri. 

El l-a îndemnat pe prim-ministrul Keir Starmer să încerce să-și convingă partenerii să elimine limitele de utilizare a acestora.

Membrii NATO au adoptat abordări diferite cu privire la modul în care Ucraina poate folosi armele pe care le donează.

Unii au precizat clar că Kievul le poate folosi pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei, în timp ce SUA au adoptat o abordare mai restrânsă, permițând ca armele sale să fie folosite asupra țintelor militare chiar în interiorul graniței ruse. 

UPDATE ORA 14:00 – Rusia folosește o „dronă neidentificată” pentru a viza Kievul

Rusia a folosit un nou tip de dronă într-o încercare de atac asupra Kievului, au anunțat forțele aeriene ucrainene. 

Peste noapte, 12 drone Shahed, care au fost folosite de forțele ruse pe tot parcursul războiului, au fost doborâte, împreună cu una de „tip nespecificat”, se arată în comunicat. 

Rapoartele presei ucrainene au sugerat că drona zbura la o altitudine joasă, de aproximativ 20 până la 30 de metri. 

UPDATE ORA 13:00 – Șase persoane rănite în atacurile asupra Hersonului

Șase persoane au fost rănite într-o serie de atacuri asupra Hersonului, au declarat oficialii ucraineni. 

Într-o postare pe Telegram, Poliția Națională a Ucrainei a declarat că trupele Moscovei au bombardat regiunea de sud cu artilerie, tancuri și drone. 

Două persoane, o femeie de 51 de ani și un bărbat de 70 de ani, au suferit „răni foarte grave”, se arată în comunicat.

Alți doi, în vârstă de 56 și 74 de ani, au fost răniți în stradă când muniția a fost aruncată dintr-o dronă, a adăugat acesta.  

Alte două persoane  „ au intrat sub focul de artilerie”. 

UPDATE ORA 12:00 – Rusia folosește din ce în ce mai mult forțe neregulate în operațiuni ofensive, spune Marea Britanie

Rusia folosește din ce în ce mai mult forțe neregulate în operațiunile sale ofensive din Ucraina, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit. 

Într-o postare pe X, se afirmă că Moscova a folosit forțe „nepregătite și neantrenate”. 

Forțele neregulate sunt trupe care nu sunt membre ale forțelor armate regulate, ale poliției sau ale altor forțe de securitate internă.

Un exemplu este Corpul de Voluntari înființat în 2023, care este format din peste 20.000 de rezerviști, mercenari și foști condamnați, se spune. 

„Formațiile neregulate ale Rusiei sunt în principal unități de infanterie ușoară care nu au artilerie sau sprijin aerian, ceea ce le face mai vulnerabile decât omologii lor obișnuiți”, adaugă acesta. 

„În consecință, aceste formațiuni au susținut probabil rate proporțional mai mari de victime în ultimele nouă luni în comparație cu unitățile obișnuite rusești”. 

UPDATE ORA 11:00 – Avioane de luptă rusești interceptează două bombardiere strategice americane

Avioanele de luptă rusești au împiedicat două bombardiere strategice americane să intre în spațiul aerian al țării, a informat presa de stat. 

Agenția de presă TASS a citat Ministerul rus al Apărării spunând că avioanele „au împiedicat o pereche de bombardiere strategice B-52H ale Forțelor Aeriene ale SUA să violeze granița de stat”. 

„Pe măsură ce avioanele de luptă rusești se apropiau, bombardierele strategice americane și-au ajustat cursul de zbor… și ulterior s-au îndepărtat de granița de stat a Federației Ruse”, a spus Ministerul într-un comunicat. 

UPDATE ORA 10:00 – Conducerea Regatului Unit „inspiră și alte țări”, spune Zelenski

Volodimir Zelenski a mulțumit Regatului Unit pentru sprijinul acordat după ce a ținut o alocuție istorică în fața cabinetului Sir Keir Starmer.  

Vineri, președintele ucrainean a devenit primul lider străin care a vorbit personal cu cabinetul de la președintele american Bill Clinton în 1997.

Scriind pe X, el a spus că relația dintre Regatul Unit și Ucraina este „foarte importantă”. 

„Cu fiecare capitol al acestui război, cooperarea noastră oferă mai multe soluții pentru a respinge tirania, iar conducerea Marii Britanii inspiră și alte țări. Nu trebuie să ne slăbim hotărârea în viitor”, a spus el. 

„Sunt recunoscător Regatului Unit pentru tot sprijinul acordat pentru Ucraina și prim-ministrului Keir Starmer pentru negocierile noastre de fond”. 

UPDATE ORA 09:00 – Rușii furiosi organizează un protest public rar pentru întreruperea curentului

Un rar protest public a avut loc în sudul Rusiei în legătură cu recentele întreruperi de curent. 

Postările de pe rețelele de socializare arată că locuitorii ies în stradă în orașul Krasnodar. 

Un videoclip postat pe canalul Telegram părea să arate că poliția a făcut cel puțin două arestări. 

Autoritățile ruse au restrâns orice activitate de protest, în special disidența politică, de la începutul războiului din Ucraina. 

Guvernatorul Krasnodarului, Veniamin Kondratyev, a învinuit valul de căldură pentru cauza penei de curent. 

Sudul Rusiei a fost afectat de vremea neobișnuit de caldă care a provocat întreruperi în masă de curent în mai multe regiuni și a dus la oprirea uneia dintre cele patru unități de energie de la centrala nucleară de la Rostov la începutul acestei săptămâni.

Unitatea, care este cea mai mare din regiune, a fost repusă de atunci în funcțiune.

„De o săptămână există căldură anormală în regiunea Krasnodar. Încărcarea sistemului energetic este colosală. Înțeleg toată indignarea locuitorilor din cauza întreruperilor de curent”, a spus Kondratyev. 

Capacitățile de funcționare nu sunt în prezent suficiente pentru a satisface cererea de vârf în lunile fierbinți de vară.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia lansează al cincilea atac cu drone asupra Kievului în două săptămâni, în timp ce „testează noi tactici”

Rusia a lansat al cincilea atac cu drone asupra Kievului în două săptămâni, a anunțat armata ucraineană. 

Sistemele de apărare aeriană au distrus toate armele înainte ca acestea să ajungă în capitala Ucrainei, a adăugat acesta. 

„Aceste atacuri sistematice… cu drone, demonstrează încă o dată că invadatorul caută în mod activ o oportunitate de a lovi Kievul”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a Kievului. 

„Ei testează noi tactici, caută noi rute de apropiere spre capitală, încercând să dezvăluie locația apărării noastre aeriene”.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone și două rachete de croazieră pe care Rusia le-a lansat peste noapte.

Nu a fost imediat clar câte drone au fost lansate la Kiev.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra infrastructurii din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul Oleh Syniehubov.

Între timp, oficialii ucraineni au confirmat că numărul morților în urma unui atac rusesc de vineri asupra orașului Mykolaiv a ajuns la patru. Un copil se numără printre victime, a declarat primarul orașului, Oleksandr Sienkevych, scrie The Independent.

Zelenski a declarat că un proiectil a lovit un loc de joacă de lângă un bloc de apartamente.

Ucraina este aproape gata „să se descurce singură” din punct de vedere militar, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, menționând că mai mult de 20 de alte țări s-au angajat să își mențină ajutorul militar și financiar pentru această țară chiar dacă SUA și-ar retrage sprijinul în după alegeri, în funcție de rezultat.

Trei hackeri pro-ruși au fost arestați pentru presupuse atacuri cibernetice împotriva Spaniei și a altor țări NATO în scopuri teroriste, a declarat sâmbătă poliția spaniolă.